Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odgovorio Milanoviću

Miro Cerar: Susret? Rado, odmah čim Arbitražni sud nastavi s radom

Miro Cerar
Foto: DPA/PIXSELL
31.07.2015.
u 22:30

Arbitražni sporazum ostaje jedina pravna podloga za rješavanje granice između dvije države", piše Cerar

Slovenski premijer Miro Cerar odgovorio je večeras na pismo hrvatskog kolege Zorana Milanovića, rekavši kako će se "odazvati s veseljem" na susret koji predlaže Milanović i to "odmah čim Arbitražni sud odluči o daljem tijeku arbitražnog postupka".

U pismu je Cerar taksativno odgovorio na svaki dio Milanovićeva pisma - od pojašnjavanja hrvatskih argumenata, preko poziva na susret na kojem bi se "raspravili budući zajednički koraci u iznošenju tog bilateralnog problema pred odgovarajući međunarodni forum", do pozivanja na partnerstvo i zajedništvo dviju susjednih zemalja, članica EU i NATO saveza.

Slovenski premijer je u pismu poručio kako žali zbog najnovijih hrvatskih odluka koje su u suprotnosti s Arbitražnim sporazumom te dodao kako Slovenija u potpunosti odbija hrvatske argumente. Premijera Milanovića podsjeća kako se s njim "bezuspješno pokušao čuti prije jednostranih odluke hrvatskih tijela", ali će se rado odazvati na Milanovićev poziv na susret, ali ne zato da bi raspravljali što dalje. To je, kaže, već odlučeno.

"Arbitražni sporazum ostaje jedina pravna podloga za rješavanje granice između dvije države", piše Cerar. Usto, Arbitražni sud, koji nastavlja s radom, ostaje jedini međunarodni forum koji će u tom bilateralnom pitanju donijeti odluku koja je pravno obvezujuća za obje strane, kako nalaže Arbitražni sporazum i međunarodno pravo, piše Cerar.

Točno je da su Slovenija i Hrvatska partnerice u EU i NATO savezu, no moram napomenuti da prisluškivanje i jednostrano istupanje iz međunarodno ratificiranih sporazuma ne idu u prilog zajedništvu i partnerstvu, kaže Cerar te izražava nadu kako će "Republika Hrvatska ponovno razmisliti o svojim stajalištima glede arbitražnog postupka i uskladila svoje postupke s međunarodnim pravom, potpisanim sporazumima i načelom dobrosusjedskih odnosa".

>> Vesna Pusić pisala Arbitražnom sudu: Izlazimo iz arbitraže

>> Hrvatski arbitar Vukas: Nisam dao da nam Sud otme dio mora

>> Amerika uz Hrvatsku: Dogovorite se kako dalje. Arbitraža nije jedino rješenje

Komentara 175

BU
Bulaba
22:40 31.07.2015.

Janez, a da probaš ovako: "Oprostite, Hrvati, što smo lažljivci i prevaranti i što smo vaš pokušali prevariti, što smo korumpirani pokvarenjaci koji krše međunarodno pravo i potpisani bilateralni sporazum. Povlačimo se iz arbitraže i idemo se baciti s Triglava od sramote".

Avatar HerojUlice
HerojUlice
22:34 31.07.2015.

malo ih je al su stvarno govna.....

MA
Mariborski
22:35 31.07.2015.

Taj balkanski lažov i prevarant od kekeca ima odlican humor 😄👍

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije