Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gređani

Susreli se Matić i Glogoški, no nisu se ni pozdravili

kolaž
Foto: Pixsell
05.05.2015.
u 14:38

Na pitanje o tome zašto se nije pozdravio s Glogoškim, rekao je kako on njemu ruku pružio još prije šest mjeseci, a kako je uvreda kad se ne vrati taj pozdrav

Ministar branitelja Predrag Matić i čelnik Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine Đuro Glogoški danas su se susreli na otkrivanju spomen-obilježja mjesta masovne grobnice u Gređanima pokraj Topuskog. No, nisu se pozdravili. Nakon svečanosti novinari su ministra Matića pitali što misli o ultimatumu koji su Vladi dali branitelji iz Savske.

– Oni barataju s dva potpuno suprotna pojma. S jedne strane traže dijalog što znači razgovor, a s druge strane ultimatum, što znači da dijaloga u biti nema. Dijalog da, no ultimatum ne. Da bi se poveo dijalog, ne može biti ultimatuma. Pogledao sam u Rječnik stranih riječi i ultimatum ne podrazumijeva dijalog. Moja je ruka pružena već tri i pol godine, oni prosvjeduju dva metra od Ministarstva čija su vrata otvorena, rekao je ministar Matić.

Na pitanje o tome zašto se nije pozdravio s Glogoškim, rekao je kako on njemu ruku pružio još prije šest mjeseci, a kako je uvreda kad se ne vrati taj pozdrav.

– Ne mogu ja utjecati na nekoga koji neće pružiti ruku, moja je ispružena – dodao je Matić.

Đuro Glogoški nije htio ulaziti u rasprave istaknuvši kako mjesto obilježavanja masovne grobnice nije mjesto za to. Samo je kratko rekao kako su rok do četvrtka dali premijeru Milanoviću, a ne ministru Matiću.

Inače, spomen-obilježje postavljeno je na mjestu ekshumacije osam civila i branitelja koji su na području Gređana, na području Topuskog ubijeni u ljeto 1991. godine. Tu su bili pokopani Ivan Žužić (1931.), Marko Kuzmić (1911.), Milka Žutić (1911.), Mira Žutić (1936.), Grga Klasnić (1903.), Katarina Klasnić (1934.), Jana Klasnić (1931.) i Zuhdija Redžepov (1956.).

Riječ je o 68. spomen-obilježju masovnih grobnica u Hrvatskoj, od ukupno do sada pronađenih 148 takvih grobnica diljem RH. Na području Sisačko-moslavačke županije pronađene su do sada 43 masovne grobnice.

Uskoro će početi i iskapanja na još jednoj mogućoj. Naime, protekli tjedan provedena su probna istraživanja na lokaciji Crni potok, na području Općine Topusko, u blizini graničnog prijelaza Maljevac, na hrvatskoj strani granice. Ta lokacija mogla bi skrivati tijela ubijenih pripadnika Armije BiH koje su likvidirali pripadnici vojske tzv. Autonomne pokrajine Zapadna Bosna Fikreta Abdića.

– Prema operativnim podacima u blizini graničnog prijelaza moglo bi se na jednoj lokaciji nalaziti 30-ak tijela pripadnika Armije BiH. Radarska ispitivanja nisu isključila tu mogućnost i mi ćemo oko 20. svibnja početi proces probnog iskapanja na toj lokaciji – rekao je pukovnik Ivan Grujić, predsjednik Komisije za zatočene i nestale.

>> Prvi dijalog branitelja iz Savske 66 i Milanovića

Komentara 96

VA
vabriga
16:18 05.05.2015.

I48 grobnica - Da li je makar za jednu netko odgovarao. Što o tome kaže Documenta, ako uopće to ulazi u njihovu domenu rada?

Avatar delminium
delminium
16:11 05.05.2015.

komunisti su najveća sramota hrvatske izmisli su funkciju ministra branitelja koji nema branitelja

Avatar delminium
delminium
17:39 05.05.2015.

čiji je ministar predrag matić kad iza njega stoje samo onaj reporter i njegov ćuku ,,, ministre gdje su ti branitelji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije