Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Antibiotici nemoćni

'Superbakterija' u Srbiji: 'Nema mjesta panici u Hrvatskoj'

Blaženka Hunjak
Foto: Screenshot/HRT
27.12.2013.
u 07:38

U Srbiji je u protekle dvije godine osam pacijenata umrlo od bolničke infekcije koja je izazvala upalu pluća ili infekciju urinarnog trakta

Superbakterija otporna na antibiotike u prošle je dvije godine ubila osam pacijenata u Srbiji, dramatična je vijest srbijanskog dnevnika Blic. Novi gen, New Delhi metalo-beta-laktamaza ili skraćeno NDM-1 prenosi se isključivo u bolnicama, a oboljeli najčešće umiru od upale pluća i infekcije urinarnog trakta. Dr. Branko Jovčić s Biološkog fakulteta u Beogradu izjavio je da se 2008. godine smatralo da je područje Indije endemsko i da je odatle počelo globalno širenje superbakterije, ali da su naknadno dobiveni podaci pokazali da je balkanska regija, a pritom je naročito istaknuta Srbija, rezervoar, ako ne i drugo endemsko područje NDM-1.

Kolika je opasnost od takvih bolničkih infekcija u Hrvatskoj?

Prim. dr. sc. Blaženka Hunjak, šefica Službe za mikrobiologiju u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo te predsjednica Povjerenstva za mikrobiologiju pri Ministarstvu zdravlja, kaže nam da je bombastična vijest o superbakteriji predimenzionirana i izvučena iz konteksta.

– Nije riječ o superbakteriji, već o genu koji kodira enzim karbapenemaza koji razara karbapeneme, vrlo moćne antibiotike. U Hrvatskoj smo 2012. godine imali jedan izolat kod Escherichije. Izolati postoje, ali to je zaista sporadično i drži se pod kontrolom, u Hrvatskoj nema opasnosti. Slični sojevi pojavili su se u nekim centrima u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, međutim efikasna mreža mikrobioloških laboratorija detektira ih i sprečava širenje – kaže dr. Hunjak i dodaje da nalaz bakterija ne mora biti uvijek infekcija, nego i samo kolonizacija.

>>U Srbiji identificirana superbakterija otporna na antibiotike

>>Antibiotika popijemo za 294 milijuna kuna

Komentara 10

Avatar Kristijan Krkač
Kristijan Krkač
08:11 27.12.2013.

Ne daj Bože da pročitam ovde kak je Gustav f Pešti opet spelaval huncutarije ili kak je komesar Rex čopil nekog zlikovca, ali superbakterija u Srbiji je vijest! Ovo nikam ne vodi. Ili je celi tekst u stvari opravdanje postojanje institucije za koju u stvari i ne znamo kaj joj je temeljna djelatnost i koji su učinci i kak troši javnu lovu.

CP
Cviet Prigorja
10:47 27.12.2013.

Meni se čini da su Srbija i Indija isti Region

Avatar deziderij
deziderij
07:51 27.12.2013.

Prvo spomenu nekakvu "superbakteriju" u "bratskoj" Srbiji, pa onda kako nema mjesta panici u lijepoj nam našoj, kao da je Srbija na Marsu. I ne mogu, a da se ne zapitam, zašto to onda uopće spominju i zašto o tome pišu u ovom listu ? Kome je to namijenjeno ? Stručnjacima ili običnom puku ? E svašta, ko na Božić graha.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije