Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAN BRANITELJA

Sukob Ivana Penave i dijela vukovarskih branitelja: 'Posvađao' ih grb Grada Vukovara

dd
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/3
23.08.2016.
u 23:42

Penava je podsjetio kako je 10. ožujka već obilježen Dan vukovarskih branitelja te da bi svako dalje obilježavanje bilo suvišno

Dan Vukovarskih branitelja, koji se u organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata 2003. godine obilježava 24. kolovoza od 2013. godine, ostao je u sjeni „sukoba“ gradonačelnika Ivana Penave i dijela vukovarskih branitelja. Naime, dan prije obilježavanja Dana branitelja Grada Vukovara priopćenjem za javnost oglasio se Penava koji je naveo kako je Grad Vukovar prihvatio inicijativu i odluku većine braniteljskih udruga iz Vukovara temeljem koje se od 2015. godine Dan hrvatskih branitelja obilježava 10. ožujka prisjećajući se postrojavanja nenaoružanih odreda 1991. godine u Bogdanovcima, Isto tako ukazao je i da Koordinacija na svojim pozivnicama koristi grb Grada Vukovara bez odobrenja.

- S obzirom da je na pozivnici istaknut i grb Grada Vukovara bez odobrenja gradonačelnika, kako je to propisano člankom 3. Odluke o mjerilima i postupku za odobravanje uporabe grba, zastave i drugih znamenja Grada Vukovara, zatražio sam da se isti ukloni sa navedene pozivnice, stoji u priopćenju kojega potpisuje Penava.

U kasnijem razgovoru za Večernji list Penava je podsjetio kako je 10. ožujka već obilježen Dan vukovarskih branitelja te da bi svako dalje obilježavanje bilo suvišno.

- Imamo taj jedan datum koji su odabrale same udruge i mi stojimo iza te njihove odluke. Većina je bila za 10. ožujak i mi, kao Grad, smo to i prihvatili. Bilo bi smiješno kada bi sad imali više tih datuma. I onda smo u razgovorima utvrdili da postoji niz datuma kada bi se mogao obilježavati Dan vukovarskih branitelja, rekao je Penava.

Istoga dana oštro je reagirao i predsjednik vukovarske podružnice Hrvatskog društva srpskih koncentracijskih logora Zdravko Komšić koji je priopćenje Penave nazvao sramotnim. Prema njegovim riječima Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskoga rata grada Vukovara 2003. godine Dan branitelja Grada Vukovara obilježava od 2013. godine.

- Tako će biti zauvijek. Ivan Penava je kao gradonačelnik Vukovara morao biti neutralan i poštivati sve datume u  gradu koje su odredili Vukovarski branitelji, prisustvovati polaganju vijenaca za poginule i nestale branitelje, a ne se javno ograđivati od spomenute godišnjice, i činiti sve što je u njegovoj moći da proslava ne uspije, ističe Komšić.

Dalje u svome priopćenju  postavlja i pitanja: Tko je Ivan Penava da određuje koji je datum primjeren, a koji ne, za „Dan Vukovarskih branitelja“? Tko je Ivan Penava da određuje koja je koordinacija prava, a koja kriva? Tko je Ivan Penava da se olako odriče velikog dijela Vukovarskih  branitelja? Navodi i da Penava nije branitelj iako je prema godinama mogao sudjelovati u obrani Vukovara i Hrvatske. Na zahtjev za uklanjanje grba Grada Vukovara s službene pozivnice Komšić navodi kako ih se mora tužiti i dobiti sudski sport kako bi uklonili dragi im grb.  

- Koordinacija udruga u svom zaglavlju ima grb RH i grb Vukovara od svog osnivanja 2003. godine. Do danas smo neometano koristili grb grada Vukovara i nećemo ga sigurno izbrisati sa našeg loga, temeljem zahtijeva trenutnog gradonačelnika, ističe Komšić.

Koordinacija je 24. kolovoz kao Dan branitelja Grada Vukovara odredila u znak sjećanja na taj datum 1991. godine kada je Luka Andrijanić srušio dva JNA zrakoplova. To je i dan kada se JNA javno svrstala na stranu pobunjenih Srba. 

>> Milanović, Ostojić i Pupovac su kretori kaosa u Vukovaru. Orepić radi na sređivanju stanja

Komentara 15

LA
lakočemo
04:53 24.08.2016.

Hahaha pa što i oko toga se ne možemo dogovoriti, a majko mila draga pa ovo samo kod nas nigdje drugdje u svijetu!!!

AS
antun sklepic
07:02 24.08.2016.

ako treba i sto puta obilježiti

DU
Deleted user
06:54 24.08.2016.

Lud,zbunjen,normalan. neka mi netko samo još jednom kaže kako su branitelji jedinstveni poslat ću ga u mp3.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije