Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
preferencijalno glasovanje

Sudionici okruglog stola u Saboru: Izmjene izbornog zakonodavstva su neophodne

okrugli stol
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/5
23.06.2014.
u 15:54

Sudionici stola, uglavnom članovi Laburista i ustavno-pravni stručnjaci, bez predstavnika iz drugih političkih stranaka, poručili su da ima dovoljno vremena da se ozbiljno promisle i razrade izmjene izbornog zakonodavstva.

Izmjene izbornog zakonodavstva su neophodne, a uvođenje preferencijalnog glasovanja minimalna je intervencija koja bi osigurala jednakost u biračkom pravu, složna je većina sudionika današnjeg okruglog stola u Hrvatskom saboru u organizaciji Hrvatskih laburista. Sudionici stola, uglavnom članovi Laburista i ustavno-pravni stručnjaci, bez predstavnika iz drugih političkih stranaka, poručili su da ima dovoljno vremena da se ozbiljno promisle i razrade izmjene izbornog zakonodavstva.

Laburisti na jesen u saborsku proceduru planiraju uputiti ove izmjene, a predlažu podjelu Hrvatske na šest izbornih jedinica u kojima se, s obzirom na broj glasača, ne bi birao jednaki broj zastupnika, odnosno birali bi od 20 do 26 zastupnika.

Predsjednik saborskog odbora za Ustav Peđa Grbin, ujedno i jedini sudionik okruglog stola iz redova vladajućih, zalaže se za široku javnu raspravu o promjenama izbornog zakonodavstva, ali ne za sljedeće izbore niti one 2019., već za budućnost. Slaže se s uvođenjem preferencijalnog glasovanja, no upozorio je da bi sustav potpuno otvorenih lista doveo do toga da bi stranke na liste stavljale jedino "poslušnike" te estradne i javne ličnosti što bi dovelo do estradizacije političke scene. S njime se nije složio profesor Berto Šalaj koji ne vjeruje da bi na listama stranaka završili samo poslušnici, dok "disidenti" ne bi dobili svoj prostor.

- To bi bilo samoubojstvo. Ne mislite valjda da Milanović ne bi stavio Piculu na listu, jer svaki glas za Piculu bio bi glas i za listu, a on valjda želi dobiti veći broj glasova – primijetio je Šalaj koji smatra da ne postoji politička volja dviju najvećih stranka, SDP-a i HDZ-a, za uređenje izbornog zakonodavstva.

- Do toga neće doći bez društvenog pritiska i građanskog angažmana koji će morati prisiliti političku klasu na izmjene sustava – vjeruje Šalaj, a s njime se složio i profesor Robert Podolnjak koji je ustvrdio da je aktualni hrvatski izborni sustav za parlamentarne izbore "jedna ogromna izborna manipulacija".

Sudionici okruglog stola dotaknuli su se i problema istovremenog obnašanja nekoliko funkcija, odnosno načelnika i gradonačelnika koji su istovremeno i saborski zastupnici, kao i kandidiranja ljudi koji su optuženi za teška kaznena djela barem do okončanja rehabilitacijskog roka.

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/Robert Anic/PIXSELL

Komentara 6

RE
reborn
16:17 23.06.2014.

Peđa bi najrađe rekao da je preferencijalno glasovanje "homofobno", ali zna kakva bi to bila glupost. Zato mijenja taktiku - "DA za preferencijalno glasovanje po mogućnosti već iduće stoljeće". Nekako mi se čini da cijeli vrh SDP-a (vrh, a ne većina članova), ali i vrh HDZ-a razmišlja isto...

DU
Deleted user
16:20 23.06.2014.

Pitam Grbin Pećka kad bi nam trebala osvanuti ta njegova budućnost? Možda godine 2114. ii još kasnije?

KA
kajinx
17:30 23.06.2014.

Interesantno, ovi “političari” prave sprdačinu od svega što bi pomoglo narodu. Tresu vam se gaće, eto Markićke!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije