Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suđenje grobarima

'Pokvario mi se katalizator na autu pa sam uzeo burmu s pokojnika da platim popravak'

grobari
Foto: Davor Javorović/Pixsell
30.11.2015.
u 11:24

Grobar Roman Rusan jednom je tražio da mu nosači predaju nađenu burmu “jer je to njegovo groblje”, ispričao je nosač Ž. Arlavi u istrazi

Uzeo sam cipele s pokojnika jer mi firma nije mogla kupiti nove za posao. Kada sam tek počeo raditi, bilo mi je nepojmljivo uzeti bilo što, dok mi kolege nisu rekli da to svejedno propada u zemlji. Bilo je tu prstenja, naušnica, burmi, uzimao sam ih prije zatvaranja tijela u mrtvačnici, a prodavao sam kolegama grobarima – priznao je u istrazi Željko Arlavi, jedan od 13 grobara i nosača osječke gradske tvrtke Ukop optuženih za krađu zlatnine s pokojnika i iz grobnica. No, nosač Arlavi danas se u obrani ipak branio šutnjom pa je raniji iskaz reproduciran, a upravo je on i najzanimljiviji.

– Kada mi se pokvario katalizator na automobilu, skinuo sam mušku burmu da platim popravak – ispričao je ranije Arlavi.

Svidio mu se svojedobno sat marke Casio pa ga je uzeo s pokojnikove ruke i stavio kasnije na svoju.

–  Ne znam ime tog pokojnika, imao je 60-ak godina, bio rastavljen i živio kod šogora – opisao je tada.

Ustvrdio je i kako je grobar Roman Rusan jednom tražio da mu predaju nađenu burmu “jer je to njegovo groblje”.

– Rekao mi je kolega i da su grobari Vladimir Šaulić, Roman Rusan i Sanel dolazili s donjogradskog groblja na Anino groblje mimo radnog vremena, otvarali grobnice i krali – ustvrdio je u istrazi.

Grobari su se, dodao je, “u gostionicama hvalili da uzimaju zlato”.

– Kad su inspektori bili u Ukopu, rekao nam je poslovođa da moramo stati jer nas se prati. Mi smo stali, a grobari nisu. Rukovoditelji su znali za grobare, što rade, za nas nisu – kazao je.

Da je čak i kliještima vadio zlatne zube iz lubanje pokojnika na osječkim grobljima pa prodavao zlato, ispričao je u istrazi, pak, grobar Željko Molnar. No, u obrani je jučer istaknuo kako je sve rekao u strahu i po “diktatu” policije pri uhićenju. Policiju prozivaju gotovo svi optuženici.

– Dvojica su policajaca došla na groblje po mene, pitali su me jesam li ikada bio na policiji, odgovorio sam da nisam. Rekli su potom da će me onda oni uputiti što trebam reći. Pitao sam smijem li zvati odvjetnika, kazali su mi da mi on ne treba, da idemo samo na razgovor i najbolje mi je da kažem kako sam dva-tri puta nešto našao – ustvrdio je Molnar u obrani.

Radio je u Ukopu od 1998., a našao je, naveo je, samo jedan lančić pri ekshumaicji prije pet-šest godina, s kolegom Josipom Burgerom. Predali su ga, dodao je, Upravi.

– Tvrdili ste ranije kako ste kliještima vadili zube? – upozorio je sudac Mirko Ljubičić na razlike u iskazima.

– Da bi kliješta uopće bila potrebna, na pokojniku bi još trebali postojati meso i koža, da je u fazi raspadanja. A ne znam tko bi to radio… Nikada se nismo koristili kliještima. Policija mi je sugerirala da to kažem – pobijao je Molnar vlastiti iskaz.

Tužiteljica Vesna Osmanović podsjetila je kako je ranije naveo čak i da je zlataru Paliću prodavao “plijen”.

– Policajci su mi spominjali otkupne stanice poput Argentuma za koje nikad nisam čuo, a za Palića znam jer je preko puta stanice na kojoj čekam autobus kad idem s posla, zato sam ga naveo – nastavio je.

Da nije nikada naišao ni na kakvo zlato u 40 godina staža, niti ga vidio, izjavio je kolega mu Mate Mišković.

– Na policiji sam morao priznati ono za što me terete, vezali su me, prijetili tamnicom. Nisam znao koja su mi prava, ni sada ne znam – rekao je.

No, ni on nije pisao nikakve žalbe policijskoj upravi, a isto nisu napravili ni njihovi branitelji u gotovo tri godine, koliko je prošlo od prijave.

Nosača Ivicu Dizdara u istrazi su za krađu teretili drugi kolege.

– Nikada nisam ništa uzeo, niti sam ikoga vidio da išta uzima. Nisam uzeo 200 njemačkih maraka iz odjeće pokojnika. S pokojnika nisam ništa skidao, niti sam dijelio s Ivicom Ećimovićem. Ne znam zašto me Željko Arlavi tereti  – istaknuo je Dizdar.

Budući da optuženici prozivaju policiju, tužiteljstvo će tražiti svjedočenje svih policijaca koji su imali kontakt s njima. 

>> U džepu pokojnika našli 18.000 kuna i odmah zvali policiju

Ključne riječi

Komentara 8

BA
balic
12:00 30.11.2015.

Boze sacuvaj koji ljudi .Ni mrtve ne postuju.Koja spodoba moras biti pa ovako sta napraviti.

AI
andja.ivan.knezevic
11:46 30.11.2015.

odrezati im po 20 godina bar.

KO
Komacero
11:44 30.11.2015.

Ovi koji kradu mrtve to su dno dna ,to nisu ljudi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije