Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čavlović-Smiljanec

Sudbina joj ovisi o raspletu slučaja Merzel

Foto: Anto Magzan/Pixsell
Autor
Ivanka Toma
11.04.2014.
u 12:00

Premda je istraga protiv Lovrić Merzel neposredan povod za ovu akciju, Milanovićev motiv nije štititi županicu

– Povjerenje građana u rad Porezne uprave mora biti neupitno, rekao je premijer Zoran Milanović počinjući sjednicu Vlade u četvrtak. Još je rekao da je od Ministarstva financija zatražio provjeru načina rada Porezne uprave u Sisku.

Podjele u Ministarstvu

Bude li premijerov nalog proveden kako je rečeno, trebalo bi postati jasnije je li Porezna uprava premrežena kriminalom koji pokriva aktualna šefica Nada Čavlović Smiljanec ili se Državno odvjetništvo postavlja kao tutor drugim državnim institucijama.

Premda je neposredni povod istraga protiv Marine Lovrić Merzel, županice Sisačko-moslavačke županije, Milanovićevu reakciju isprovocirao je Mladen Bajić, glavni državni odvjetnik na odlasku. Radi se o kupnji autosalona Lav auto Popec za potrebe Županijskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć. Salon je kupljen u travnju 2012. godine. Porezna uprava procijenila ga je na 10,05 milijuna kuna, a Županija platila 9,8 milijuna.

Državno odvjetništvo osporava tu procjenu i tvrdi da je županica salon preplatila oko 5 milijuna kuna. Zbog toga, uostalom, protiv nje USKOK vodi istragu, a sud joj je odredio istražni zatvor. Motiv Milanovićeve reakcije nije, međutim, obrana županice Lovrić Merzel. Politička šteta koju SDP ima zbog njena rastrošnog ponašanja (posljednja je kupnja limuzine) i samog kaznenog postupka već je nastupila. Posrijedi su odnosi u Vladi i povjerenje u rad Ministarstva financija u kojemu vladaju duboke podjele nastale upravo u sukobima koji se lome preko Porezne uprave.

Nekoliko provjera

Krenulo je, naime, od sukoba šefice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec s Brankom Šegonom. Prva uživa veće povjerenje premijera Milanovića, a drugi je imao zaštitu ministra financija Slavka Linića. Ministar ga je štitio u aferi s povlaštenim kreditom, i to sve dok premijer Linića nije doslovno natjerao da smijeni Šegona. Posljedica je nepremostiv jaz između premijera i njegova ministra financija, a u tom se procjepu našla i šefica Porezne uprave Čavlović Smiljanec.

U slučaju istrage protiv županice Lovrić Merzel, Državno odvjetništvo sumnja u pošten rad sisačkih poreznika, a navodno imaju izjavu pročelnika sisačke Porezne uprave Marijana Pešuna prema kojoj su se procjene radile po nalogu županice Lovrić.

Kada je Milanović neki dan pročitao u novinama da je Pešun to izjavio USKOK-u, tvrdi nekoliko izvora iz Vlade, odlučio je istjerati mak na konac. Tim prije što je po nalogu Državnog odvjetništva nekoliko puta rađena provjera načina na koji je procijenjena sporna nekretnina kupljena za Hitnu pomoć.

Spornu nekretninu Lovrić Merzel za potrebe Županije kupila je u travnju 2012. godine. Županica se pritom oslonila na procjenu Porezne uprave po kojoj je nekretnina vrijedila 10,05 milijuna kuna. Tužitelji to osporavaju, a u sklopu istrage Županijsko državno odvjetništvo u Sisku još je u veljači 2013. tražilo da se provede unutarnja kontrola zbog te procjene.

Porezna ih je uprava 8. ožujka 2013. izvijestila o učinjenom. U očitovanju su naveli da je procjena napravljena na temelju tablica vrijednosti nekretnina koje se sačinjavaju radi porezne osnovice. Konkretno je navedeno da se salon Lav auto Popec nalazio u II. zoni, gdje se za poslovne prostore kao porezna osnovica primjenjivala cijena od 8000 kuna po kvadratu, za građevinsko zemljište od 110 do 250 kuna po kvadratu. Tako je za zgradu površine 1110 kvadrata dobivena vrijednost 8,8 milijuna kuna, a građevinskog zemljišta od 1972 četvorna metra 197.200 kuna. U to je još ušla vrijednost parkirališnih mjesta.

Tužitelji nisu bili zadovoljni objašnjenjem te su zbog sumnje u mogući kriminal u Poreznoj upravi u Sisku 26. ožujka prošle godine tražili novo očitovanje o procjeni, a dobili su ga 27. listopada lani, i to uz ista objašnjenja i tablice te napomenu da su se one koristile i pri izračunu vrijednosti svih ostalih nekretnina u Sisku. Navodno je Državno odvjetništvo i treći put tražilo da se ispita ova procjena, a Linić je to povjerio poreznicima iz Bjelovara.

Premijer Milanović na to želi staviti točku. Namjera je raščistiti sumnje u rad Porezne uprave, pa makar to značilo i njenu kompromitaciju. Bude li eventualno takav ishod, onda bi posljedice morala snositi Čavlović Smiljanec. U suprotnom će njen položaj, koji je ionako neupitan, biti još čvršći.

Premda je istraga protiv Lovrić Merzel neposredan povod za ovu akciju, Milanovićev motiv nije štititi županicu. Uostalom, USKOK osporava nalaz Porezne uprave koji se tiče odnosa županičinih prihoda i imovine, no premijer se tim slučajem ne bavi.

>> 'Ne vidim kako bi ministar mogao biti odgovoran'

>> Porezna o slučaju Merzel: 'U Sisku je dobro procijenjena vrijednost zgrade Hitne'

Komentara 49

DU
Deleted user
13:48 11.04.2014.

Tko je iz porezne odgovarao za neplaćenih 50 milijardi kuna poreza?..Tko je držao sve te predmete u ladicama?..Koji su to referenti?..U ovoj državi odgovornost ne postoji, osim za obične građane (kmetove)..Plemstvo zaposleno pri državi može raditi što hoće..

KN
knezica
12:14 11.04.2014.

Muljanović štiti nju, a Slinić štiti njega!?!? Zašto bi bilo tko štitio bilo koga? Pa zato jer svi muljaju, kradu, otimaju, varaju, a sada je to izbilo na vidjelo zbog sukoba dva tašta čovjeka. Na radost i veselje napaćenog puka, preko čijih leđa i grbače te spodobe žive kao šeici.

HO
hordubal
12:27 11.04.2014.

njena sudbina ovisi o ishodu slučaja sekulić pa naravno da je onda štiti, kompromitirajući dokumenti davno su mogli nestati, nepravilnosti su se mogle bez problema u međuvremenu doraditi, a što se tiče milanovićeva zahtjevanja u povjerenje prema poreznoj, mogu se se samo nasmijati, pa nitko normalan ne vjeruje u neovisnost i stručnost porezne uprave, ljudi istog karaktera ili sjede u zatvoru jer nemaju jakog zaštitnika ili rade u poreznoj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije