Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Neprimjerena izjava'

Sudac Turudić napao DORH: 'Ne omalovažavajte sud u medijskim istupima'

Ivan Turudić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
03.02.2014.
u 16:16

– Ovakvu izjavu zastupnice optužbe, zamjenice ravnatelja USKOK-a, Županijski sud u Zagrebu smatra potpuno neprihvatljivom i neprimjerenom – piše u reakciji Turudić

– Treba jasno naglasiti da je državni odvjetnik stranka u postupku i kao takva dužna je poštovati sud, a ne omalovažavati ga u medijskim istupima – napisao je predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić u svojoj reakciji na izjavu zamjenice ravnatelja USKOK-a nakon izricanja oslobađajuće presude bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću.

Turudić navodi u priopćenju da je nakon izricanja oslobađajuće presude zamjenica ravnatelja USKOK-a Ksenija Pavić ispred zgrade suda okupljenim novinarima rekla da "ovakvom presudom sud javnu nabavu kao institut jednostavno čini bespredmetnom i nepotrebnom. Na ovaj način i ovakvom presudom sud zapravo poručuje: kupujte što želite, pod uvjetima kojima želite, trošite sredstva poreznih obveznika, kako god vam bilo drago i za to nećete biti odgovorni".

"Izjavu smatramo potpuno neprihvatljivom i neprimjerenom"

– Ovakvu izjavu zastupnice optužbe, zamjenice ravnatelja USKOK-a, Županijski sud u Zagrebu smatra potpuno neprihvatljivom i neprimjerenom – piše u reakciji Turudić te objašnjava da je po Ustavu državno odvjetništvo "samostalno i neovisno pravosudno tijelo ovlašteno i dužno postupati protiv počinitelja kaznenih i drugih kažnjivih djela, poduzimati pravne radnje radi zaštite imovine Republike Hrvatske te podnositi pravna sredstva za zaštitu Ustava i zakona" te kako je "propisano da sudbenu vlast obavljaju sudovi, da je sudbena vlast samostalna i neovisna i da sudovi sude na temelju Ustava i zakona".

Turudić smatra da je navedena izjava protivna odredbama iz Ustava. – Posve je neprimjereno na takav način, putem medija, obraćati se sudu, iznositi vlastite vrijednosne sudove i u konačnici insinuirati da je sudsko vijeće namjerno i svjesno prekršilo zakon i da namjerno i svjesno šalje javnosti poruke kako se činjenje kaznenog djela isplati, pa čak i da sam sud potiče takvo ponašanje – piše Turudić i dodaje da državno odvjetništvo, kao stranka u postupku, ima pravo žalbe Vrhovnom sudu "koji je jedini mjerodavan odlučiti o osnovanosti" te žalbe.

"Šalje se kriva poruka javnosti"

– Upravo suprotno, izjavom zamjenice ravnatelja USKOK-a šalje se kriva poruka javnosti, a institucija DORH-a prikazuje se nadređenom sudu, suprotno nego je određena citiranom ustavnom odredbom – piše Turudić i javno poziva "Državno odvjetništvo da se ubuduće suzdrži od takvih postupanja".

>>Rončević slobodan - nabavom kamiona nije oštetio MORH za 10 mil. kn

>>Ivan Turudić: Ova Vlada najgora je u pritiscima na pravosuđe dosad

Komentara 42

DU
Deleted user
16:26 03.02.2014.

Boljševizam zavladao kao za vrijeme druga Staljina

KR
KroničarHr
16:32 03.02.2014.

Bravo Turudic!

KA
kafka
16:49 03.02.2014.

DORH treba restrukturirati! DORH ne radi kvalitetno poslove, podložan je politici (lokalnoj naročito) i kao takav nije učinkovit i time 'podržava' nepoštivanje zakona. Dovesti poštene, bezkompromisne profesionalce. . Bravo Turudiću.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije