Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za 5. listopada

Odgođeno optužno vijeće za aferu Štandovi. Bandić: Ponosan sam na tu optužnicu

Gradonačelnik Milan Bandić i bliski mu suradnik Ivica Lovrić
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/3
29.08.2016.
u 12:46

Postoje i snimke razgovora iz kojih se čuje kako Bandić i Lovrić dogovaraju da udruzi Ž. Markić dodijele štandove, i to sve za javnost – prikriju

Dok zagrebački gradonačelnik Milan Bandić jurca Hrvatskom pokušavajući postati hrvatski premijer, “dela” i hrvatsko pravosuđe. Bandić je optužen u dva predmeta – u aferi Štandovi i aferi Agram, no nijedna optužnica još nije pravomoćna. 

Optužno vijeće u aferi Štandovi danas je na zagrebačkom Županijskom sudu odgođeno jer jedan od okrivljenika nije primio sudski poziv. Sljedeće ročište zakazano je za 5. listopada, a tada bi sud ponovno trebao raspravljati o optužnici protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, Ivice Lovrića i Zdenke Palac.

Upitan da prokomentira nepojavljivanje na sudu i samu optužnicu Bandić se pozvao na institucije države naglasivši kako ih poštuje, prenosi N1.

- Ponosan sam na tu optužnicu. To je malo farizejski, ali žao mi je što nije bilo ponovno. Htjeli smo demokratizirati javni prostor ove zemlje. Ustoličili su se tada dva predsjednika bipolarne političke scene. Jer da je prošao taj referendum onda su oni nebitni. Pretvorili su se u interesne zajednice, a ne stranke koje žele pomoći hrvatskom čovjeku. I svaka pobjeda, 6 puta zadnjih 21 godinu je bila dobitak za njih, njihove najbliže, klijentelu, interesnu zajednicu, a gubitak za hrvatske ljude. Sad vam malo ličim na Radu Končara. Poštujem institucije demokratske RH i moji odvjetnici će to odraditi najbolje što znaju. Žao mi je što to nije bilo danas, ja sam bio spreman, nema nikakvih problema jer znam što sam radio. Radio sam na dobrobit građana ove zemlje i građana Zagreba. Ali ima ona Isusova stara, Isus mi neće zamjeriti, Bog dragi. Kada su Isusa razapinjali, zamjerio im nije što čine, nego jer ne znaju što čine. A ja znam zašto su me razapinjali - rekao je Bandić.

Bandić, Lovrić i Palac su optuženi za pogodovanje građanskoj inicijativi “U ime obitelji” čime je Grad Zagreb oštećen za oko 300.000 kuna. Riječ je o optužnici koju je zagrebački Županijski sud u srpnju 2015. odbacio smatrajući da u onom što je Bandić činio – dao štandove Tržnica Zagreb i izradio plakate građanskoj inicijativi Željke Markić – nema obilježja kaznenog djela, odnosno da je radio u okviru svojih gradonačelničkih ovlasti. Na tu odluku suda USKOK se žalio Vrhovnom sudu, koji je odluku sudskog vijeća sutkinje Tanje Pavelin Borzić ukinuo u svibnju ove godine, smatrajući da je došlo do bitnih povreda kaznenog postupka. Predmet je vraćen na ponovno odlučivanje.

Inače, postoje i snimke tajno snimljenih razgovora iz kojih se čuje kako Bandić i Lovrić dogovaraju da udruzi Željke Markić dodijele štandove, i to sve za javnost – prikriju.

>> Podignuta optužnica protiv Bandića u aferi Agram!

Komentara 24

BI
bigstar
09:55 29.08.2016.

Nategnuta optužnica, zašto ne istražuju dodjelu štandova LGTB zajednicama ? Uvijek su na udaru oni koji štite obitelj i njenog dostojanstvo !!!

ID
idanemeth
12:26 29.08.2016.

Lakoća s kojom je Državno odvjetništvo odbacilo prijavu Mladena Hrgareka, vlasnika marketinške agencije Madison Consulting, protiv predsjednika SDP-a Zorana Milanovića zaslužuje puno ozbiljniju analizu. Zbog čega postupanje DORH-a u aferi Madison treba staviti pod posebno povećalo? U pitanju je jednakopravnost. Teško se oteti dojmu kako je u drugim slučajevima u kojima su u epicentru interesa bili neki drugi politički kapitalci, DORH bio puno revniji. Možda i previše. Ako usporedimo razinu gorljivosti DORH-a u angažmanu prema političarima kao metama, onda nam je prva asocijacija golema razlika u pristupu prema Zoranu Milanoviću i prema Milanu Bandiću. Milanović je preslušan, njegove teze uzete su zdravo za gotovo te je ostavljen na miru neka trpi relativno nisku kolateralnu političku štetu jer se, naravno, pročulo kako je bio predmet istrage zbog ozbiljnih optužbi. U Bandićevu slučaju saslušani su deseci svjedoka, obavljen je niz pretresa. Razina hiperaktivnosti DORH-a i policije bila je zaista impresivna, a rezultat poprilično otužan. Toliko otužan da se nezavisni pravni stručnjaci pitaju što je zapravo suština optužnice protiv Milana Bandića. Valja podsjetiti kako je Bandiću, između ostalog, natovareno pitanje financiranja predsjedničke kampanje, iako je zbog nejasnog zakona sam tražio očitovanje Ministarstva financija te je nejasno zbog čega Bandićev slučaj nije ostao na razini upravnog postupka s Poreznom upravom. Nadalje, Bandić je optužen za pogodovanje kod navodno nepravovaljanog zapošljavanja nižepozicioniranih djelatnica u gradskim tvrtkama, što je razina krimena na razini vođenja postupka iz radnog, a ne kaznenog prava. Uz to, prijavljen je zbog dodjeljivanja posla odvoza otpada Pripuzovoj tvrtki, iako je poprilično očigledno kako konkretni posao u Gradu Zagrebu i nije imao tko drugi obaviti. Dakle, ne ulazeći u osobne (ne)simpatije prema Milanoviću i Bandiću, ostaje otvoreno pitanje zašto su s prvim istražitelji razgovarali pa se pozdravili, a zašto na drugog nemilosrdno nasrću iako, mimo očekivanja, ni nakon dvije godine ne dolaze s dokazima o kriminalu, nego samo gomilaju indicije? Možemo povući i druge paralele koje se mnogima neće svidjeti jer će se aferu Madison usporediti sa slučajevima koji su postali simbol krupnog političkog kriminala.

HO
holenderdn25
11:09 29.08.2016.

Dok je novac išao SDP u MB je bio dobar ali onda odjednom postaje kriminala. Kad indexu daje 200.000 kn onda je pošteno a drugima nije. dvoličnost!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije