Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
31.01.2015. u 12:00

Od sudaca se ne očekuje da se ponašaju kao prosječni birač

Sucima ovo nije trebalo! Temeljnu i rutinsku provjeru do samog kraja izbora nitko nije napravio ili, što bi bilo puno gore, jest, ali je ignorirao ili čak, to ćemo tek vidjeti kada dobijemo očitovanje Povjerenstva, možda i na svoj način tumačio ustavne te zakonske odredbe. Zrno sumnje na rezultate baca i okolnost da je rezultat izbora za specijalizirane sudove tako tijesan, samo 27 glasova razlike, uz čak 80 nevažećih glasova. Premda su i suci ljudi, odnosno birači kao svi mi ostali, ne služi im na čast što nisu znali ili htjeli ispravno ispuniti glasački listić. Od osoba s njihovim osjećajem za odgovornost, koji mora biti iznadprosječan, ipak se očekuje da najvažnijem profesionalnom izboru priđu s više obzirnosti i pažnje. Kao što su to pokazali odzivom na izbore od 83 posto.

Inače, i rezultati ovih izbora pokazuju da kandidati trgovačkih i upravnih sudova nemaju šanse biti izabrani u odnosu na brojniju biračku bazu koju imaju prekršajni suci. Sudac Mislav Kolakušić (na slici) kao “sistemski autsajder”, koji je osvojio čak 360 glasova, izuzetak je koji potvrđuje pravilo. Uz sve to, demokraciji je mjesto i u sudstvu, ali ipak je li u redu da općinski i prekršajni suci biraju vrhovne.

>> U DSV zasad ulaze suci Ivica Veselić i Mijo Galiot

Komentara 6

DU
Deleted user
13:23 31.01.2015.

Ključ je u tome što prijedloge tekstova zakona donose ljudi koji su plaćeni da ih upravo takvima napišu, jer je općepoznato da većina zastupnika površno čita ili ne čita materijale za sjednice, pa se na donošenje šalju svakakve svinjarije. zato se stalno mijenjaju zakoni, dopunjuju, jer su nekvalitetni, loši, nedorečeni, neusklađeni. Namjerno. kako bi uvjek ostalo mjesta za ono; " A ne, nije to tako mišljeno, zakon zapravo kaže ovako.."

NV
novo vriijeme
17:23 31.01.2015.

U Hrvatskoj su zakoni napisani na način da se mogu tumačiti prema potrebama. U jednom zakonu se napiše jedan odredba u drugom suprotna ili se napiše 20 dopuna zakona pa više nitko ne razumje osnovni tekst. Ponekad se uz zakonon dovežu pravilnici pa jedan ima jednu mogućnost a drugi drugu. Mislim da se to namjerno radi.

NV
novo vriijeme
17:29 31.01.2015.

Hrvatski sudci koji su po ocjeni medjunarodnih institucija medju najkorumpiranijima i najneučinkovitijima u EU nisu Kolakušića izabrali u DSV. demokracija očito ne može funkcionirati u organiziranoj hobotnici, Sudci biraju sebi slične ako je izbor bio pošten. To je samo znakak da je sudstvo jako problematično i kadrovski devastirano u smislu poštenih, stručnih i vrijednih i da onaj tko želi izvesti Hrvatsku iz krize mora prvo očistiti taj teren pa će se sve pokrenuti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije