Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Knjiga R. Martinovića

Subliminalne poruke: 'Čitati ovu knjigu u komadu naprosto je 'ludnica za mozak"

Ratko Martinović
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/4
19.04.2014.
u 10:51

O​ ​nastanku knjige​ autor ​ističe kako ju nije pisao linearno, već je zapisivao određene dijelove koje je na kraju složio u jednu veliku i zanimljivu cjelinu

U Gradskoj knjižnici u Slavonskom Brodu predstavljena je nova knjiga autora Ratka Martinovića pod nazivom "Subliminalne poruke - Okultna simbolika i društveni inženjering". Knjiga je izašla u izdanju zagrebačke izdavačke kuće ​"Teledisk​"​, a na sinoćnjoj promociji pored​ autora o njoj su govorili Ivan Lutz, profesor fizike i poznati slavonskobrodski pisac ​SF romana, povjesničar Petar Bašić, te novinar Večernjeg lista i organizator brodskog Festivala dokumentarnog filma Bernard Karakaš. ​

O​ ​nastanku knjige​ autor ​ističe  kako ju nije pisao linearno, već je zapisivao određene dijelove koje je na kraju složio u jednu veliku i zanimljivu cjelinu, neprestano se nadajući da će naići na nešto novo. 

-Put pisanja ove knjige malo se odužio, no igrom slučaja sve se zaokružilo baš onako kako sam ​želio, mada​ u jednom određenom trenutku nisam znao kako to učiniti. Knjiga je nastala kao cjelina svega onoga što sam ​naumio još prije dvije godine, kada mi je ta ideja ​uopće pala na pamet. Sam koncept "Subliminalnih poruka" dosta  ​je ​ prezentiran kroz američke medije. Kod nas ​je manje popularan,​ jer o tom fenomenu ljudi nešto manje znaju, pa se​ nadam da će onaj koga to zanima kroz ovu knjigu ​moći nešto i​ ​doznati. Subliminalne poruke ustvari su​ sve one poruke koje utječu na prag svijesti i na podsvijest konzumenta, potrošača​,​ odnosno krajnje osobe na koju se određeni koncep​t poruke odnosi. Samim time možemo govoriti o marketinškim subliminalnim porukama, a i o određenom plasmanu okultnih tradicija iz drevne prošlosti. Nešto slično ​danas ​rade i ​neke religije​,  poput recimo kršćanstva i islama.

Kroz knjigu možemo vidjeti da ​sve ​to nije neka "suluda teorija zavjere"​. S​vakoga dana oko nas možemo vidjeti ​brojne subliminalne poruke putem simbola ili nekih drugih načina plasiranja. M​ožemo reći da je subliminalni marketing  ​jedan ​ sofisticiraniji ​oblik  marketinga. Na ​prestižnim svjetskim veleučilištima o​d 2006. godine napisano je ​više od ​ četrdes​et ​studija koj​e​ ​o tome govore ​vrlo ​ozbiljno i potvrđuju relevantnost takvih poruka, dok​ ​t​ridesetak godina prije slabije možemo pronaći ​takve ​vrste ​ znanstven​ih​ studij​a​​. To je najčešće iz interesnog razloga,​ jer velike korporacije rade interne studije koje kasnije rabe i ne žele ih prikazati svojoj konkurenciji. Samim time​ to ​je  donekle otišlo u sferu teorije zavjere​. No, kada v​i​dimo način na koji funkcioniraju zapravo je to jedna sasvim normalna znanost i stvarnost oko nas​ - ​ kazao je autor Ratko Martinović.

​-​ "Subliminalne poruke" knjiga je koju kada čitate morate biti sto posto koncentrirani. Toliko je zanimljivih tema koje je Ratko  ​u njoj ​ obradio da sam zapravo zaprepašten koliko se pripremao pišući ovu knjigu. To je knjiga koju uistinu možemo koristiti enciklopedijski i svako malo joj se vraćati kad nas neka od određenih tema zanima. Čitati je u komadu naprosto je "ludnica za mozak"- slikovito je o knjizi rekao profesor Ivan Lutz, moderator sinoćnje promocije. Inače, Ratko Martinović urednik je na portalu Nexus-Svjetlost, bloger na Večernjem, jedan od osnivača 4D portala i kolumnist. Svoju prvu knjigu ​"Svjetske misterije i tajne​"​ napisao je 2006. godine, da bi se četiri godine kasnije posvetio radu na 4Dportalu, gdje je uz pisanje za Sportnet i uredništvo na portalu Politika.hr započeo svoj novinarski put. Danas je aktivan novinar s preko 5.000 objavljenih tekstova. Radio je i na portalu Dnevno kao novinar pišući teme vezane uz vanjsku politiku i film. Pisac je kratkih SF priča ​i​ jedan je od organizatora brodske SF konvencije  ​"​Marsonikon​"​, a aktivan je predavač na raznim konvencijama, znanstvenim skupovima i fakultetima.

>> 'Merkel je ručnom sugestijom podsvjesno plasirala da je velika majka svih Nijemaca'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije