Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Andro Vlahušić

'Studenti ni ne znaju koliko košta fakultet, da moraju 20 posto vratiti, puno bi se toga promijenilo'

Andro Vlahušić
Ivana Ivanović/PIXSELL
26.04.2015.
u 15:32

Dubrovački gradonačelnik u HTV-ovoj emisiji "Nedjeljom u 2" izjavio je i kako je braniteljski prosvjed "cirkus desnice" te kako bi on napravio "lijevi cirkus s druge strane"

- Stožerna stranka ljevice idućih godina, pa i desetljeća bit će SDP i on ima odgovornost za ljevicu. Hrvatska nije dosad uspjela napraviti ozbiljniji iskorak izvan SDP-a i HDZ-a. Vidjeli smo gdje su danas laburisti, a tko god je pokušao otići od matice, nije ništa napravio – rekao je Andro Vlahušić, HNS-ov gradonačelnik Dubrovnika u HTV-ovoj emisiji "Nedjeljom u 2".

Kada govori o ljevici, dodao je, više govori o modernoj euorpskoj ljevici, "nego nečemu što se u Hrvatskoj dijeli na partizane i ustaše."

Upravo je iz Dubrovnika nedavno odaslana ideja o ujedinjenju ljevice, a pod istu "kapu" okupili bi se, naveo je, cijeli Kukuriku, laburisti, Mirela Holy, kao i nezavisni intelektualci.

- Takva ujedinjena ljevica ne jamči pobjedu na izborima, ali je dobro da ljevica bude snažna. Odlučivat će i matematika, ne samo politika na idućim izborima – stava je.

Njegova je stranka dio nepopularne Vlade, nastavio je, a "taj drugi partner uvijek prolazi loše".

Govoreći o ujedinjenju ljevice, spominjao je i formiranje tzv. Savjeta mudraca. Bio bi to, opisao je, skup moderne ljevice, ne bi bio u Vladi, a činili bi ga ljudi koji su "komunicirali sa svijetom ili vodili sustave od televizije do Končara".

- Od predsjednika se stranke očekuje da bude i ideolog i vođa, a to je nemoguće. U Savjetu bi trebali biti bivši predsjednici Stipe Mesić i Ivo Josipović, Mato Crkvenac, Žarko Puhovski, filozofi, ekonomski stručnjaci – naveo je.

Razgovarao je o ujedinjenju ljevice, ustvrdio je, i sa šefom HDZ-a Tomislavom Karamarkom. Susreli su se u hotelu i ostali u "ugodnom, prijateljskom razgovoru".

- Tomislav Karamarko uvjeren je u pobjedu, ali mi je rekao i kako bi mu odgovarala snažna lijeva opozicija, a ne razvodnjena jer bi se lakše mogli dogovoriti oko nekih mjera za Hrvatsku – otkrio je dubrovački gradonačelnik.

No, za prvog čovjeka oporbe nije siguran da je u stanju staviti stručnjake u prvi plan, iznad odanih članova stranke.

- Puno toga ovisi o strukturi ličnosti, koliko ste svoje moći u stanju prebaciti na druge, a to dosadašnji premijeri baš i nisu pokazali – izjavio je.

Na upit Aleksandra Stankovića je li moguće da o ujedinjenju ljevice pričaju osobe s pravomoćnim presudama, Vlahušić je odgovorio kako on nije ideolog ljevice, već samo iznosi svoje mišljenje.

- Volio bih kad bi u Hrvatskoj jako puno političara imalo ono što imam ja – presudu, ali za koje je više od 50 milijuna kuna zarađenih za grad. Moja presuda je za nematerijalnu štetu. Napravio sam prijestup, tu nema dvojbe. Kada je postala pravomoćna, nisam se žalio, dao sam mandat na raspolaganje svojoj stranci jer ne želim biti nikome problem. Predsjednica Pusić me odgovorila od toga – izjavio je.

Vlada mora donijeti, poručio je Vlahušić, paket mjera s kojim će biti spremna na zamjeranje.

- To je upravljanje, a ono znači promjenu mentaliteta jedne zemlje. Hrvatskoj županije ne trebaju. Trebalo, usto, prestati plaćati institucije, umjesto usluga – naveo je. Godina studiranja, pojasnio je, stoji 50.000 kuna koje država uplaćuje fakultetima. Država bi ih trebala, iznio je on, dati roditeljima i djeci na poklon, a oni bi potom došli na fakultet i platili školovanje svojim novcem.

- Studenti ni ne znaju koliko košta fakultet pa ga mnogi ni ne završe. Da moraju 20 posto tog iznosa vratiti, puno bi se toga promijenilo – rekao je. O teritorijalnom ustroju, dodao je, ipak treba pitati građane.

Osvrnuo se i na prosvjed branitelja u Savskoj ulici u Zagrebu.

- To je cirkus desnice, a ja bih napravio lijevi cirkus s druge strane. Hrvatskoj su potrebni veselje i optimizam, a cirkus je nekad optimizam i veselje. Ako HDZ dođe na vlast i donese ustavni zakon o braniteljima, pitanje je koliko onda ova zemlja može biti gospodarski uspješna – zaključio je.

>>Pave Župan: S Vlahušićem sam se razišla jer se Dubrovnik uništava zbog bezgranične pohlepe i neznanja

Komentara 28

DR
Drivo
16:55 26.04.2015.

Vlahusicu, koliko novca roditelji studenta uplacuju iz svojih primanja za skolovanje? Koliko novaca su uplatili i koliko ce uplatiti u proracun (iz kojeg se financiraju skolske i visokoskolske ustanove) tijekom svog radnog vijeka? Pricate gluposti gospodine.

MX
MXLCLGTG
17:14 26.04.2015.

Njegova presuda je rezultat prijestupa a kod drugi takve presude su rezultati kriminala izborni zakon temeljito mjenjati pa se za sva vremena rijesiti cirkusa i cirkusanata.

TH
than
16:48 26.04.2015.

Neka vrati, ako mu drzava omoguci posao, a on odluci otici van. Samo kod nas se odlazi, jer posla nema, neki na usavrsavanje, a vrlo mali dio odlazi za bolje placenim poslom. Jedino nikako da shvatim to njihovo 'besplatno' obrazovanje. Koliko se roditeljima uzme kroz poreze na place, pa PDV, pa trosarine i ostale namete ispadne nam studiranje kao u Americi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije