Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVEĆANJE NAKNADE

Struja će poskupjeti bez obzira na obećanje ministra Panenića

struja
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/3
24.09.2016.
u 19:44

Prostora za smanjenje cijene struje je malo, samo tri-četiri posto, a smanjenjem PDV-a na 12 posto državni proračun gubi milijardu kuna godišnje

Od 1. siječnja sljedeće godine naknada za obnovljive izvore energije (OIE) koja je dio svakog računa za električnu energiju povećat će se sa sadašnjih 3,5 lipa na 12 lipa po kilovatsatu (kWh).

Snižavanje cijene struje

To pak znači da će računi za struju kućanstva prosječne potrošnje od 3000 kWh godišnje porasti za 30-ak kuna mjesečno. No tehnički ministar gospodarstva Tomislav Panenić ovih dana uvjerava javnost da do tog poskupljenja neće doći i da će smisliti model kako će ga anulirati. Panenić navodi da se to može postići smanjenjem PDV-a na struju ili razgovorom s opskrbljivačima električnom energijom i regulatorima, dakle smanjenjem cijena struje. On pri tome optužuje bivšu Vladu, odnosno ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka da je odluka o tome donesena za njegova mandata.

Vrdoljak pak kaže da je za njegova mandata ta naknasda već povećana sa 0,5 na 3,5 lipa, ali je to povećanje tada kompenzirano snižavanjem cijene struje od 10 posto. On kaže da je ove godine ta naknada trebala biti povećana na sedam lipa, ali nije, kako kaže, zbog nerada Panenića koji je sad mora povećati na 12 lipa. Vrdoljak ističe i da je povećanje naknada za OIE neminovno, ali da je s time trebalo ići postupno.

Uvozi se 30 do 40 posto struje

Naši upućeni sugovornici kažu da Panenić može probati anulirati povećanje naknade za OIE na ukupnom iznosu računa za struju tako da prisili HEP da snizi cijene struje, ali tu nema puno prostora, možda za svega tri-četiri posto. Smanjenje PDV-a na struju na 12 posto pak smatraju lošom idejom jer bi time državni proračun izgubio oko milijardu kuna godišnje, a potaknuo bi se uvoz jer Hrvatska uvozi 30 do 40 posto struje. Panenić nam je jučer bio nedostupan za komentar.

>> HEP objavio niže cijene struje, isti dan snizio ih i slovenski GEN-I

Komentara 19

PI
pismeni
20:04 24.09.2016.

Obnovljivi izvori energije najveća su prijevara. Osim iskorištavanja otpadne drvne mase koje imamo na pretek, sve ostalo je preskupo. Hrvatske šume imaju nepresušivi izvor iste, a tu je i otpadno drvo iz proizvodnog proce pilana, proizvodnje parketa, namještaja itd. Pravilnoo rasporediti energane tako da se može iskoristiti i para za grijanje stanova, škola, vrtića,ureda i ostalog. Mi jedini na svijetu nismo u stanju ni toplu vodu izmisliti!

CI
cibetka
19:59 24.09.2016.

Eto opet nove pljačke , mi bumo izdvajali za nešto da se izgradi ,a oni budu to prodali za par godina.Ponavlja se povijest kad smo za telefonske priključke davali 2000-3000 maraka i umjesto da dionice daju ljudima koji su platilii izgradnju HTa oni ga prodaju.Gdje je još silan novac od Sveučilišne bolnice.Bljujei se od svih vlada i političara.

FN
Fr@njo
20:20 24.09.2016.

El . energije ima u Europi n a izobilju..zatvaraju se hidroelektrana jer radi viska proizvodnje i one nisu rentabilne..u Hr. prvo treba HEP dobro procistiti , da se kod mjenjanja el. stupa nema pola grada struje, ocistiti od rakijasa , alkoholicara, koji gore navedene stupove mijenjaju, politickih uhljeba, i onda ce Hrvatima struja pojeftiniti za 50%..sve ostalo je nastavak stana kakvo imamo Ne shvati li to biraci, potrosaci, politika, onda im i treba el. energiju poskupjeti..cim vise tim bolje..da alkoholicari, uhljebi , nestrucnjaci , mogu i dalje uzivati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije