Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTO ŽELI NOVO VODSTVO HDZ-a

Stranku treba vratiti u centar i iz fokusa baciti ideološke teme

Karamarko
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/6
30.05.2016.
u 16:38

Sugovornici iz vodstva ne znaju što najuži vrh radi u vezi s izglasavanjem nepovjerenja

Novi sastav vrha HDZ-a, posebno kada je riječ o potpredsjedničkoj ekipi, trebao bi dovesti do zaokreta u politici HDZ-a i stranku pozicionirati na desnom političkom centru. HDZ treba graditi kao europski orijentiranu stranku za čije će se skupove i sabore “otimati” predstavnici srodnih europskih političkih stranaka.

Širiti bazen birača

Na HDZ-ov sabor u subotu, očito pod utjecajem svih okolnosti, nisu došli ni svi HDZ-ovi partneri, nego su Darinko Kosor i Krešo Beljak, koji su sami po sebi igrači druge lige, poslali treću ligu kao svoje zamjene. HDZ definitivno iz fokusa treba izbaciti ideološke teme i prilagoditi se generacijama koje su rođene nakon Domovinskog rata, a još im je dalji jugoslavensko-komunistički režim naše povijesti. Time će proširiti bazen svojih glasača prema političkom centru jer starom retorikom HDZ odbija nove birače, a one stare ionako ima u svom političkom bazenu.

 

To je gotovo složna ocjena o tome kakva bi trebala biti nova politička orijentacija HDZ-a nakon provedenih stranačkih izbora većine novoizabranih u vrh stranke. Kada se novi potpredsjednici i članovi Predsjedništva međusobno analiziraju, kažu da među izabranima strši jedino Zlatko Hasanbegović. Njegova retorika i stavovi, smatraju, primjerena je retorici HDZ-a koju se upravo želi mijenjati približavanjem centru i odmicanjem od tvrde desnice.

Da se mene pita, Hasanbegović ne bi nikada bio ministar – rekao nam je jedan sugovornik iz novog vodstva HDZ-a.

HDZ se jednostavno mora mijenjati, nastavio je naš sugovornik, u modernu demokršćansku stranku. Ako nastavimo bubati, past ćemo na 15 posto – procijenio je naš sugovornik koji smatra da novo vodstvo svakako mora usmjeravati politiku HDZ-a.

U protekle četiri godine Predsjedništvo HDZ-a bilo je sasvim marginalizirano, kao i potpredsjednici stranke, sve su se odluke donosile u uskom krugu šefa HDZ-a Tomislava Karamarka.

Pitanje je koliko će novo vodstvo imati utjecaja na kreiranje HDZ-ovih politika. No krucijalni je problem s kojim su upravo suočeni novi kreatori HDZ-ovih politika kriza vlasti kojoj se trenutačno ne nazire rješenje.

Zanimljivo je da nijedan sugovornik iz vodstva stranke zapravo ne zna što najuži vrh radi po pitanju izglasavanja nepovjerenja Karamarku u Saboru. Premda se zna da HDZ pokušava namaknuti većinu, odnosno 76 ruku koje će biti protiv opoziva, nitko ne zna s kim se točno pregovara.

Doznali smo da se u kriznu situaciju na neki način uključio Vladimir Šeks, kojem očito politički nerv ne da mira pa je svoje usluge savjetovanja u pregovorima s određenim zastupnicima ponudio vrhu HDZ-a.

Drugi scenarij koji se razvija u HDZ-u jest taj da Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odluku o Karamarku u slučaju Konzultantica donese prije glasanja u Saboru pa da presudan broj mostovaca bude suzdržan ako Povjerenstvo kaže da Karamarko nije bio u sukobu interesa.

Treća, sada najmanje vjerojatna opcija (u koju nitko u HDZ-u zasad ne vjeruje) jest ta da se Karamarko povuče i u Vladu pošalje svoju zamjenu.

– Teško je sada biti pametan, ali vrijeme je da Karamarko i Petrov sjednu i u četiri oka dogovore rješenje, da pri tome svoje osobne interese ostave po strani i rade samo u interesu Hrvatske – smatra jedan novoizabrani član vodstva HDZ-a.

Igrao sa starom gardom

Upravo su napadi Mosta na Karamarka i tempiranje zahtjeva za njegovom smjenom uoči subotnjeg sabora stranke homogenizirali HDZ i pridonijeli da se sukobljene struje barem privremeno primire.

– Sada nije vrijeme za sukobe u stranci kada to želi isprovocirati Most i na tome profitirati – kažu naši sugovornici koji još analiziraju zbivanja s izbornog sabora. Iako je Tomislav Čuljak danima igrao sa starom gardom HDZ-a; Kalmetom, Šuicom, Sanaderom, ali i s velikogoričkim gradonačelnikom Draženom Barišićem (a svi oni spadaju u izborne gubitnike), ipak se na kraju dogovorio s Karamarkom i Brkićem te je na kraju samo on prošao u vrh HDZ-a. Moguće je da je Čuljak navedenu ekipu samo iskoristio kao “crvenu krpu” šefu HDZ-a ne bi li stvorio dojam da raspolaže s respektabilnom pobunjenom strujom kako bi sebe što bolje pozicionirao.

U svakom slučaju naši sugovornici kažu da je dobro što je Čuljak izabran za potpredsjednika jer ima veliko političko iskustvo, učio je od lukavog Vladimira Šeksa i jednostavno ima političkog dara koji podrazumijeva i manipulacije i “obećanje ludom radovanje”.

– Čuljak je politički prepreden, ima utakmica u nogama i njegovo iskustvo, kakav god on bio, dobro će doći – komentirali su naši sugovornici.

Za povratnika Darka Milinovića kažu da je politički pismen, da je na stranačkim tijelima imao konstruktivne rasprave i da je njegov pogled uvijek usmjeren na budućnost HDZ-a.

Komentara 63

TO
tony111
16:46 30.05.2016.

Iva, iskreno više sam očekivao od ovog teksta

GO
google385
16:48 30.05.2016.

zasukat rukave I radit do duboko u noc jedino nas rad I reputation rada mogu izvuci iz krize

HR
hrvatska91
17:15 30.05.2016.

Kako ćete izbaciti ideološke teme, kada vas non stop bombardiraju s njima iz partije i crvenih medija i raznih "nevladinih" udruga... Kako se braniti od toga uopće...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije