Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izmjene izbornog zakonodavstva

Stranke moraju ponuditi svoje prijedloge za preferencijalno glasovanje do 3. studenog

sjednica predsjedništva sabora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
21.10.2014.
u 15:32

Plan je da se nakon toga, na novoj sjednici Sabora koja bi nakon stanke za Sve svete počela s radom 12. studenoga, objedinjeno rasprave svi pristigli prijedlozi.

Svi parlamentarni klubovi zastupnika imaju rok do 3. studenog, za kada je sazvana nova sjednica Predsjedništva Sabora, da odluče žele li i što mijenjati u izbornom zakonodavstvu, kako bi stranke pokušale iznjedriti najbolji prijedlog izmjena. Dogovoreno je to na današnjoj sjednici Predsjedništva sabora posvećenoj nekoliko dosad pristiglih prijedloga za izmjene izbornog zakonodavstva, prvenstveno uvođenje preferencijalnog glasovanja i na parlamentarnim izborima.

Plan je da se nakon toga, na novoj sjednici Sabora koja bi nakon stanke za Sve svete počela s radom 12. studenoga, objedinjeno rasprave svi pristigli prijedlozi. 

- Dogovorili smo da do 3.studenog klubovi zastupnika i zastupnici koji imaju ili žele nešto predložiti oko izmjena izbornog zakonodavstva to naprave do tada, kako bi Predsjedništvo moglo dogovoriti kako ćemo raditi te inicijative. Prijedlog je da se nakon toga zajednički raspravlja o svim inicijativama, nakon objedinjene rasprave da se vrati u klubove i potiče klubove da u parlamentarnom dogovaranju pokušaju naći zajednički prijedlog za izmjene zakona – objasnio je predsjednik Sabora Josip Leko te dodao kako će u srijedu dobiti i prikupljene potpise inicijative U ime obitelji, pa se nada da će Odbor za Ustav do sveobuhvatne rasprave imati stav o toj inicijativi.  

- Dogovorili smo s da raspored bude takav da poštujemo stajališta i standarde da se zakonska procedura o izmjeni izbornog zakonodavstva riješi u skladu s preporukama Venecijanske komisije i stajališta koje mi imamo godinu dana prije krajnjeg roka za izbore – tvrdi Leko.

Danas se nije raspravljalo o pismu predsjednika RH Ive Josipovića, ali je zastupnicima ono podijeljeno.  

HDZ-ov Davorin Mlakar pohvalio je vladajuće jer su "smogli snage za početak razgovora o određenim prijedlozima zakona".

- Ako bude sreće da svaki klub, kako je dogovoreno, da svoje prijedloge. Vjerojatno ćemo imati više tema za razgovor , a onda ćemo vidjeti u konačnici izmjene kojih sve zakona i drugih propisa se eventualno moraju dogovoriti da bi uveli preferencijalno glasovanje i druge stvari – kaže Mlakar kojeg čude novinarska pitanja je li HDZ spreman na suglasje.  

- 70 puta smo rekli da je HDZ uveo preferencijsko glasovanje za prve europske izbore. Time smo napravili mali eksperiment da vidimo kako će biti dočekan od strane birača. S obzirom da su ga mnogi koristili, mislimo da je to dobar put. No to nije jedina stvar o kojoj bismo mi razgovarali – tu postoji zamjena zastupnika u slučaju preferencijskog glasovanja, da li jedan ili više preferencijskih glasova i čitav niz drugih pitanja koja nitko nije pokrenuo – pojašnjava Mlakar.

HDZ ostaje kod toga da se sada mora riješiti i pitanje glasovanja dijaspore jer je "to jedno od temeljnih pitanja da se pravo glasa garantira svima onima kojima to garantira i Ustav, a misle da je postupanjem ove vlade preko 400 tisuća ostalo bez prava glasa". Nezavisna Jadranka Kosor rekla je da se na Predsjedništvu zalagala da zastupnici shvate da su svi prijedlozi jednake težine, jednake vrijednosti, jednake važnosti bez obzira na meritum koji obrađuju.  

- Bilo bi dobro da se cjelokupna rasprava i sve ostalo napravi do ustavnog roka, odnosno veljače. Imamo dovoljno vremena, možemo puno razgovarati i možemo se dogovoriti i vjerujem da ćemo ići u nove izbore za parlament sa novim detaljima izmijenjenog izbornog zakonodavstva – zaključila je Jadranka Kosor.

Komentara 1

DO
dobar
16:03 21.10.2014.

Kako to da se i Leko poveo na plagijat da kopira gospodu Markic a drvlje i kamenje su se politicari nabacivali na nju kad je pocela skupljati potpise za preferencijalno glasanje a sad odjednom svojataju tu ideju i Leko I I Josipovic to nam dokazuje da imamo na vlasti same muljatore bez ideje i znanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije