Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sabor

Strankama dodijeljen 31,5 milijuna kuna za pola godine, protivno usvojenom amandmanu Mosta na proračun

sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/10
06.05.2016.
u 14:07

Predsjednik Odbora Robert Podolnjak je pak pojasnio da je u proceduri prijedlog izmjena zakona o financiranju političkih aktivnosti prema kojemu će se iznos namijenjen strankama drugačije obračunavati, pa će se nakon izglasavanja zakona za drugu polovicu godine iznos za stranke ipak umanjiti

Iako je kod izglasavanja proračuna prihvaćen amandman Mosta prema kojemu će se strankama umjesto 63 milijuna kuna isplatiti 55, Odbor za Ustav odlučio je zanemariti taj amandman te za pola godine, dakle za razdoblje do 1. srpnja, strankama isplatiti 31,5 milijuna kuna. Predsjednik Odbora Robert Podolnjak je pak pojasnio da je u proceduri prijedlog izmjena zakona o financiranju političkih aktivnosti prema kojemu će se iznos namijenjen strankama drugačije obračunavati, pa će se nakon izglasavanja zakona za drugu polovicu godine iznos za stranke ipak umanjiti.

– U ovom trenutku poštujemo postojeći zakon i zato donosimo odluku samo za prvo polugodište i očekujemo da ćemo za drugo uzeti u obzir zakon koji ćemo do tada donijeti – pojasnio je Podolnjak, no takvom viđenju stvari usprotivio se SDP-ov Peđa Grbin te podsjetio da je zakon vrijedio i kada je usvajan Mostov amandman o smanjenju iznosa za stranke za osam milijuna kuna.

– Ako sada tvrdite da se odluka bazira na zakonu, zapravo ste rekli da je proračun nezakonit – primjetio je Grbin. Problematizirao je i mogućnost vladajućih da izmjene zakon do kraja prvog polugodišta, kako bi se na vrijeme donijela nova odluka o financiranju stranaka.

– I prošlog tjedna i danas vidjeli smo da ne možete okupiti kvorum i da nemate većinu za donošenje zakona. Nemojte računati da će vam opozicija pomagati, osim kad je riječ o zakonima važnima za Hrvatsku – upozorio je Grbin vladajuću većinu, ali i podsjetio da bi se sredstva trebala dodijeljivati za cijelu godinu, a ne za pola godine kako se to sad želi. Zato je predložio da se odgodi donošenje odluke dok stručne službe ne naprave novi izračun, temeljen na usvojenom amandmanu Mosta na proračun, a kasnije, kada i ako se zakon izmijeni, rebalansom proračuna i utvrdi novi iznos za financiranje stranaka. Taj prijedlog mu nije prošao.

SDSS-ov Milorad Pupovac ponovno je pokušao promijeniti odluku da se SDSS-u vrati novac za trećeg zastupnika – Mirka Raškovića, koji je tijekom pregovora o sastavu Vlade napustio tu stranku, no njegov prijedlog nije prošao. Naime, prema zakonu, strankama se dodijeljuje novac temeljem broja zastupnika koje imaju na dan konstituiranja Sabora, a budući da je Rašković prije toga napustio SDSS, odlukom Odbora, SDSS ostaje bez novca namijenjenog za njega. Pupovac svoj zahtjev objašnjava definicijama nezavisnih zastupnika te dodaje da zakon ne prepoznaje takve zastupnike ako su izabrani na nekoj stranačkoj listi.

– Ni jedan zastupnik s liste SDSS-a nije biran kao nezavisni. Primijeni li se logika kojom se vodi predložena odluka o raspodjeli sredstava na Most, za koji ni danas ne znamo koliko ima nezavisnih zastupnika, najviše će štete pretrpjeti upravo ta stranka – pojašnjava Pupovac te zaključuje da se ova odluka donosi samo zbog jednog zastupnika – Mirka Raškovića.

Podolnjak se složio s njime da je zakon loše napisan, ali i naglasio da ga i takvog treba poštivati. Za loše napisan zakon optužio je sve zastupnike koji su u prijašnjim mandatima bili u Saboru te im rekao da oni zadnji imaju pravo raspravljati o njemu.

– Ako vam ovakva odluka ne odgovara, nemojte glasovati za nju pa stranke neće dobiti novac iz proračuna, a to je ono za što se Most otpočetka zauzima – primjetio je Podolnjak ustvrdivši kako će ovakvom odlukom o preraspodjeli novca najviše izgubiti Most koji je na izborima dobio 19 mandata, ali prima novac samo za 15 zastupnika. Iako je Podolnjak pozvao zastupnike da ne glasuju o odluci ako je smatraju spornom, on ju je podržao i tako bio presudni šesti glas uz HDZ-ovce i zastupnicu albanske manjine Erminu Lekaj Prljaskaj, zahvaljujući kojima je usvojena odluka da stranke za prvih pola godine dobiju 31,5 milijuna kuna. Protiv je bilo pet zastupnika iz redova SDP-a i HNS-a.   

>> SDP predložio izmjene Zakona o referendumu te financiranju političkih stranaka

Komentara 6

Avatar dpejakovic
dpejakovic
14:16 06.05.2016.

Ukinuti financiranje u potpunosti pa neka ih financiraju članovi!!

Avatar bezgresnica
bezgresnica
15:24 06.05.2016.

Koji lopovluk! Sad se vidi pravo lice "stranaka" kako ih nije sram!!!

DH
dalibor.hren
16:14 06.05.2016.

Najpoštenije bi bilo da se stranke financiraju iz članarine! Mislim da onda mala večera u Dubrovniku ne bi bila plaćena 6.000,00 kn!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije