Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODRŽAVAJU PLENKOVIĆA

Strani investitori traže da Vlada ukloni šest prepreka ulaganjima

Udruženje stranih ulagača
Foto: Robert Anic/PIXSELL
24.10.2016.
u 11:00

Potrebno je popraviti investicijski kreditni rejting bar dva stupnja jer ćemo tako dati dobar signal ulagačima, kaže analitičar Stojić

Četvrtu godinu zaredom Udruženje stranih ulagača (FIC) u Hrvatskoj izdalo je Bijelu knjigu u kojoj su iznesene poteškoće s kojima se ulagači susreću te preporuke kako popraviti klimu za ulagače. Bijela knjiga bit će predstavljena ovaj tjedan.

Prepreke se nisu znatno promijenile ni u ovom izdanju, odnose se na pravnu nesigurnost, porezne obveze, parafiskalne naknade, javnu upravu i pravosuđe, radno zakonodavstvo i pristup financijskim sredstvima, ali ove godine očekivanja su optimistična.

– Zadovoljni smo predstavljenim programom nove Vlade koji se poklapa s našim preporukama – poručuje predsjednik Udruženja i predsjednik uprave Siemensa Mladen Fogec.

– Najava promjena u poreznoj politici je dobra jer se prvi put radi na pročišćavanju tako da ima što manje nelogičnosti, nastoje se olakšati uvjeti poslovanja, dok se do sada sve svodilo na promjenu stopa. Pohvalan je plan rasterećenja cijene rada, čime se jača cjenovna konkurentnost – kaže glavni urednik Bijele knjige i direktor ekonomskih istraživanja Addiko banke Hrvoje Stojić.

– Potrebno je i popraviti investicijski kreditni rejting barem dva stupnja jer ćemo tako dati dobar signal ulagačima i privući one dugoročnog horizonta. Dobra je najava vezana za nastavak privatizacije jer je i to jedna vrsta magneta za ulagače. Također, važno je restrukturirati pravosuđe kako ne bi bilo usko grlo u rješavanju loših kredita – nastavlja Stojić.     

>> Bijela knjiga stranih ulagača: Evo što traže da bi više ulagali

Komentara 1

SB
silvia_bilic
12:01 24.10.2016.

Troteri dolaze

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije