Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema dogvora

Štrajk u sisačkim tvrtkama sve izgledniji

sisak
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
26.02.2015.
u 14:31

Predstavnici sindikata i Grada razišli su se bez dogovora

Štrajk u tvrtkama u vlasništvu Grada Siska sve je izgledniji. Nije uspjelo mirenje koje su pokrenuli sindikati Sisačkog vodovoda, Komunalca, Gospodarenja otpadom, Vodoopskrbe Kupa, Gradske tržnice Sisak, Autoprometa i Gradskih groblja. Predstavnici sindikata i Grada razišli su se bez dogovora.

 - Mirenje nije uspjelo. Grad Sisak je stoga pokrenuo arbitražu prema sudu kako bi se odredilo koje funkcije gradske tvrtke moraju obavljati i u vrijeme štrajka – kratko je rekla gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček.

Sindikati će svoju odluku o daljnjim koracima donijeti danas sutra. No, proteklog tjedna najavili su štrajk ukoliko Grad Sisak ne odustane od svog prijedloga novog kolektivnog ugovora. Najspornije im je u prijedlogu Grada bilo smanjenje koeficijenta i ukidanje 0,5 posto dodatka na staž. Također im smeta što je jedan prijedlog ugovora dostavljen sindikatima Gradskih službi, a drugi, lošiji, njima. Laburisti, koji u Gradskom vijeću podupiru gradonačelnicu, pozivaju na dogovor sukobljenih strana.

 - Nužan je kompromis jer će štrajk biti neuspjeh obje strane,a posebice za građane. Mi, kao stranka rada smatramo da je kolektivni ugovor civilizacijski doseg, a imamo i gradonačelnicu iz socijaldemokratske stranke pa ne vidim razloga da do dogovora ne dođe, rekao je čelnik sisačkih Laburista Ivica Rendulić koji ističe da zaposlenici zaslužuju i trebaju imati kolektivni ugovor.

Oporbeni HDZ je na strani radnika.

 - Svaki nam dan dolaze brojni zaposlenici koji strahuju za egzistenciju jer bi ih najavljeno smanjivanje osnovice i ukidanje dodatka na staž dovelo ispod egzistencijalnog minimuma. Ne razumijem i zašto gradonačelnica očito smatra zaposlenike tvrtki manje vrijednim od onih u gradskoj upravi nudeći im lošije ugovore. To je podcjenjivanje ljudi – rekao je na tiskovnoj konferenciji predsjednik sisačkog HDZ-a Željko Krapljan.

>> Sindikalist: Gradonačelnica Ikić Baniček nastupila je kao Putin!

Ključne riječi

Komentara 2

NI
nikolicaprikolica
17:17 26.02.2015.

Šta će se vidjeti razlika kada rade i ne rade?! Zbilja? Ionako polovicu svih pa i u gradskoj upravi treba otpustiti, samo se množe.

AD
adrytocka
00:35 19.03.2015.

Ma nemoj a nije ti ljepo kada se vozis u. Cistom autobusu vas nikog nije briga za jadne zene koje moraju cistit sve i kad se neko zasere i izriga ili bi ti bolje bilo da se u takvim autobusima vozis a te zene imaju minimalac jos se i na njima iskaljuju vozaci a gradonacelnica im hoce skinuti placu vec im je uzela dset posto a sebi je dala vecu bozicnicu vecu placu regres i sve a. Oni ni na najvaznije praznike nisu slobodni a cak ni na placu ne dobe sto rade za bozic staru godinu novu godinu uskrs i tako uopce niste u redu ja sam prva koja ih podrzavam u svemu tome........ Neka ona uzma sebi od 25000kuna i dade im bozicnicu i normalnu placu....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije