Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sisak

Štrajk Metalinga u mirovanju

metaling, sisak, prosvjed radnika
Foto: Nikola Ćutuk/PIXSELL
01.09.2015.
u 14:51

Radnicima su isplaćene dvije zaostale plaće te je obećano da će preostala neisplaćena plaća, ona za ožujak, biti uplaćena tijekom rujna

Nakon 20 dana štrajk u sisačkom Metalingu, poduzeću za proizvodnju i montažu metalnih konstrukcija, stavljen je u mirovanje. Radnicima su isplaćene dvije zaostale plaće te je obećano da će preostala neisplaćena plaća, ona za ožujak, biti uplaćena tijekom rujna.

– Odlučili smo štrajk staviti u mirovanje jer su ispunjeni naši zahtjevi, a 21. rujna trebala bi biti isplaćena plaća za ožujak, koju su nam još dužni. Sada smo odlučili dovršiti ugovorene radove, kako tvrtka ne bi patila i kako bi se i dalje zarađivalo. Posla imamo – rekao je Tihomir Sović, sindikalni povjerenik u Metalingu. Od 140 radnika, koliko ih je bilo kad je štrajk započeo, sada u Metalingu radi stotinjak ljudi. Trideset i dva radnika imala su ugovore na određeno koji su istekli, dok se desetak radnika u međuvremenu zaposlilo u drugim tvrtkama.

Problemi u Metalingu započeli su unazad nekoliko godina, a u ožujku je Uprava podnijela zahtjev za predstečajni postupak. Prvo ročište održano je 25. kolovoza kada je utvrđeno 28 milijuna kuna prijavljenih tražbina od Metalinga.

Gotovo 18 milijuna kuna odnosi se na Željka Podgoršeka, jednog od suvlasnika i tvrtku kćer Metaling inženjering.

Tvrtku Metaling inženjering osnovao je sam Metaling, no u međuvremenu je promijenila vlasnika te više nije u Metalingovu vlasništvu. Tvrtka je protekle dvije godine uzimala Metaling kao podizvođača, no sada je prijavila da joj Metaling duguje čak 12 milijuna kuna. Dug Metalinga prema Željku Podgoršeku i njegovoj tvrtki je 5,8 milijuna kuna.

Splitska banka potražuje 4 milijuna kuna, Štedbanka 1,4 milijuna, Strojopromet-Zagreb 2,6 milijuna kuna, Grad Sisak za komunalnu naknadu 1,16 milijuna dok je dug prema Ministarstvu financija 727.000 kuna.

>> Radnici Metalinga: 'Hrvatska je članica EU samo na papiru, za sve ostalo nije!'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije