Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan borbe protiv nasilja nad ženama

Strah oko financiranja skloništa za žene zbog nedonošenja proračuna

dan borbe protiv nasilja nad ženama
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
1/5
25.11.2015.
u 12:45

Mi imamo ugovore s Ministarstvom o financiranju skloništa do 31. prosinca. Nema Proračuna za iduću godinu pa ne znamo kako ćemo funkcionirati od tada. Nadam se da će se iznaći neko rješenje, rekla je Lahorka Zec

"Nasilja nad ženama sve je više. To pokazuju podaci našeg Centra ali i činjenica da je naša Sigurna kuća za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji uvijek puna – rekla je Lahorka Zec, voditeljica Tajnog skloništa za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja Centra ze žene Adela iz Siska. To Sklonište na pdoručju Siska postoji već desetak godina.

Oni su na gradskoj tržnici edukativnom akcijom obilježili Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. U Centru za žene ističu kako bi se sadašnja politička situacija i nedonošenje Proračuna zbog dogovora oko nove Vlade, mogla loše odraziti na funkcioniranje sedam autonomnih skloništa i savjetovališta za zlostavljane žene i njihovu djecu, koliko ih trenutačno djeluje u Hrvatskoj.

–Mi imamo ugovore s Ministarstvom o financiranju skloništa do 31. prosinca. Nema Proračuna za iduću godinu pa ne znamo kako ćemo funkcionirati od tada. Nadam se da će se iznaći neko rješenje, rekla je Lahorka Zec, dodavši kako, zbog financijske krize, jedinice lokalne samouprve sve manje pomažu rad Skloništa.

Inače, obilježavanju su se pridružili i predstavnici Grada Siska i Županije. Grad Sisak za rad Centra za žene i Sigurne kuće godišnje izdvaja oko 100.000 kuna, a Sisačko-moslavačka županija oko 250.000 kuna godišnje.

Prema podacima Policijske uprave sisačko-moslavačke službeni podaci pokazuju kako se broj evidentiranih slučajeva  nasilja nad ženama u toj županiji smanjuje u posljednje tri godine, i to za oko šest posto.

– No, dok je tu smanjenje imamo povećanje u broju kaznenih djela nasilja koje maloljetnici čine nad svojim roditeljima ili skrbinicima. Lani smo imali 14 takvih slučajeva, a u prvih deset mjeseci ove godine već 18. - kazuje Srećko Pejnović iz Policijske uprave Sisačko-moslavačke.

>> Borzan traži da se 2017. proglasi godinom borbe protiv nasilja nad ženama

Komentara 1

Avatar niwrad
niwrad
13:11 25.11.2015.

Za državno financiranje nekih stvari treba se boriti do zadnje kapi krvi, za sve ostalo tu je akronim LBGT.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije