Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najspremniji vojnik

Stručnjak u ronjenju, padobranac i snajperist, a bio je i u Afganistanu!

Pero Bertović
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
1/22
21.05.2015.
u 17:42

Osam je sati trčanja, puca se iz puške i pištolja, baca se bomba, uz pomoć užeta prelazi rijeka...

– Nisam se nadao da ću pobijediti i ove godine, konkurencija je bila daleko jača nego lani, a i staza je bila gotovo dvostruko teža. Ali sad sam sretan, nisam si mogao zamisliti bolji dar za rođendan! – kazao je stožerni narednik Pero Bertović, pobjednik međunarodnog natjecanja za najspremnijeg pripadnika OSRH “Prvi za Hrvatsku” koje je održano na vojnom poligonu Eugen Kvaternik pokraj Slunja.

Bio i u Afganistanu

Drugu godinu zaredom, unatoč kiši koja je lijevala, a ove godine i na svoj 41. rođendan, Pero Bertović, pripadnik središnjice obavještajnog djelovanja, satnije za dubinsko izviđanje iz Ogulina, titulu najboljeg hrvatskog vojnika osvojio je nakon gotovo osam sati trčanja, nakon što je prošao više od 40 kilometara zahtjevne staze na kojoj je morao i pucati iz puške i pištolja, ubaciti bombu u određenu prostoriju sa 25 metara udaljenosti, prijeći rijeku na balvanu ili užetom, spustiti se niz stijenu, proći stazama sa zaprekama, obilaziti kontaminirano područje s korištenjem maske, pokazati kako zbrinuti ranjenike i pozvati hitnu pomoć i evakuaciju, prijeći rijeku kajakom...

– Oduvijek sam htio biti vojnik, stalno treniram i vježbam, a budući da je ovo najcjenjenije natjecanje u Hrvatskoj vojsci opet sam se prijavio. Austrijanac mi je uvijek bio za petama, ali nisam se dao, a bilo je dosta trenutaka kad mi je bilo teško, posebno pred sam kraj – dodao je Bertović. Iako je rekao da se više neće prijavljivati jer ima mlađih u postrojbi koje je pozvao da se ubuduće natječu, njegovi kolege iz postrojbe iznimno su ponosni na njega i kažu, nagovorit ćemo ga, javit će se on i druge godine. – Ako je dvaput mogao pobijediti, može i treći put – kažu.

Njime je iznimno ponosan i njegov kum Marcel Radoš, koji je nekada s njim bio u istoj postrojbi, a sad mu je došao čestitati.

– Ponosan sam na njega, uporan je i pravi vojnik. Nije čudno što je najbolji u Hrvatskoj – rekao je. Pero je rođen u Rakovici nedaleko od Slunja, oženjen je i otac dvoje djece, a s obitelji živi u Krapini. Prošao je niz obuka u zemljama Europe i u SAD-u, gdje se obučavao u alpinizmu. Stručnjak je i u ronjenju, padobranac je i snajperist, a 2007. bio je i u misiji u Afganistanu.

143 natjecatelja

Na ovogodišnjem natjecanju “Prvi za Hrvatsku” sudjelovala su 143 natjecatelja, a osim hrvatskih vojnika, bilo je 25 djelatnika MUP-a, 33 strana vojnika i dvije žene iz Hrvatske. Drugi najbolji hrvatski vojnik je Zvonimir Tadejević, iz zapovjedništva Specijalnih snaga, a treći poručnik korvete Ante Jović, pripadnik Hrvatske ratne mornarice.

Od stranih vojnika najbolji je Johannes Vasold iz Austrije koji je u ukupnom poretku došao drugi na cilj.

General Drago Lovrić pohvalio je hrvatske vojnike i naglasio da je i ovo natjecanje dokaz kako su oni spremni odgovoriti na svaki izazov, prijeći svaku prepreku koja se pred njih postavlja.

Komentara 42

Avatar TvojUjko
TvojUjko
18:46 21.05.2015.

Takav jedan naš odličan vojnik razbaca cijeli 5. korpus četnika sam samcat.

AN
AnteizmalogZGa
18:13 21.05.2015.

Bravo zemljak. Čestitam! Tko to nije probao ne zna što su muke. To mogu samo vrhunski.

LC
leandro.cufre.315
18:28 21.05.2015.

Jako kvalitetnih vojnika u OSRH ima samo im treba dat priliku...čestitam

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije