Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traže smjenu ministra

Stotine branitelja prosvjeduje ispred Ministarstva: Ako treba ostat ćemo i do Božića!

branitelji
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/29
21.10.2014.
u 17:30

Pred zgradom Ministarstva i danas traže smjenu ministra Predraga Matića, njegove zamjenice Vesne Nađ i pomoćnika ministra Bojana Glavaševića

Prosvjed stotinjak branitelja ispred zgrade Ministarstva branitelja nastavio se i danas. Branitelji su ispred zgrade Ministarstva u Savskoj ulici 66 u Zagrebu proveli cijelu noć. I dalje traže smjenu ministra Predraga Matića, njegove zamjenice Vesne Nađ i pomoćnika ministra Bojana Glavaševića.

Danas im se pridružila i Udruga ratnih veterana 9. gardijske brigade ''VUKOVI“ koja je, kako je objavljeno na Facebook stranici portala Braniteljski.hr, poslala prvu skupinu branitelja iz Like na prosvjed u Zagreb.

Klemmova podrška

Oni su ispred Ministarstva dovezli drva za potpalu pa ih odmah i ispilili, s jasnom porukom da su spremni prezimiti dok im se zahtjevi ne ispune. Podršku prosvjednicima došao je pružiti Vlado Marić, predsjednik Savjeta za ratne veterane u Uredu predsjednika Republike Hrvatske. Kratko je rekao da je došao obići ratne vojne invalide, svoje suborce.

Josip Klemm, predsjednik Udruge Specijalne policije, koji je skupa sa suborcima prenoćio ispred Ministarstva, kazao je da će ostati do kraja, pokazujući jedinstvo kakvo su pokazali i 1991. godine.

– Ministar i njegov tim nisu učinili dovoljno da zaštite vrijednosti Domovinskog rata – poručio je. Inače, tijekom jutra pokraj prosvjednika je prošao i pomoćnik ministra Bojan Glavašević kojeg su branitelji pitali da li se srami svojih postupaka.

– Nemam se čega sramiti – rekao je i ušao u zgradu Ministarstva, dok su ga branitelji ispratili zvižducima. Tablu s natpisom Ministarstva branitelji su prekrili novim natpisom na kojem piše: "Ministarstvo hrvatskih branitelja".

U četvrtak, organiziranim prijevozom is Splita, stižu i veterani 4. gardijske brigade, specijalne policije BATT, Udruga udovica, Udruga logoraša, Hvidra Split i sve ratne postrojbe proizišle iz Domovinskog rata zbornog područja Split. – Organizirani smo kao u ratu – poručili su branitelji.

Ponižavanje koje vrijeđa

– Ovoga puta nećemo odustati, ostajemo pred Ministarstvom dokle god ministar Matić ne podnese ostavku! Dosta nam je ponižavanja nas invalida, pogotovo onih stopostotnih koji godinama trpe Matićevu inkviziciju i prolaze torture pregleda samo da im se uzmu prava. Danas ćemo biti u Zagrebu i ne odustajemo dok ministar i njegovi pomoćnici ne odu. Neće ovo biti prosvjed kao dosad kada bismo došli, molili ili vikali, a onda popili kavu i morali kući. Ovoga puta ne odustajemo – kazao je jučer predsjednik zadarske HVIDRA-e, Ivica Arbanas.

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Podsjetimo, branitelji su jučer poručili da se "ovog puta ne miču dok ne prestane omalovažavanje i podcjenjivanje hrvatskih branitelja". Prosvjedovali su, ponajviše, branitelji u kolicima, stopostotni invalidi Domovinskog rata (HRVI) prve skupine, a pridružili su im se i pripadnici veterana Specijalne policije i svih gardijskih brigada koje su, poput varaždinskih "Puma", od jutra pristizali i iz drugih dijelova Hrvatske. Prosvjedu su nazočili i pripadnici Hvidre, ali i Udruge branitelja liječenih od PTSP-a.

Kap koja je prelila čašu

Prosvjed je počeo u devet sati ujutro kada je u kabinetu ministra primljen Đuro Glogoški, predsjednik Udruge stopostotnih invalida I. skupine Domovinskog rata. Glogoški je ubrzo napustio sastanak jer ministar "i dalje nudi samo obećanja", a požalio se da su mu ministar Matić i njegova zamjenica Vesna Nađ uputili uvrede niskog karaktera i na osobnoj razini.

– Okupili smo se zbog izjave Bojana Glavaševića koja je tek kap koja je prelila čašu – kazao je Glogoški, aludirajući na izjavu ministrova pomoćnika koji je, prema brojnim interpretacijama, izjednačio žrtvu i agresora. Branitelji i invalidi ovim prosvjedom, podsjetimo, žele također upozoriti i na otpuštanja hrvatskih branitelja, ali i nebrigu prema najtežim ratnim vojnim invalidima za koje, kako kažu, nema mjesta u bolnicama pa mjesecima čekaju na liječenje i operacije.

– Premda je Matić prije godinu dana obećao da će to riješiti u Ministarstvu zdravlja, to se još nije dogodilo – kazali su branitelji. Tijekom prosvjeda, prozvani pomoćnik Glavašević oko podne izišao je iz zgrade, ali se ni riječju nije obratio braniteljima, što ih je dodatno ogorčilo.

>>'Ovako gore naši snovi o slobodnoj, samostalnoj i demokratskoj Hrvatskoj'

>>Smije li pobjednička vojska bolovati zbog ratnih trauma i kako se s njima nose veterani u Hrvatskoj, Srbiji i BiH

Komentara 251

DU
Deleted user
10:34 21.10.2014.

Puna potpora braniteljima!

Avatar navijač
navijač
10:45 21.10.2014.

Treba organizirati prijevoz iz svih gradova da se skupimo svi dok se ne smjene ovi izdajnici .Oni ne predstavljaju branitelje nego vladu i predsjednika.

AP
apolon
09:53 21.10.2014.

U Kninu vas je Zoran pozvao u goste i sad je prilika da mu ispunite želju. Imate podršku Hrvatskih građana ! Hrvatskih građana !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije