Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
danas u večernjem

Što znači imenovanje novog vojnog ordinarija za odnose Hrvatske i Vatikana?

naslovnica
Foto: VL
01.12.2015.
u 00:00

Osim impresivne biografije, vrlo važne za novu titulu bile su Bogdanove veze u Rimu i Vatikanu

Imenovanjem mons. Jure Bogdana novim vojnim ordinarijem papa Franjo nastavio je promjene u hrvatskom episkopatu, koje su započele imenovanjem novog biskupa krčkog, mons. Ivice Petanjka, ovoga proljeća. Riječ je, prije svega, o redovitoj generacijskoj smjeni biskupa, jer su biskupi dužni s navršenih 75 ljeta predati na raspolaganje Svetome Ocu svoj biskupski mandat, a na Svetoj Stolici je koliko će ga dugo nakon toga držati u službi i tražiti adekvatnog zamjenika.

Tako su priče o smjenama biskupa zbog desničarenja ili slično obična naklapanja.
Međutim, točno je da Hrvatsku biskupsku konferenciju zahvaća velika promjena.

I to zbog toga što nekoliko biskupa ima uvjete za mirovinu. Sada su to bili bivši biskup krčki mons. Valter Župan i bivši vojni biskup mons. Juraj Jezerinac, ali su prijedloge za umirovljenje papi poslali i biskup gospićko-senjski mons. Mile Bogović i šibenski mons. Ante Ivas, dok će to u ožujku iduće godine učiniti i hvarsko-bračko-viški biskup mons. Slobodan Štambuk.

Bez obzira što svi oni i dalje, kao biskupi u miru, ostaju članovi HBK, papa će snažno zahvatiti u biskupski korpus u Crkvi u Hrvata.

>>Cijelu priču pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od utorka ili prelistajte u našem e-izdanju

>>U današnjem broju donosimo i sljedeće priče:

Božo Petrov - Natjerao HDZ i SDP da prihvate prijedloge Mosta, a svoje zaborave

Summit o klimi: Posljednja smo generacija koja može nešto promijeniti

Prva sjednica bez šefa Sabora?

Saudijska Arabija: Bogato kraljevstvo koje izbjeglicama nije dalo litru vode

Foto: VLm

Komentara 5

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
22:08 30.11.2015.

Nikad kao katolik i branitelj nisam shvatil ulogu vojnog ordinarija iako sam imal potrebu obratit im se i jesam al bez odgovora valjda nisam dovoljno domoljub ki kordic i beznacajan sam al postoji samo jedan sud pozdrav dobrim ljudima

Avatar istovari
istovari
21:18 30.11.2015.

"Što znači imenovanje novog vojnog ordinarija za odnose Hrvatske i Vatikana?"....tresla se brda rodio se miš....puno vike nizašto....

Avatar d-ano
d-ano
23:13 30.11.2015.

.....Veliki, .......sudac ceka,,,, , ,sve ove lazne i pokvarene igrace,,,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije