Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što se Crkve tiče...

Misa se može služiti i za Antu Pavelića i za Josipa Broza Tita

misa
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/4
25.09.2016.
u 16:35

Što je grešnik veći, molitve su to potrebnije. Drugo je pitanje političke mudrosti u ovakvim situacijama

Misa za ustaške generale u crkvi Srca Isusova u Palmotićevoj ulici u Zagrebu nepotrebno je uznemirila duhove, barem što se tiče Crkve. Naime, za Crkvu je svejedno za koga je misa „plaćena“, kako se to narodski kaže. To mogu biti i ustaše i partizani, Crkvi je svejedno. Bilo koji vjernik, hipotetski, može misnu intenciju (nakanu) dati za bilo koga, u ovom slučaju od Ante Pavelića i Maksa Luburića do Josipa Broza Tita i Draže Mihailovića. Svećenik je dužan, na početku mise, izreći tu nakanu i pročitati za koga se služi ta misa, baš kao što je tijekom mise dužan moliti za duše onih koje su mu preporučene. Na taj način, prema crkvenoj praksi, misno slavlje nikako ne postaje slavljenje onoga čije je ime u misnoj intenciji, tj. u ovom konkretnom slučaju nije nikakvo veličanje ustaštva ili ustaških zločina, koje su počinili generali za koje je „plaćena“ misa.

Štoviše, Crkva moli za grešnike, pa i putem misnih intencija. Što je grešnik veći (kao što je grijeh ubojstva nevinih do neba vapijući), molitve su to potrebnije. Pa i putem svete mise, koja je žrtva nad žrtvama. Crkva vjeruje da duše preminulih idu u čistilište, odakle ih upravo molitve živih mogu izbaviti na putu prema raju i susretu s Isusom Kristom. Dakle, molitva za duše grešnika je neupitna.

Dakako, posve je drugo pitanje političke mudrosti i društvene svjesnosti u ovakvim situacijama. Čak i duhovne zrelosti, jer se razmetanjem misama i molitvama poput ovih ne samo raspiruju nesnošljivosti (koje bi svakom vjerniku trebale biti strane) nego i nepotrebno potencira vlastita nezrelost.

Naime, svećeniku je dovoljno izreći da je riječ o misi npr. „za jednoga Antu“ ili „jednoga Josipa“. A onome tko ju je „platio“ i dragome Bogu poznato je je li riječ o npr. Paveliću, Brozu ili nekom drugom. Sve drugo je za ljudske obračune, kao što smo i sada mogli posvjedočiti.

>> Osudili misu za Antu Pavelića: to je sramota za katoličku crkvu!

Ključne riječi

Komentara 136

OL
olrajt
16:55 25.09.2016.

..drugovi skojevci!..mise se služe za duše pokojnikaa ne za njihovo tijelo!..pokojduši svim umrlima!

DU
Deleted user
17:02 25.09.2016.

Neki bi i zabranivali mise,misle da jos zive u komunizmu.Svecenik je duzan sluziti za svakog covjeka misu,bez razlike tko je i sto je bio,a Bog je taj koji ocijenjuje njegove grijehe.

PS
ps25
16:52 25.09.2016.

"Crkva vjeruje da duše preminulih idu u čistilište, odakle ih upravo molitve živih mogu izbaviti na putu prema raju i susretu s Isusom Kristom" Ne dragi moj novinaru. Crkva vjeruje da dusa ide na Posebni Sud odakle ide ili ui u Pakao, ili Cistiliste (pa Raj) ili jako tesko i rijetko direktno u Raj. Ako je dusa u Paklu onda joj ne pomaze sve kad bi svi zajedno na svijetu prikazivali mise za nju, Sva sreca pa vi i ja to neznamo jer je Isus Krist jedini Sudac, pa prema tome svatko ima pravo na molitvu i prikazanu misu. A na Poslijednem Sudu ce pak biti objavljeno svacija djela, misli i sve sto se ikada dogodilo tako da svi vide zasto je netko otisao u Raj, a netko u Pakao. To vam je dragi moj Pravda jer na ovome svijetu je nema nit ce je ikada biti..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije