Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KLUB HDZ-a:

'Ovo dokazuje neučinkovitost Vlade, a posebno ministra Branka Grčića'

Jasen Mesić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
21.11.2014.
u 12:20

Jasen Mesić ustvrdio je da je riječ o vrlo važnom projektu čijom bi se realizacijom povećala učinkovitost javne uprave

Klub zastupnika HDZ-a traži da se što prije izgradi središnji državni arhiv u Kerestincu u kojem će se pohraniti sva državna arhivska građa i time prestane plaćati privatnim tvrtkama da odrađuju taj posao za državne institucije. Jasen Mesić ustvrdio je da je riječ o vrlo važnom projektu čijom bi se realizacijom povećala učinkovitost javne uprave budući da u Hrvatskoj ima preko šest tisuća kategoriziranih stvaratelja arhivskog gradiva u Hrvatskoj.

- Ovo dokazuje neučinkovitost Vlade, a posebno potpredsjednika Vlade Branka Grčića koji je odgovoran i za realizaciju sredstava iz fondova EU i pripremu projekata za povlačenje sredstava EU. Jedan od projekata koje je zanemario jer valjda ne stigne voditi o njima voditi računa dok ispija kavu na špici je projekt izgradnje arhiva i arhivskih spremišta na području Kerestinca, nedaleko od Zagreba – prigovorio je Mesić na konferenciji za novinare održanoj u Hrvatskom saboru. Taj propust Vlade i Grčića posebno mu je zanimljiv u kontekstu izjava ravnateljice Hrvatskog državnog arhiva Vlatke Lemić da pojedine privatne tvrtke ostvaruju sve veću dobit jer taj posao odrađuju za državu, o čemu je Večernji list pisao prošle nedjelje.

- Prema njenim riječima radi se o privatnim tvrtkama koje su na određen način povezane ili za njih lobira brat predsjednika Vlade Zorana Milanovića. Posebno je interesantno da se tamo pohranjuje preko tih tvrtki i građa Porezne uprave – komentirao je Mesić, očito se referirajući na tvrdnje bivšeg SDP-ovca Slavka Linića da je Milanovićev brat Krešimir često dolazio na razgovore u Poreznu upravu.

HDZ-ovce čudi i da Ministarstvo zaštite okoliša, koje se upravo preselilo u skupi i veliki prostor, također nema prostora za pohranu svoje arhivske građe pa taj posao prepušta nekoj privatnoj tvrtki.

- Zabrinjavajuće je da se vrijedna arhivska građa, među kojom je i ona klasificirana, zbog nedostatka arhivskog prostora, mora zbrinjavati u privatnim skladištima. Nakon što smo svjedoci iznajmljivanja prostora ministara u Vladi za višemilijunske iznose, tamo i dalje neće biti mjesta za smještaj arhivske građe jer je to ministarstvo putem bagatelne javne nabave posao ugovorilo s jednim privatnikom. Moje pitanje je zašto u ministarstvu u kojem ima mjesta za kupaonice i slične luksuze nema mjesta za pohranu klasificirane i vrijedne arhivske građe, kako neće biti mjesta za pohranu službenih spisa – čudi se Sunčana Glavak koja se nada, kako kaže, da će "potpredsjednik Grčić uvidjeti da tu nisu problem softveri već je problem samo luksuz te da ovdje nije problem nečija neučinkovitost već njegovo neznanje da riješi gorući problem hrvatskih vrijednih spisa".

Komentara 1

SA
sablja810
05:03 22.11.2014.

Treba reformu napraviti i zaposliti sto sluzbenika i nista vise. Ostale otpustiti odmah. Porezima placati neradnike to moze samo komunizam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije