Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odraz inicijative

Što bi niži izborni prag promijenio 
u Saboru?

sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
02.10.2014.
u 15:00

Krešimir Planinić iz inicijative U ime obitelji kaže da bi tri posto prešle još dvije stranke

Odgovor na pitanje kako bi referendumska inicijativa utjecala na izgled Sabora i političku stabilnost ovisi o tomu jesu li uzeti u obzir svi elementi iz prijedloga, izborni prag, zabrana zajedničkih lista i manji broj izbornih jedinica. Predsjednik Ivo Josipović rekao je na Hrvatskom radiju da predloženi prag od tri ili čak dva posto prijeti “kad to kombiniramo sa zabranom predizbornih koalicija, da u parlamentu imamo 20, 25 pa i više stranaka”. Dragan Zelić iz GONG-a, na rezultatu izbora 2011., s RH kao izbornom jedinicom i uz prag od dva posto, tvrdi da bi Sabor imao 18 stranaka, a Slobodna Dalmacija 17, ali uz prag od tri posto.

Krešimir Planinić iz inicijative U ime obitelji kaže da bi tri posto prešle još dvije stranke. Prof. dr. sc. Robert Podolnjak je na pet izbornih jedinica izračunao da bi u Sabor ušla još po dva zastupnika HSLS-a, HSP-a te BUZ-a, uz pitanje bi li prag prešle sve stranke iz vladajuće koalicije. Sabor je 2011. osvojilo 13 stranaka iako je i 14. Ladonja prešla prag od pet posto. Više od tri posto imalo ih je još 13, ali na devet koalicijskih lista koje su po prijedlogu inicijative zabranjene. Stoga ZS, SP, HS, NS, HČSP, PGS, HRS i ZDS ne bi prešli prag od tri posto, dok su ga samostalno prešli HSLS, HSP, SDSS i Stipe Petrina, te HSP-u AS zbog Ruže Tomašić treba dati prednost u podjeli 6 posto glasova s HČSP-om. Znači da bi i u 10 jedinica prag od tri posto prešlo najviše 19 opcija, uz uvjet da bi to sami uspjeli i DC, HGS, BUZ i HSU.

Ali, prijedlog inicijative traži manji broj jedinica, što umanjuje mogućnost pa bi ispali SDSS i Petrina, možda i Ladonja, a pitanje je i za HSS, HSLS, HNS, HSP i HSP AS jer im uspjeh iz jedne kvari loš rezultat u susjednoj jedinici. Dakle, najviše 17 stranaka i pojedinaca ušlo bi 2011. u Sabor po referendumskom prijedlogu, a možda samo 11. Ako Sabor ne prekroji izbornu kartu, što je izgledno, po inicijativi imali bismo jednu izbornu jedinicu – RH. Da je tako bilo 2011., za mandat bi trebala 46.652 glasa, što je sigurno imalo osam stranaka i pojedinaca. Iz manjih koalicija još liste Ruže Tomašić, Ljube Jurčića i HSS-a, a iz vodećih HNS i možda HSU. Hrast, blizak s inicijativom, nije bio ni blizu. Dakle, s pragom od 2 posto i RH kao izbornom jedinicom, u Saboru bismo imali od 11 do 13 opcija. Dragan Zelić je izračunao 18 jer je očito zanemario da u koaliciji koja osvaja jedan mandat samostalno to ne bi uspjele sve stranke iz te koalicije. Jedini realan izračun dao je prof. Podolnjak.

>> Bandić podržao referendum Željke Markić

Komentara 6

DH
dalibor.hren
15:32 02.10.2014.

HNS je dobio ne samo saborske zastupnike već i 4 ministra s 2,8% glasova!

CR
crocro
15:15 02.10.2014.

Mislim da sni žavanje izbornog praga ne bi bilo sretno rješenje niti za jednu vlast a koristi za Hrvatsku ne bi bilo, ali bi zato bila velika korist za Hrvatsku i njezin demokratski sustav uvođenje preferencijalnog glasovanja. I to naa svim razinama vladanja. Tako da niti jedan političar ili stranka ne može nametati ljude na odgovorne pozicije u društvu koje građani ne podržavaju zbog nekompetentnosti. Npr. Gđu Pusić podržava oko 1 % građana a ona je kreator Hrvatske državne politike i vanjske politike a uz to i potpredsjednica Hrvatske vlade i to prva potpredsjednica. Da su danas izbori ne bi ušla niti u Sabor, pa čak kada bi izborni prag spustili na 2%. Zato trebamo preferencijalno glasovanje, jer nas je političko kadroviranje i politička podnobnost a ne kompetentnost i dovelo do ovakve pozicije u kakvoj se nalazimo.

CR
CroHR123
15:52 02.10.2014.

Konačno jedan realan izračun. Snižavanje praga u paketu s ostalim promjenama sigurno ne bi značajno povećalo broj stranaka (možda bi ga i smanjilo), ali je sigurno da bi te stranke koje su u Saboru bile tamo zato što imaju stvarnu podršku birača, a ne zato što dobro trguju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije