Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcije na Deklaraciju

Oštre osude HKS-a: Ovakve inicijative pokreću oni koji žele negirati sve što je hrvatsko

knjižnica
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/2
29.03.2017.
u 13:58

Marijan Pavliček kaže da je to još jedan dokaz da određeni pojedinci u hrvatskom društvu još uvijek ne mogu prežaliti te propale tvorevine

Predsjednik Hrvatske konzervativne stranke (HKS) Marijan Pavliček najoštrije je osudio Inicijativu skupine intelektualaca koji su potpisali "Deklaraciju o zajedničkom jeziku" Hrvata, Srba, Bošnjaka i Crnogoraca kojoj je, kako navodi, navodno cilj podizanje svijesti i aktivno utjecanje na postojeće nacionalističke jezične prakse u sve četiri države.

- Podsjećamo da je sličnih ideja o jedinstvenom jeziku bilo i u propaloj bivšoj državi i one nikada nisu zaživjele, posebice u hrvatskom narodu. Smatramo da ovakve inicijative pokreću oni koji žele negirati sve što je hrvatsko, koji nas preko unificiranog jezika ponovno žele povezivati s narodima s kojima smo imali negativna iskustva u Domovinskom ratu i uvući nas u neke nove umjetne tvorevine koje su doživjele svoju propast devedesetih godina prošloga stoljeća - navodi Pavliček.

Dodaje i kako je nažalost ovo je još jedan dokaz da određeni pojedinci u hrvatskom društvu još uvijek ne mogu prežaliti te propale tvorevine i u nedostatku pametnijeg posla ponovno pokušavaju nametati ideju nekakvog umjetnog zajedničkog jezika, ne bi li ju ponovno oživjeli.

- Poručujemo istima da hrvatsku javnost ne zamaraju s unaprijed propalim projugoslavenskim idejama kojima je Hrvatska 1991. odlučno rekla NE. Hrvatska je u Domovinskom ratu izvojevala ne samo slobodu nego i pravo da sama odlučuje o svom jeziku i nikakvi 'jezični stručnjaci' i kvazi-intelektualci tu činjenicu neće promijeniti - zaključuje Pavliček.

> > 'Kako bih to podržavao? Tko to može podržati u Hrvatskoj?'

> > Ministrica Obuljen Koržinek: Deklaracija o zajedničkom jeziku politička je inicijativa

Komentara 1

ER
EroK
18:08 29.03.2017.

Ha-ha-ha! "Hrvati", Boris Dežulović, Rajko Grlić, Viktor Ivančić, Dragan Markovina, Boris Buden, Snježana Kordić, Tatjana Gromača, Drago Pilsel, Ante Tomić, Rade Šerbedžija, Dubravka Ugrešić i drugi,..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije