Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
željko stipić

'Vlada vara 612.017 građana, ne primi li nas Milanović, odgovor će dati sindikati!'

Outsourcing
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
1/6
31.10.2014.
u 13:00

Vrlo brzo moglo dogoditi da dvije čistačice čiste za njih šest, ali i da jedna kuharica preuzme kompletni sustav kuhinje za cijelu školu. To je jednostavno neprovedivo – rekla je Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja

Predstavnici 17 sindikata koji su u lipnju prikupili 612.017 potpisa i njima traže raspisivanje referenduma protiv "outsourcinga" te posljedično moguće donošenje Zakona o obavljanju pratećih i pomoćnih djelatnosti u javnom sektoru, jučer su poslali pismo premijeru Zoranu Milanoviću. Traže hitan sastanak u roku od najviše osam dana kako bi se "institucionalnim putem" razriješio problem usvajanja Odluke o zabrani novog zapošljavanja službenika i namještenika u javnim službama donesenoj 25. rujna ove godine.

- Prikupljene potpise predali smo 16. srpnja predsjedniku Sabora Josipu Leki. Otada su prošla tri mjeseca, a do danas nije završen postupak provjere potpisa u Ministarstvu uprave i nije donesena odluka o raspisivanju referenduma, ali je donesena odluka o zabrani novog zapošljavanja. Riječ je o nekorektnom činu jer je to suprotno prijedlozima za koje se zalažu sindikati, a koje je potpisima poduprlo više od 600 tisuća građana. Ne bude li odgovora od premijera, bit će odgovora sindikata - rekao je Željko Stipić iz sindikata Preporod na današnjoj konferenciji za medije. Očekuju da će Vlada nastojati odgoditi raspisivanje referenduma slanjem pitanja na Ustavni sud.

Iz sindikata upozoravaju da Vlada donošenjem Odluke o zabrani novog zapošljavanja na mala vrata uvodi outsourcing u javni sektor što se već počinje provoditi u pojedinim javnim službama, primjerice zdravstvu.

- Mi smo imali rok od 15 dana da prikupimo potpise koje smo uvezli i odnijeli u Sabor. Oni svog limita nemaju. S obzirom da se radi od 26 tisuća radnika i o njihovim sudbinama, ako se Vlada ikada trebala požuriti, onda je to sada. Posebno kad se uzme u obzir da je riječ o socijaldemokratskoj vladi. Poruka premijera da je legalist i da dijaloga među institucijama mora biti je kontradiktorna njegovu ponašanju. Donijeti odluku o zabrani novog zapošljavanja u javnim službama ne mogu nazvati nikako drugačije nego prijevarom - rekla je predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek

U zdravstvu će vrlo brzo biti velikog odljeva u mirovinu pa je sve manje zaposlenih koji se mogu rasporediti na prazna mjesta, a to je način da se dovedu radnici iz privatnih tvrtki, ističu sindikalisti.

I u sustavu školstva stanje bi vrlo brzo moglo postati zabrinjavajuće.

- Odluka o zabrani novog zapošljavanja u javnom sektoru kosi se sa Državnim pedagoškim standardom i Pravilnikom o nenastavnom osoblju. Tako bi se vrlo brzo moglo dogoditi da dvije čistačice čiste za njih šest, ali i da jedna kuharica preuzme kompletni sustav kuhinje za cijelu školu. To je jednostavno neprovedivo – rekla je Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja. 

>> Ni outsourcing, ni spin off, ni in home, nego jedino fuck off!

>> Vlada odustaje od spin offa jer tako želi HNS

Komentara 31

SA
santos008
13:27 31.10.2014.

Svi putevi vode u Savsku 66.To vam je lijepo kazao i Ivo Josipovic ,trebate ici tamo gdje se on boji.

SI
sigmundfreud
14:05 31.10.2014.

Nema šanse da u Hrvatskoj prođe jedna jedina značajnija reforma koja vodi ekonomskoj stabilizaciji zemlje. Odmah se na noge dignu sindikati, branitelji, javnost, udruge za ovo i ono. A reforme će se ipak morati provoditi, ali pod drugačijim uvjetima i puno bolnije. Provodit će ih MMF, za godinu-dvije.

Avatar atrpimir
atrpimir
13:37 31.10.2014.

da sindikati imaju petlju(čitaj: muda) već bi odavno bili uz branitelje u savskoj ovako će to biti još jedan jalov pokušaj sindikati. radimo nešto da se eto radi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije