Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica Vijeća HRT-a

Alfier i Smrtić kažnjeni sa 10% manjom plaćom

Stipe Alfier
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/2
25.04.2014.
u 15:00

Da su Alfier i Smrtić sankcionirani zbog navedene rečenice, obznanio je na današnjoj sjednici Programskog vijeća HRT-a glavni ravnatelj Goran Radman koji je time dao do znanja da se vrh kuće priklonio stavu Vijeća

Urednik i voditelj HTV-ova Dnevnika Stipe Alfier i suurednik emisije Damir Smrtić ipak su kažnjeni zbog Alfierova komentara u kojem je prilog o izjednačavanju zakonskih prava homoseksualnih i heteroseksualnih brakova u Engleskoj i Walesu odjavio riječima: "Hrvatska je na dva sata leta od Engleske, a tisuću svjetlosnih godina od nje, na što smo se u nedavnom referendumu imali priliku uvjeriti".

Neslužbeno, doznajemo da su glavna urednica Prvog programa HTV-a Gordana Mrđen i v. d. ravnateljice programa HRT-a Marija Nemčić urednički dvojac kaznile s deset posto manjom plaćom.
A da su Alfier i Smrtić sankcionirani zbog navedene rečenice, obznanio je na današnjoj sjednici Programskog vijeća HRT-a glavni ravnatelj Goran Radman koji je time dao do znanja da se vrh kuće priklonio stavu Vijeća.

– Neovisno o mišljenju Etičkog povjerenstva, urednik i voditelj Dnevnika HTV-a Stipe Alfier kažnjen je za nepoštivanje uredničkih procedura i stoga je sankcioniran. Tomislav Špoljar, v. d. rukovoditelja Informativno-medijskog servisa (IMS), izrekao je Alfieru disciplinsku mjeru i kaznio ga – kazao je Radman, iako smo poslije neslužbeno doznali da su kažnjeni i Alfier i Smrtić, i to novčano, te da su ih kaznile glavna urednica i ravnateljica programa.

Naime, nakon što je v. d. ravnatelja IMS-a Tomislav Špoljar obojicu urednika prijavio Etičkom povjerenstvu za kršenje odredaba internog Etičkog kodeksa, Povjerenstvo je odlučilo da Alfier i Smrtić nisu prekršili Kodeks, obrazloživši da se radilo o odjavi emisije, a ne komentaru priloga. No, članovi Vijeća na svojoj su nedavno održanoj zatvorenoj sjednici zauzeli suprotan stav i jednoglasno zaključili da je navedeni Alfierov komentar u Dnevniku bio nedopustiv te su od glavne urednice HTV1 Gordane Mrđen zatražili da donese konačnu odluku o tom slučaju. Odluka je donesena, i ona glasi – krivi su i bit će kažnjeni.

Kako je danas predsjednica Vijeća HRT-a Nina Obuljen načela ovu temu kazavši da je začuđena stavom Etičkog povjerenstva, da je ono što je Alfier izrekao bila odjava, a ne komentar, te da ima osjećaj da se ovakvim obrazloženjem Povjerenstvo i HRT rugaju, Radman je, otkrivši da je urednički dvojac kažnjen, dodao kako će predložiti da se članovi Etičkog povjerenstva i članovi Vijeća neformalno sastanu kako bi vijećnicima bio objašnjen stav Povjerenstva. Na to je posve ispravno reagirao vijećnik Josip Jelić kazavši kako bi se bilo kakav zahtjev da se Etičko povjerenstvo očituje o svojim odlukama mogao shvatiti kao pritisak na rad toga tijela, kao i njegovo ukidanje.

– Povjerenstvo može opstati samo ako je potpuno neovisno u svom radu i odlučivanju – zaključio je Jelić

>> Traže smjenu Stipe Alfiera zbog izjave o gay brakovima

Komentara 11

JM
jezero-matica
15:09 25.04.2014.

Strogo zabranjeno dirati u :Partijsko,Udbasko,Spijunske Strukture!Opasno po zivot!

HA
hajduk1966
15:56 25.04.2014.

To se dogadja kada u godinu dana obrnete kompletan kadar tri-cetiri puta u udarnim informativnim emisijama pa onaj tko je bio do juce suradni postane urednik ili obratno i kad si daju za pravo novinari da prema svojim zamislima objavee vijest i bez dozvole daju komentare koje nitko od njih ne trazi

KA
kafka
15:12 25.04.2014.

Uvesti kodeks za političare. . . . . . . . . Ministrima bi tada imali plaće 120% manje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije