Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODGOVOR NA PROZIVKE

Stier: Natpis na spomeniku u Jasenovcu je s grba udruge koju je registrirala Račanova Vlada

Davor Ivo Stier ministar vanjskih poslova
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/7
05.12.2016.
u 16:33

Na upit za komentar objave na Facebooku saborskog zastupnika Arsena Bauka, Stier podsjeća da je Bauk bio i ministar uprave nadležan za to pitanje.

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier u ponedjeljak je, u povodu komentara da vlast ne reagira na postavljanje spomenika s natpisom iz NDH "Za dom spremni“ u gradu Jasenovcu, poručio da je natpis na spomeniku dio grba udruge koja je registrirana za vrijeme vlade Ivice Račana.

„Statut Udruge bojovnika HOS-a i kasnije statut Udruge dragovoljaca HOS-a, i jedno i drugo, odobreno je za vrijeme vlade Ivice Račana“, navodi.

Upitan hoće li Vlada reagirati zbog postavljanja spomenika u Jasenovcu, Stier je odgovorio da će Vlada tom pitanju pristupiti sustavno i institucionalno. "Ova će Vlada tom pitanju pristupiti sustavno i institucionalno, a na tragu programa HDZ-a, koji osuđuje sve totalitarizme – i fašizam i nacizam i komunizam. I smatramo da se upravo na taj, institucionalni način, mora riješiti ovo pitanje i prestati  s njim manipulirati u dnevnopolitičke svrhe“, rekao je Stier Hini.

Na upit za komentar objave na Facebooku saborskog zastupnika Arsena Bauka, Stier podsjeća da je Bauk bio i ministar uprave nadležan za to pitanje, no da nije ništa poduzimao u vezi s natpisom. “Podsjećam da je gospodin Bauk bio dužnosnik Vlade u vrijeme kada je Udruga registrirana s ovakvim grbom, a kasnije i ministar uprave koji je bio i nadležan za ovo pitanje, ali nije s time u vezi ništa poduzeo“, rekao je Stier.

Bauk je napisao kako premijer Andrej Plenković treba održati telefonsku sjednicu Vlade i donijeti odluku "o uklanjanju spomeničkog obilježja s ustaškim pozdravom u Jasenovcu, mjestu logora smrti koji je nastao kao rezultat politike rasne i nacionalne isključivosti u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj koju je 10. travnja 1941. godine, pod okriljem i neposrednim utjecajem nacističke Njemačke, proglasila Ustaška domovinska organizacija“.

>> Hasanbegović o ploči u Jasenovcu: Nije podignuta blizu logora, to je službeni grb HOS-a

>> Bauk objavio Tuđmanovu osudu fašističkih oznaka: 'Franjo je imao petlju'. Komadina: Ploču s ustaškim sadržajem MUP treba ukloniti

Komentara 36

SO
Somelier
16:50 05.12.2016.

Stvarno ovo više nije normalno. HOS-ovci su sa tim pozdravom oslobađali Hrvatsku od srpskih fašista. Taj grb i tekst su kao takovi registrirani i od kuda pravo vladi da raspravlja o pozdravu HOS-ovaca bez da su dali u saborsku raspravuvu za promjenu zakona. Taj pozdrav je pozdrav iz domovinskoga rata a onaj iz drugoga svjetskoga rata je ustaški pozdrav. Tako su postojale NDH kune kao Hrvatska valuta a sada postoje kune nove nam demokratske države kojih se nitko ne odriće pa čak niti Pupovac sa svojim drugarima. Neki bi htjeli ukinuti HOS-ove oznake a ozakoniti četničke spomenike u Borovom selu. Dajte se više odlučite.

SO
Somelier
17:02 05.12.2016.

Htio sam još dodati na Stierovu izjavu. Nije važno tko je izglasao odluku ali ta se odluka o registraciji HOS-ovih oznaka mora poštivati od svakoga građanina a pogotovo od saborskih zastupnika i političara. Zna se kakova je procedura za izmjenu zakona.

MI
Mimizo
17:10 05.12.2016.

treba napraviti referendum da konačno narod odlući o tom pozdravu za sva vremena

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije