navigacija Hrvatska 127
ZNAK SOLIDARNOSTI

Rusija: Jačanje NATO-a na istoku je provokacija! Stier: Hrvatski vojnici nisu usmjereni protiv Rusije

NATO će ove godine rasporediti oko tisuću vojnika u svakoj od baltičkih država i Poljskoj

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Planirano razmještanje hrvatskih vojnika u sklopu snaga NATO-a na Baltiku nije usmjereno protiv Rusije, nego je znak solidarnosti unutar Sjevernoatlanskog saveza, rekao je u petak hrvatski ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier odgovarajući na upozorenje Rusije koja jačanje NATO-a na istoku smatra provokacijom.

NATO će ove godine rasporediti oko tisuću vojnika u svakoj od baltičkih država i Poljskoj, uz manje kontingente američkih vojnika koji su već u regiji.

U tim će snagama sudjelovati do 300 hrvatskih vojnika koji će do kraja 2017. stići u Poljsku, a početkom 2018. u Litvu, predlaže hrvatska Vlada čiju odluku mora potvrditi Sabor.

Litva, Latvija i Estonija, zemlje koje je Sovjetski Savez pripojio '40-ih godina, a sada su članice NATO-a i EU, nervozne su još od ruske aneksije Krima 2014.

Kremlj odbacuje zabrinutost baltičkih država, a jačanje istočnog krila NATO-a smatra provokacijom i prijetnjom svojoj sigurnosti.

"To nije usmjereno protiv bilo koga, nego je znak solidarnosti unutar NATO-a", rekao je Stier na zajedničkoj konferenciji za novinare s litavskim ministrom vanjskih poslova Linasom Linkevičiusom.

"U bilateralnim odnosima s Rusijom nastupamo kao članica EU i NATO-a, ali smo otvoreni i za dijalog, pogotovo što se tiče situacije na jugoistoku Europe i u BiH", rekao je šef hrvatske diplomacije koji će krajem svibnja posjetiti Moskvu.

Linkevičius ističe da jačanje snaga NATO-a na Baltiku "nije samo gesta, nego miniumum napora da bismo osigurali baltičke zemlje i Poljsku i poslali poruku tamošnjem stanovništvu da ćemo jamčiti njihovu sigurnost, kako je i predviđeno poveljom NATO-a".

"Što se tiče aktivnosti druge strane, ne govorimo o tisuću, nego o 300.000 vojnika raspoređenih na zapadu Rusije, opremljenih modernim oružjem koje može nositi nuklearne glave. No mi se nećemo natjecati i zaoštravati situaciju, nego poslati jasnu poruku da smo ovdje", istaknuo je litavski ministar.

"Želimo jačati odnose sa susjednom Rusijom, ali na temelju međunarodnog prava i nemiješanja u unutarnje stvari", istaknuo je Linkevičius koji boravi u posjetu Hrvatskoj.

MORH je u utorak priopćio da Hrvatska podupire sve odluke NATO saveza za jačanje kolektivne sigurnosti i obrane te je najavio da će pokrenuti proceduru donošenja potrebnih odluka Hrvatskog sabora o sudjelovanju u aktivnosti "pojačane prednje prisutnosti" (eFP)  NATO-a u Litvi i Poljskoj.

Iako će konačan sastav, vrijeme raspoređivanja i broj vojnika ovisiti o dogovoru s vodećim nacijama (Njemačka i SAD), očekuje se kako će u borbenoj skupini u Litvi sudjelovati do 200, a u skupini u Poljskoj do 90 hrvatskih vojnika.

Na summitu NATO-a u Varšavi, u srpnju 2016., donesen je niz odluka o jačanju obrambenih sposobnosti Saveza, a jedna od njih usmjerena je i na podizanje sigurnosti na istoku.

>> Transfer ruskog S-300 s atašeom SAD-a dogovarala i Željka Antunović

>> Topliji odnosi s Moskvom: Stier u svibnju s Lavrovom

Ocijeni:

1 2 3 4 5

3 (9 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

43
Registracija
 • Becarina

  21.04.2017 u 15:33h

  Ruska vojska na istim granicama nije provokacija, prvi su poceli! Odrzavaju manevre i na nasoj granici, prvi su poceli!
  16 57% 12
 • zagorecvz zagorecvz

  21.04.2017 u 14:12h

  Pa naravno da nisu usmjereni protiv Rusa, opće pozanto je da će s druge strane biti vanzemaljci. Ovaj je čak iz Argentine potegnuo da rvatima objašnjava zemljopis.
  21 53% 19
 • bvalen16 bvalen16

  21.04.2017 u 16:12h

  Rusija provocira????A nato je opkolio sa svih strana,postavili rakete i kazu nije to protiv vas to je protiv irana hahaha.A kad rusi postave stit preme eventualnoj agresiji prema sebi onda je to problem,ma jedite vnago
  8 73% 3
 • ranko75 ranko75

  21.04.2017 u 23:24h

  Sa Rusijom su ratovali turci, nijemci, svedjani,poljaci,japanci, Austrougarska i naravno Hrvatska cak 3 puta. Svi koji su osjetili kako su dobijali po labrnji od rusa vise nemaju zelju da ponove "podvig" z a t o j e r i m a j u m o z g a, to jest jer su pametni! Onaj koji ponovi pa jos dva puta nije bas pametan. Dobiti tri puta po labrnji (sa napoleonom, u Galiciji sa Austrougarskom i pod Staljingradom sa nijemcima), i o p e t i c i moze samo neko ko nema ni malo mozga. Ja takve ne mogu da zalim ako padnu rusima saka. Znali su kuda idu! Ako zele da ginu za tudje interese neka ginu!
  3 60% 2
 • __MAX__ __MAX__

  21.04.2017 u 22:09h

  Pa HR vojnice ce.biti usmjereni protiv Rusije u slucaju nekog konflikta izmedju USA I Rusije ili NATOa. Izgleda povjest nas nije.nicemu naucila samo je.pitanje.da li ce.nam Rusi oprostiti I ovaj put.
  3 50% 3
 • m.muharremi m.muharremi

  21.04.2017 u 17:08h

  jačanje NATO-a na istoku rusi smatraju provokacijom a poubijanje hrvatskih , bosanskih i kosovsko -albanskih golorukih civila , isto na istoku s ciljem prodiranja rusije na ovim prostorima uz pomoć njenog satelita srbije,otimanje tudjih teritorija, grabez i pljačka , paljenje imovine drugih i sl. nek nam neko kaže kaj se to zove..?
  3 30% 7
Pregledaj sve komentare
Pogledajte još
agrokor
DOPUNA RJEŠENJA

Izvanredna uprava u još 20-ak društava u kojima Agrokor ima 25% udjela