Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traži ubojice

Stevo Culej već 23 godine traži istinu za zločin u Borovu Selu 2. svibnja 1991.

Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
1/3
02.05.2014.
u 09:20

Još početkom 90-tih, 50-tak osoba za koje je utvrđeno da su sudjelovali u masakru hrvatskih policajaca, osuđeno je na po 20 godina, ali ih je obuhvatila abolicija i pravosuđe je odustalo od procesuiranja

Od kada su mu 2. svibnja 1991. popodne, u bazi u Zagrebu gdje se obučavao za specijalca, javili da je mlađi brat Josip s još 11 policajaca ubijen u Borovu Selu, Stevo Culej nema mira, istražuje tko su ubojice hrvatskih policajaca, piše državnim dužnosnicima i traži pokretanje istrage i kažnjavanje sudionika ovog zločina koji je pokazao kako Srbi neće prezati ni od čega i da je rat neizbježan.

Dok nam pokazuje uznemirujuće fotografije unakaženih tijela ubijenih policajaca gdje se vidi što može učiniti čovjek kada prestaje biti čovjekom, Culej kaže da ni od koga nije dobio odgovor osim MUP-a koji mu je izrazio sućut zbog bratove smrti i izvijestio ga kako nitko ne može biti suđen dva puta za isto (ne)djelo.

Naime, još početkom 90-tih, 50-tak osoba za koje je utvrđeno da su sudjelovali u masakru hrvatskih policajaca, osuđeno je na po 20 godina, ali ih je obuhvatila abolicija i pravosuđe je odustalo od procesuiranja. Jedino je izvjesni Milan Marinković prije dvije godine osuđen na 3,5 godina jer je kao "milicajac" sudjelovao u hvatanju i zlostavljanju dvojice policajaca koje su hrvatski policajci 2. svibnja došli osloboditi.

– On i neki Jakovljević u vikendici na Dunavu pokraj Borova Sela tukli su ovu dvojicu policajaca i oni su zapravo začetnici i uzročnici zločina koji će se dogoditi. Za to je dobio 3,5 godine. Pričaju mi Vukovarci kako Marinkovića povremeno viđaju kako šeta Vukovarom, valjda ga puštaju zbog dobrog vladanja. Istraživao sam godinama tko je ubio mog brata i njegove kolege i došao do popisa 53 Srbina iz Borova Sela koji su sudjelovali u ubojstvu i imam njihove fotografije, podatke što su radili toga dana, gdje danas žive, iako ih je većina s razlogom pobjegla u Srbiju ili drugdje. Taj popis s obimnom dokumentacijom o ovom slučaju u obliku elaborata, dostavio sam predsjedniku Josipoviću i tadašnjem državnom odvjetniku Bajiću, a Vladi, Saboru, pravosuđu, MUP-u sam pisao neka poduzmu nešto kako bi se kaznili zločinci, ali do sada nije učinjeno ništa osim što je Marinković dobio 3,5 godina zatvora koje provodi u šetnji Vukovarom. Moj brat, kao i većina mladića, nije ubijen u borbi, već je ranjen odvučen u dvorište kuće u središtu Borova Sela i tu su ga ubili udaranjem tvrdim predmetom u glavu do neprepoznatljivosti. To je ratni zločin jer ženevska konvencija štiti zarobljenike i ranjenike, a to u Borovu Selu nije poštovano. Zato počinitelji ne mogu biti abolirani i ja stalno tražim neka im se sudi bez obzira na aboliciju. U pismu Bajiću naveo sam kako imam popis počinitelja i da ću, ako država ništa ne poduzme, uzeti pravdu u svoje ruke i krenuti tražiti zločince prema svome popisu od 53 imena – kaže Stevo Culej-Stiv, branitelj, policijski specijalac i dopredsjednik krovne i predsjednik vukovarsko-srijemske Udruge specijalne policije.

Na fotografijama koje nam pokazuje, vidi se izmasakrirana glava policajca kojemu su izvađene oči, jednome je odsječena lijeva ruka, vjerojatno sjekirom, na tijelima se vide ozljede nanesene nožem, jedan policajac je zaklan, a sve to je rezultat iživljavanja Borovčana nad nemoćnim ranjenicima. Culej podsjeća kako je na mjesnom groblju podignut "mauzolej" Vukašinu Šoškočaninu koji je predvodio zločin 2. svibnja. Na spomeniku su stihovi ispisani ćirilicom koji, među ostalim, govore o srpskoj zemlji u koju su pobodene srpske zastave. Sličan spomenik podignut je i zločincima iz tzv. Belih orlova pa Culej zahtjeva od vlasti, uz to što traži da se pokrene istraga za zločin, i da se uklone ovi neprimjereni spomenici jer vrijeđaju osjećaje rodbine žrtava masakra u Borovu Selu.

>> Dok se prisjećamo pogibije 12 hrvatskih redarstvenika spomenici koji veličaju krvnika, a omalovažavaju žrtvu i dalje stoje na svom mjestu!

>> ŽDO Vukovar: Izjava Steve Culeja nije točna

Komentara 50

Avatar kamenjar
kamenjar
09:38 02.05.2014.

Stiv Culej ........ zna što priča. Nažalost hrvatski narod okrenuo je leđa najboljim svojim sinovima.... možemo reći pljunuli su na žrtvu i grobove svojih ratnika, branitelja......... Nažalost takvi smo u globalu a to pokazuju svi dosadašnji izbori kao što će i budući. .................. Osudilis u Glavaša zbog tri srbina aza masakrirane policajce u Borovu Selu nikoga tj, jednoga četnika na 3 godine. koliko je to po policajcu 3 mjeseca

HE
hercegovačkiponos
09:42 02.05.2014.

Treba pitati Pupovca, Stanimirovića, Pusićku, Teršelićku Yusipovića i pola vlade za istinu. Oni će sve učiniti da se istina sakrije.

Avatar kamenjar
kamenjar
09:42 02.05.2014.

U kome je problem ? U Stevi Culeju pa nedavno je bio uhapšen od policije Ranka Ostojića. Odnos prema Stevi Culeju odnos je ,,,,, pa i maćeha bi imala više milosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije