Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
domaća pamet

Štedljive kuće iz POS-a bit će od eco-sandwicha

eco sandwich
Foto: VL
25.05.2015.
u 17:03

50% recikliranog građevinskog otpada – betona i cigle. Proizvodi se u tvornici Beton Lučko, koja je opremljena posebnim strojevima za tu namjenu

Prvi objekt koji će se graditi fasadnim panelima nazvanima eco-sandwichi, izumom domaće pameti, bit će obiteljska kuća s tri stambene jedinice iz programa POS-a u Koprivnici. Inovativni građevinski materijal tri je godine razvijao konzorcij pod kapom zagrebačkog Građevinskog fakulteta, a riječ je o panelima napravljenima od

50% recikliranog građevinskog otpada – betona i cigle. Proizvodi se u tvornici Beton Lučko, koja je opremljena posebnim strojevima za tu namjenu.

Eco-sandwich nagrađen je kao najbolja inovacija na sajmu Inova 2014., a uvršten je i među deset najboljih inovacija na ovogodišnjem sajmu Bau Messe u Münchenu, jednom od najvećih građevinskih sajmova na svijetu. Ondje smo ostvarili mnogo kontakata s potencijalnim kupcima i očekujemo prodor na međunarodno tržište – kazao je Bojan Milovanović s Građevinskog fakulteta. U razvoju inovativnih građevinskih panela, za koji je potrošeno nešto više od milijun eura, sa 50% udjela sudjelovao je EU.

>>Nalaz o nenamjenskom trošenju 9,3 milijuna kuna poslan DORH-u

>>Ostvarite san, kupite POS-ov stan po najpovoljnijm uvjetima u Hrvatskoj!

Komentara 5

Avatar WHAZZUP
WHAZZUP
17:03 25.05.2015.

ako je ovo presjek panela.....onda ste ga nagrabusili, jer ovi pojma nemaju o termodinamici zgrada.....što je u priloženom tanki sloj zastarjele i ne baš dobre izolacije u sendviču od cigle i betona, koji su također jako loši izolatori.

Avatar ZigiMarley
ZigiMarley
18:29 25.05.2015.

...ne želim biti negativan, ali ovo je stvarno katastrofa. Potpuno energetski neučinkovit koncept koji nije nikakva mudrost. Takvo što mogu prodati samo kod nas jer su u EU puno veća ograničenja u gradnji što se tiče energetske učinkovitosti. Drugim riječima, lijepo kaj ste reciklirali ciglu i beton (neš' ti uštede) ali ovaj panel je jako loš izolator i nitko pametan ga ne bi ugradio u svoju kuću...

Avatar Štilcovana_Katabolcna
Štilcovana_Katabolcna
17:35 25.05.2015.

Ako budu kvalitetne kao što su one od države dodijeljene braniteljima onda se unaprijed sramotite. Žali Bože truda, ali su zato izvođači dobro naplatili, k'o za pravu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije