Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjed branitelja

Stazić: Branitelji su vojno krilo HDZ-a; Reiner: To je besmislica

Nenad Stazić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
28.10.2014.
u 10:48

– Taj radi štetu državi i ne može reći da voli državu – kazao je Stazić o braniteljima u prosvjedu

SDP-ovac Nenad Stazić i HDZ-ovac Željko Reiner u emisiji U mreži Prvog Hrvatskog radija komentirali su sinoćnji nemili događaj na prosvjedu branitelja gdje se branitelj Darko Čakanić polio benzinom i zapalio. Na pitanje trebaju li političari učiniti sve da se završe ovi prosvjedi, na kojima je umrla i hrvatska braniteljica Nevenka Topalušić, Stazić je kazao da je "politika pokušala smiriti situaciju".

– Branitelje su posjetili i predsjednik Republike i predsjednik Sabora i pozvali su ih u institucije, da se tamo vodi razgovor, no oni su to odbili. Stvari se dalje razvijaju nekontrolirano. Vidimo da do velikih tragedija može doći kada stvari izmaknu kontroli. Ovo je istinska tragedija, čovjek se zapalio, a nitko ne zna zašto i to bi možda trebala biti opomena braniteljima da ipak uđu u institucije sustava i da počnu razgovarati, a ne da inzistiraju na toj "subnorizaciji" Hrvatske na kojoj oni kao jedna grupacija u društvu žele određivati sve – rekao je Stazić i dodao kako branitelji sada žele smjenu ministra Matića.

"Sinn Fein, vojno krilo HDZ-a"

– Ministre određuje premijer nakon izbora. Inzistirati i uvjetovati da se smijeni ministra, to znači htjeti poništiti rezultat izbora. A onaj tko želi poništiti rezultat izbora, taj ne poštuje tu državu, te izbore i institucije. Taj radi štetu državi i ne može reći da voli državu – kazao je Stazić te dodao da ne zna što su sve spremni riskirati branitelji u prosvjedu i da to njih treba pitati.

– Čekaju li da se još netko zapali, da si još netko puca u glavu, ne znam kad će prestati – rekao je Stazić i dodao da on ne zna kada će se to dogoditi. – Ako netko prezire poziv predsjednika Republike i predsjednika parlamenta, ne znam što misli o toj državi. Istodobno, kada im je došla jedna predsjednička kandidatkinja, onda su joj pljeskali, predsjedniku nisu. Znači, oni su politička grupacija, rekao bih da su Sinn Fein, vojno krilo HDZ-a, i to ne skrivaju – zaključio je Stazić.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

"Besmislica"

Reiner kazao da je besmislica navod da su branitelji "vojno krilo HDZ-a". – Naravno da trenutačna vlast koja je sve uzrokovala sada jeftinim izlazima pokušava optužiti branitelje za nešto što je samo po sebi kontradiktorno: da ne poštuju ovu državu oni koji su je stvarali. Nisu je stvarali ovi koji su sada na vlasti, nego upravo branitelji. Upravo je sramotno tako o njima govoriti – odgovorio je Staziću Reiner.

– Te priče da su branitelji ispolitizirani i da navodno podržavaju HDZ, najbolje demantiraju ove strahote koje se tamo događaju. Zar mislite da bi se bilo tko, zato što bi bio više za HDZ, a protiv sadašnje vlasti, išao spaliti se? Zar mislite da je bilo tko spreman da ga odnesu na bolesničkim nosilima zbog toga što je više za jednu, nego za drugu stranku. To je sramotno tvrditi – kazao je Reiner i dodao da je izlaz iz ove situacije mora pronaći sadašnja vlast.

– Sadašnja vlast mora pronaći izlaz iz ove situacije. Ne tako da će netko, ne onaj tko se treba, nego netko drugi pojaviti tamo, primjerice SDP-ov kandidat za predsjednika Josipović i pozvati ih u svoj ured. On istovremeno tvrdi da ne može utjecati na Vladu, a s druge strane ih poziva u svoj ured. A što će im pomoći? Pa oni znaju, čovjek koji tvrdi da ne može pomoći nikome u Hrvatskoj, kako će pomoći njima – rekao je Reiner i dodao da premijer mora razgovarati s braniteljima o njihovim problemima.

"U Vukovaru se dogodio pokušaj puča"

– O braniteljima se ne može govoriti kao jednoj jedinstvenoj populaciji u društvu. Ako grupi ispred ministarstva ne valja jedan istinski heroj Domovinskog rata, junak Trpinjske ceste, tko će im onda valjati? – replicirao je Stazić i dodao da im ne odgovara niti Bojan Glavašević, "sin poginulog branitelja i heroja".

– To je isto ono što se događalo u Vukovaru kada su blokirali državni vrh, a vodstvo HDZ-a je išlo s njima. U Vukovaru se dogodio pokušaj puča i vjerojatno je ovo uvertira za ovu godinu. To je ista grupacija kojoj ova vlast ne paše i to mogu razumjeti, ali to se onda treba izražavati na izborima i predizbornoj kampanji – zaključio je Stazić.

>>'To da su branitelji vojno krilo HDZ-a nije stav SDP-a, nego Stazića'

>>Zapovjednik branitelja koji se zapalio: Pogodilo ga je što su mu smanjili opskrbninu

>>Dovezao se taksijem pred Ministarstvo branitelja, polio benzinom i zapalio

>>Koji su motivi prosvjeda branitelja i zašto traže smjenu

>>Branitelji na okrugli stol ispred Ministarstva pozvali Josipovića, Leku i Milanovića

Komentara 110

ZG
zgblabla
10:57 28.10.2014.

Staziću gdje ti radi brat,gdje žena ,sve si ih uhljebio i sada moraliziraš!

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
10:57 28.10.2014.

Baš me zanima koje je to vojno krilo SDP-a i na čijoj je strani bilo za vrijeme okupacije Hrvatske od JNA i četnika.

DU
Deleted user
10:57 28.10.2014.

Uvazeni gospodine Stazicu vi uisitnu imate neki poremecaj. Pa postajete degutantni pokusavajuci apsolutno za sve okriviti Hdz-e. Zar je vasa partija toliko limitirana ??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije