Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SDSS

Statut je neprihvatljiv, Srbe nitko ništa nije pitao

SDSS vukovar statut ćirilica
Foto: Branimir Bradarić
1/3
18.08.2015.
u 13:35

SDSS će svakako o svemu što se dogodilo izvijestiti strana veleposlanstva u Hrvatskoj kao i razne međunarodne institucije. Očekujemo i reakciju kakvu zakon nalaže od strane Vlade i Ministarstva uprave, najavio je Milaković.

– Jučerašnje izglasavanje Statuta u Gradskom vijeću Vukovara ne predstavlja samo alarm za pripadnike srpske nacionalne manjine u Vukovaru nego je to alarm za cijelu Hrvatsku ukoliko želi biti punopravna članica međunarodnih institucija, rečeno je na današnjoj sjednici vukovarskog SDSS-a. Prema riječima potpredsjednika SDSS-a i saborskog zastupnika Dragana Crnogorca usvajanjem Statuta grada Vukovara prekršeno je niz međunarodnih instrumenata i normi kojih je Hrvatska potpisnik.

– Između ostaloga prekršena je i odluka Ustavnog suda, Ustav RH, Erdutski sporazum i Pismo namjera RH kao i Ugovor o pristupanju Hrvatske EU. Očigledno je kako je godina dana, koliko je bilo vremena za donošenje novoga Statuta, potrošeno uzalud jer je donesen Statut koji je apsolutno neprihvatljiv i ne izražava nikakvu toleranciju, rekao je Crnogorac. Dodao je i kako je usvajanje novoga Statuta jasna poruka vukovarskim Srbima da nisu dobro došli u ovome gradu.

– Srbi se ne osjećaju lagodno u ovoj situaciji. I ova, kao i niz drugih poruka, upućena je njima. Naime, ako ne želite jezik i pismo nekoga naroda onda ne želite niti pripadnike toga naroda u gradu. Sve to dodatno će povećati napetosti u gradu, mišljenja je Crnogorac koji reakciju Ministarstva vanjskih poslova Srbije, koji su najavili uručivanje prosvjedne note Hrvatskoj, smatra logičnim potezom. Ipak, nada se kako će odnosi službenoga Beograda i Zagreba biti na višoj razini jer kada god dvije države nisu u dobrim odnosima da to najviše osjete Srbi u Hrvatskoj kao i Hrvati u Srbiji.

Na novinarski upit je li uvođenje ćirilice u Vukovar stvarna potreba pripadnika srpske nacionalne manjine ili politička odluka Crnogorac je rekao kako je ona već od prije prisutna u gradu te da ne vidi razloge zašto onda ne bi bila i u službenoj upotrebi u Vukovaru. Novinarima se obratio i predsjednik kluba vijećnika SDSS-a u Gradskom vijeću Vukovara Dejan Drakulić još jednom ponavljajući kako je usvojeni Statut korak unazad te da vukovarski Srbi prema njemu sada imaju manja prava nego prema Statutu iz 2009. godine.

– Ovaj Statut nije dobio podršku Vijeća srpske nacionalne manjine ali niti Komisije za manjine i vjerska pitanja Gradskoga vijeća. U samome savjetu koje je donosilo prijedlog Statuta nije bio niti jedan pripadnik srpske manjine. Poslije svega odgovornost se prebacuje na srpsku zajednicu što je neprihvatljivo jer nismo mi palili zastave niti lupali hrvatske grbove na dvojezičnim pločama, rekao je Drakulić. Podsjetio je i na prijedlog Statuta kojega je imao SDSS, a koji nije prošao, koji po njemu bio zadovoljavajući.

Prema tome prijedlogu dijelovi grada, gdje pripadnika srpske nacionalne manjine je ispod jedne trećine, bili bi izuzeti od uvođenja dvojezičnosti. Isto tako izuzeti bi bili i spomenici i spomen obilježja iz Domovinskoga rata. Predsjednik vukovarskog SDSS-a i dogradonačelnik Vukovara Srđan Milaković najavio je kako će prvi na doneseni prijedlog Statuta reagirati Vijeće srpske nacionalne manjine koje će pismenim putem svoj prigovor uputiti na adresu Ministarstva uprave. Ministarstvo nakon toga ima rok od 30 dana da Statut stavi van snage i zatraži ocjenu ustavnosti i zakonitosti od strane Ustavnoga suda RH.

– SDSS će svakako o svemu što se dogodilo izvijestiti strana veleposlanstva u Hrvatskoj kao i razne međunarodne institucije. Očekujemo i reakciju kakvu zakon nalaže od strane Vlade i Ministarstva uprave, najavio je Milaković. 

>> 'Statut grada Vukovara krši Ustavom zajamčena prava'

>> Gradsko vijeće Vukovara: Bez ćiriličnih ploča na objektima javne namjene

Komentara 42

RE
reborn
13:46 18.08.2015.

Kako to mislite "nitko vas ništa nije pitao"?! Imate svoje predstavnike u gradskom vijeću, oni su digli ručice za/protiv, i donesena je odluka uobičajenom metodom - većinom glasova. To se zove demokracija. Kada se odluka bude donosila manjinom glasova, pogotovo temeljem mišljenja manjinske grupacije, onda će se to zvati teror manjine nad većinom.

KA
kajinx
13:52 18.08.2015.

SDSS, probudite se. Ovo nije Jugoslavija.

PU
purger58
13:47 18.08.2015.

Ako vam se ne svidja,plivajte preko Dunava kod "majcice svoje".Zasto ne trazite svoju jebenu cirilicu u Becu,Ljubljani,Berlinu?Zato jer bi vas odjebali isto tako kako vas jednom za sva vremena treba odjebati u Hrvatskoj!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije