Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
danas u večernjem

Hoće li i Hrvatska uvesti kraći radni tjedan?

naslovnica
Foto: VL
1/2
07.11.2015.
u 00:00

Krešimir Sever: Privatne domaće tvrtke koje su skratile radni tjedan, istovremeno su radnicima smanjile i plaće

Dok je nerazvijenijim zemljama u prosjeku radni tjedan najduži u Europi, uključujući i Hrvatsku, bogate zemlje koje su i dosad spadale u zemlje s najkraćim radnim tjednom idu prema njegovu skraćivanju.

U Francuskoj, koja je prije 15 godina skratila radni tjedan na 35 sati u tijeku je kampanja za njegovo skraćivanje na 32 sata, a kako bi se povećala produktivnost radnika, ali i smanjila nezaposlenost. U Hrvatskoj, je prosječni radni tjedan prema lanjskom istraživanju Eurofounda 42 sata.

Istraživanja pokazuju da su preopterećeni i nezadovoljni radnici manje produktivni, češće obolijevaju zbog čega štetu trpe i poslodavci i država, a uz to dugo radno vrijeme nepovoljno utječe na ravnotežu između privatnog i profesionalnog i time i na mentalno zdravlje.

Razvijene zemlje svjesne su da su preopterećeni radnici zapravo šteta za tvrtke i cijelo društvo, ali i činjenice da i tehnološki razvoj vodi ka kraćem tjednu.

Već sada najkraći radni tjedan uz Francusku imaju Nizozemska, Danska, Belgija, a u Švedskoj se radi na skraćivanju radnog tjedna na 30 sati. U švedskim poduzećima u kojim je uveden 30-satni radni tjedan, radnicima nisu smanjivane plaće. A kamo ide Hrvatska?

>>Cijelu priču pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od subote ili prelistajte u našem e-izdanju

U subotnjem broju donosimo i sljedeće teme:

>>Teolog Župančić: I protestanti u Hrvatskoj imaju svoga Stepinca

>>Profesor Durman tvrdi: Grci su potekli iz Vučedola

>>Ćorić: Želim otići, Dinamo neka zaradi

>'Zbog vjeronauka idemo na Ustavni sud pa ako treba i u Strasbourg'

>>Prijedlog reforme: Sve se mijenja osim hrvatskog, stranog jezika, matematike i etike ili vjeronauka

Foto: VLm

Komentara 24

DU
Deleted user
23:14 06.11.2015.

Dugo vec sanjam o ovome, otici na posao u 8 i u 2 doma ici rucak kuhati :-)

TH
than
00:31 07.11.2015.

Pa objektivno u ovoj lopovskoj drzavi postoje i kraci radni tjedan i normalan. Drzavni i javni paraziti (cast iznimkama tipa ucitelji, medicinari i jos poneki) imaju odavno kraci radni tjedan. Koliko li sam puta samo negdje dosao i nikoga nisam pronasao.

HE
herojulice
07:29 07.11.2015.

Pa kome trebaju radnici kada su ozakonili robovski rad. Uzmeš volontera na godinu dana i on crnči za kikiriki. Kada završi noga u .... pa slijedeći. Minimalni izdaci. Pa tko bi pod takvim uvjetima zaposlio radnika kojega mora platiti više od minimallca a sada mu se nudi robovska radna snaga za još manje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije