Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sumnjive nekretnine

Stanovi ipak Bandićevi? Ured za sprječavanje pranja novca istražuje navodne kupce iz BiH

22.05.2015., Zagreb - Tradicionalni Markov sajam - festival starih zanata na Trgu Bana Jelacica otvorio je gradonacelnik Milan Bandic.
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
28.11.2015.
u 11:45

Ured za sprječavanje pranja novca istražuje navodne kupce iz BiH

Tri stana na tri zagrebačke adrese – Kruge 5, Horvaćanska 75 A i Gračanska cesta 145 F – na koje je još u listopadu 2014. Županijski sud stavio zabilježbu vodeći se sumnjama da je riječ o stanovima čiji bi vlasnik mogao biti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, kupovali su bračni par Mate i Silvana Brzica.

Par koji zagrebačkoj javnosti nije poznat, koji je živio u Imotskom, a koji trenutačno živi u BiH, kupovao je stanove tijekom 2009., 2010. i 2011. uplaćujući gotovinske iznose u korist i na račune tvrtki Geoprojekt i Paron koje se i danas, unatoč tome što su im iznosi za nekretnine uplaćeni s različitih računa para Brzica, vode, prema zemljišnim knjigama, kao vlasnici stanova.

Novac nepoznata porijekla

I dok je javnost za tri stana saznala tek kada je u procesu pokrenutom protiv njega Bandić upisao predbilježbu i uložio žalbu na odluku Županijskog suda, a Vrhovni sud žalbu odbio, sedam mjeseci od Bandićeva izlaska iz pritvora, zabilježba na spomenutim stanovima nije ukinuta. Sumnju USKOK-a da je riječ o stanovima čiji bi vlasnik mogao biti Bandić negirao je odmah njegov odvjetnik Krešimir Krsnik, tvrdeći da je Bandić vlasnik tek jednog stana u Bužanovoj ulici. No istražitelji ne odustaju. Večernjem listu na uvid je dana dokumentacija po kojoj je vidljivo kako je par Brzica i s kolikim gotovinskim iznosima kupovao nekretnine. Mate Brzica kupio je dva stana i garažu za 2,4 milijuna kuna, Silvana Brzica jedan stan od trgovačkog društva Paron na Gračanskoj cesti za 1,099.720,64 kuna. Iako je od datuma kupoprodajnog ugovora proteklo više od četiri godine, kao vlasnik stana koji je kupila Silvana Brzica i dalje se vodi društvo Paron, a isti je model kupnje primijenjen i kod Mate Brzice koji se nikada nije upisao kao vlasnik stanova, kao vlasnik je upisan Geoprojekt. Te su činjenice bile dovoljne da iz Ureda za sprječavanje pranja novca posumnjaju da Brzice nisu stvarni vlasnici nekretnina. Toj tezi u prilog idu i brojke iz dokumentacije – Mate i Silvana Brzica nisu povezani s poslovnim subjektima na području Hrvatske, a novac kojim su kupovali stanove za naše je istražitelje nepoznata porijekla. Zbog toga je Ured za sprječavanje pranja novca, na temelju prijedloga za kazneni progon, zatražio obradu transakcija para na području BiH, kako bi dokazali podrijetlo novca kojim su si priuštili stanove i garažu ili u konačnici utvrdili pravog vlasnika nekretnina, odnosno potvrdili sumnju da su stanovi Bandićevi. A kako je sve, barem po dokumentaciji koju smo vidjeli, započelo?

Na svojim je računima 2008. Mate Brzica, inače školski prijatelj Bandića i voditelj njegove predsjedničke kampanje u BiH, imao 1,315.430 kuna. U listopadu je izvršio doznaku u korist Geoprojekta. Godine 2009. Brzica je kupio stan na Krugama 5 od Geoprojekta za 1,350.047,60 kuna. Tijekom 2011. Mate i Silvana Brzica uplaćivali su u korist Geoprojekta tri dana zaredom (od 4. do 6. listopada) iznose nešto manje od sto tisuća kuna. U listopadu 2011. Mate Brzica kupio je stan u Horvaćanskoj ulici za 918.562,89 kuna, a u siječnju 2012. garažu na Rudeškoj cesti 234 od Geoprojekta za 131.674,40 kuna.

Radila u banci do 2010.

Silvana Brzica radila je u jednoj banci u Imotskom i zarađivala, kako doznajemo, oko pet tisuća kuna. Još 2007. odobren joj je stambeni kredit na 20 godina, no te godine nije kupila nikakvu nekretninu.

U banci je radila do 2010. Državna tijela za istragu i kazneni progon u svojim izvješćima navode da je u periodu od 1. siječnja 2008. do listopada 2014. na tekući račun Silvane Brzice sjelo nešto više od milijun kuna nepoznatog porijekla. Stan u Gračanskoj kupila je u lipnju 2010. od društva Paron za 1,099.720,64 kuna.

– Uzimajući u obzir da po bankovnom računu S. Brzice nisu evidentirane transakcije koje bi se mogle povezati s kupnjom nekretnine u 2010. za iznos od 1,1 milijun kuna, zatim činjenicu da u bazama transakcija neposredno prije i nakon stjecanja nekretnine nisu evidentirane sumnjive ili gotovinske transakcije izvršavane po nalogu ili u korist Silvane Brzice ili društva Paron, trenutačno nije moguće utvrditi na koji način je namirena obveza iz kupoprodajnog ugovora s društvom Paron – piše u dokumentaciji koju smo dobili na uvid.

>> USKOK želi znati kome su sve investitori u Gradu 'dijelili' stanove 

>> Za mlade obitelji u Podbrežju čak 1800 stanova od 40 do 60 kvadrata, vrtić, škola, bazen...

Komentara 82

JB
juraj.borich123
12:21 28.11.2015.

OVA SLIKA JE VRH SVEMIRA!!!!!

GO
golub
17:10 28.11.2015.

Bosanska posla!!. Bandić iz proračuna građana Zagreba preko bosanskog računa Brzice uplati sebi i jaranima stanove grada Zagreba, a uplati i za fiškale jamćevinu kao da pravna Hrvatska ne postoji.

HE
herojulice
13:07 28.11.2015.

Predlažem ga za doživotnog gradonačelnika Golog otoka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije