Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica Sabora

SDP: 500 osoba s invaliditetom ostaje bez asistenata. HDZ: Ministrica je riješila taj problem

Zagreb: Raspravom o Zakonu o lokalnim izborima nastavljena sjednica Sabora
Foto: Patrik Maček/PIXSELL
1/8
21.10.2016.
u 11:50

Naime, udruge koje skrbe o osobama s invaliditetom upozoravaju kako će oko 500 takvih osoba krajem mjeseca ostati bez osobnog asistenta

SDP-ov Bojan Glavašević zatražio je jutros na početku zasjedanja Sabora stanku kako bi upozorio da za tjedan dana više od 500 osoba s invaliditetom ostaje bez asistenata, no zastupnice HDZ-a i Mosta poručile su kako je taj problem već riješen i kako nitko neće ostati bez asistenata.

– Za tjedan dana više od 500 osoba s invaliditetom ostat će bez asistenta jer 28. listopada završava projekt na osnovi kojeg su asistenti dodijeljeni osobama s invaliditetom, a novi natječaj još uvijek nije raspisan unatoč brojnim upozorenja udruga. Čak i da se danas raspiše natječaj, zbog procedura bi prošlo 8 mjeseci dok bi se vratili na posao, što je katastrofalno za osobe s invaliditetom – kazao je Glavašević te zatražio da se premijer Andrej Plenković i ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić najhitnije nađe s udrugama i da nađu rješenje za taj problem.

Međutim, javila se HDZ-ova Ljubica Lukačić te uzvratila kako osobni asistenti nisu problem te kako ne razumije zašto SDP o tome priča tek danas i to kad je problem već riješen.

– Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike i ministrica Nada Murganić prvi je dan kad je stupila na dužnost riješila taj problem. Svi asistenti koji se financiraju iz sredstava Europskog socijalnog fonda ostat će i dalje. Ovaj problem riješen je tako da su izdvojena sredstva kojima će se premostiti vrijeme dok ne prođe procedura raspisanog natječaja. Postojali su tehnički problemi zbog kojih prije nije mogao biti raspisan jer je trebalo propisati točne parametre i uvjete. Zar se misli da premijer Plenković neće voditi brigu o osobama s invaliditetom, pa HDZ je jedina stranka koja je na izborima imala program za njih – komentirala je Lukačić.

I Mostova Ines Strenja Linić dodala je kako će 531 osobni asistent i dalje brinuti o svojim dosadašnjim korisnicima te kako natječaj dosad nije raspisan jer je trebalo pojednostaviti metodologiju koja je dosad zahtijevala da sve osobe s invaliditetom, koje su već imale asistente, moraju ići na procjenu na Jedinstveno tijelo vještačenja, što je, drži Strenja Linić, bilo nepotrebno.

– Postupak je sada jednostavniji, imaju neovisnu komisiju samo za te slučajeve koja će procjenjivati tko će nadalje imati pravo na osobnog asistenta, ali će se dogovarati i novi. Natječaj će biti raspisan do kraja mjeseca, a osigurat će se i 400 novih asistenata – najavila je Ines Strenja Linić te dodala kako sada treba riješiti i drugi problem, a to je da ti asistenti rade za samo 2000 kuna, pa će ona, naglašava, inzistirati da se taj vrlo skromni iznos poveća

O drugoj temi, problemu građana s bankama, progovorio je Goran Aleksić iz stranke SNAGA. On tvrdi da banke od polovice prošlog desetljeća u Hrvatskoj posluju nezakonito jer su na sve kredite izdane do 1. siječnja 2013. godine ugovarale promjenjivu kamatnu stopu na nezakonit način.

– Na nezakonit način jer su stopu same mijenjale onako kako one zažele, a to nije dopušteno prema Zakonu o obveznim odnosima. Kamata je cijena kredita koja mora biti fiksna ili odrediva. Država to nikad ne bi saznala da nije bilo slučaja franak, no i tada su banke, umjesto da dogovore novu kamatnu stopu na primjeren način, opet jednostrano to definirale i nastavile s nezakonitostima jer su fiksni dio kamate povećale, a varijabilni smanjile. Mi trebamo konačno stati tome na kraj tako da propišemo metodologiju izračuna parametra za promjenu kamatnih stopa. Dakle, treba se vratiti na početak svakog ugovora, odmah odrediti parametar i za fiksni i za varijabilni dio kamatne stope – upozorio je Aleksić koji se nada da će u kolegama zastupnicima imati suradnike u toj borbi protiv nezakonitog poslovanja banaka.

– Vrijeme je da zaustavimo to ponašanje banaka. Banke su dosad uzele više od 5 milijardi kuna pretplate od kamata naplaćenih na nezakonit način. Mi ne možemo glumiti sud i vratiti taj novac, ali možemo to prekinuti – nada se Aleksić. Podsjeća da su na dnevnom redu Sabora i izmjene Ovršnog zakona, pa predlaže da se u njega uvrsti i odredba kojom bi se spriječila ovrha nekretnine opterećene hipotekom koja je ugovorena na nezakonit način.

– Vrlo jednostavno tako možemo zaštititi više od 100 tisuća ovršenika. Apeliram na vas da prvo to spriječimo izmjenama Ovršnog zakona te da pripremimo metodologiju za određivanje fiksnih i promjenjivih dijelova kamatne stope – zaključio je Aleksić.

>> Plenković o 'izdanim' Hasanbegovićevim biračima: Ne vidim nikakav problem u tome

Ključne riječi

Komentara 3

TW
TWITOIST
06:46 23.10.2016.

Osramoti se covjek ,nije to njemu prvi put ,sjetimo se njega i njegovog mentora Matica od prosle godine.

PL
plavitin
18:21 21.10.2016.

Bojane nisi zaslužio to časno prezime,izrode

Avatar delminium
delminium
18:33 21.10.2016.

hdz i sdp su jedno te isto zlo, u hdz-u nikad necete imati istinskog hrvata u poziciji ako dodje smjenit ce ga za pola godine vec vidjeno. Samo g-lup moze pomisliti da oni zajedno nisu ucestvovali u osmisljavanju i provodjenju svi zlodjela

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije