Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Progon ravnatelja'

Stanka u Saboru zbog svećenika na maturalnoj večeri

marija ilić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
27.05.2015.
u 12:47

HDZ-ovi su zastupnici njezine riječi popratili negodovanjem iz klupa, a Leko je podsjetio da "nepoštivanje demokratskih vrijednosti dovodi u pitanje ciljeve za koje smo se borili i za koje su pali mnogi građani Hrvatske, dali svoje živote"

HSU-ova zastupnica Marija Ilić danas je u Saboru zatražila stanku kako bi progovorila o, kako kaže, progonu ravnatelja i profesorica kninske srednje škole Lovre Montija koji su zatražili da se maturalna zabava ove godine održi bez blagoslova katoličkog svećenika. Ovo je izazvalo burne reakcije zastupnika, ali i predsjednika Sabora Josipa Leke koji je zastupnike pozvao da ne koriste sabornicu za predizborne svrhe.

– Dvije hrabre profesorice i ravnatelj srednje škole Lovre Montija u Kninu našli su se na meti lokalnih moćnika i njihovih prijatelja iz crkvenih redova, a nažalost i pojedinih braniteljskih udruga, samo zato što su smatrali da katoličkom svećeniku koji će blagosloviti učenike nije mjesto na službenoj proslavi mature – rekla je Marija Ilić te upozorila da je Hrvatska sekularna država. Nakon svega povela se, tvrdi, atmosfera linča, kojoj svjedočimo već neko vrijeme.

– Atmosfera koja se posebno sada zahuktava u ovo predizborno vrijeme, a da se slikovito izrazim, podgrijavana je iz redova oporbenih stranaka. "Poštovani sijači straha", ma tko god vi bili, vi ste upravo odgovorni za svaku neugodnost ili ne daj Bože kakvu veću posljedicu koja će se dogoditi ili se već sada događa svakome tko se usudi misliti drugačije od vas. A kada k tome predsjednik oporbene stranke najavljuju promjenu društvene klime, potencirajući da u ovoj zemlji živi mnogo onih koji Hrvatsku ne vole – komentira Ilić te dodaje kako treba upozoriti na atmosferu sotoniziranja, pogotovo kada se uzme u obzir da je Knin multietnički grad, a Hrvatska sekularna država.

– Na maturi nije red da svećenik jedne crkve blagoslivlja svu djecu bez obzira na njihovu vjersku pripadnost. I onda profesorice od mladeži HDZ-a dobiju lekciju o tzv. domoljubnom osvještenju. A osim toga što iz njihovog govora izvire mržnja, notorne laži, objede na račun profesorice licemjerno je u tom slučaju da domoljubnu mjeru procjenjuju upravo oni koji nakon, recimo, jedne izborne pobjede slave uz najopskurnije cajke u klubovima – zaključuje Ilić te poziva HDZ-ovce da kontroliraju svoju mladež.

HDZ-ovi su zastupnici njezine riječi popratili negodovanjem iz klupa, a Leko je podsjetio da "nepoštivanje demokratskih vrijednosti dovodi u pitanje ciljeve za koje smo se borili i za koje su pali mnogi građani Hrvatske, dali svoje živote".

– Dijeliti hrvatsko društvo po bilo kojoj osnovi, a ne razmišljati o posljedicama nije ni mudro, ni državnički, a opasno je. Podjele nikom nikada nisu donijele ništa dobro. U izbornoj godini ne smijemo se dovesti u situaciju da zbog osobnog, političkog probitka bilo koje političke opcije uništimo vrijednosti hrvatskog društva. Zato pozivam sve političke aktere u Republici Hrvatskoj da budu demokratski odgovorni u izbornoj godini, posebno vas kolege zastupnike u Hrvatskom saboru i na taj način pokažu brigu za budućnost hrvatskog društva i Hrvatske države, te da svoje aktivnosti usmjere u daljnji razvoj demokratskih procesa i gospodarskog napretka, dobrobiti svih građana Republike Hrvatske – poručio je Leko zastupnicima te dodao kako to građani s pravom od očekuju od njih.

– Pitanja o '41., '45. jesu važna, ali ih moramo ostaviti povjesničarima, jer od njih građani neće bolje živjeti. Molim vas, zaista vas molim da saborsku govornicu koristimo u općem interesu. To će pridonijeti boljem ugledu Sabora, ali sasvim sigurno i napretku hrvatskog društva. Nije ovo upućeno ni lijevima, ni desnima, to je molba svima – zaključio je Josip Leko.

>> Maras o Karamarkovom pismu: Dođi u Sabor na radno mjesto i tamo razgovaraj

Komentara 50

Avatar Štilcovana_Katabolcna
Štilcovana_Katabolcna
13:15 27.05.2015.

Evo kako zbori najbolja službenica pokojnog Dušana Raškovića. Srami se, ako srama imaš.

RA
rakikaki
13:14 27.05.2015.

Tko je tjerao nevjernike da se mole? Oni bi najradije srusili crkve jer je prostoj javan i kriz im smeta.

KA
kajinx
13:24 27.05.2015.

Sve su uništili. Sada su na redu crkva i vjera. No pasaran!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije