Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Katastrofa u Slavoniji

Mještani Račinovaca: Pucanje nasipa čulo se kilometrima, a pijesak se odvozio tri dana

Foto: Pixsell
1/31
22.05.2014.
u 23:20

Hrvatske vode tvrde kako su na sastanku Županijskog stožera zaštite i spašavanja Vukovarsko-srijemske županije, 16. 5. 2014. u 21.00 sat, izvijestile župana Vukovarsko-srijemske županije Božu Galića o potrebi obavještavanja stanovništva uz nasip o mogućnosti prelijevanja

Stanje na poplavljenim područjima još uvijek je teško. Rajevo Selo, Račinovci, Gunja i još nekoliko mjesta pod vodom su, a brane se Soljani, Štitar, Drenovci i Bošnjaci. Dobra je vijest da su vodostaji u padu.

Dežurne službe na terenu evakuiraju ljude i spašavaju stoku iz ugroženih područja. Brodsko-posavska županija ukinula je izvanredno stanje, no ostaju izvanredne mjere obrane od poplave na vodnim objektima. Donesena je odluka o ukidanju privremene evakuacije u općini Bebrina i Slavonskom Brodu, škole i vrtići u Županiji počinju raditi u ponedjeljak.

Jučer je državni stožer, smješten u Županji, preuzeo sve akcije vezane uz obranu od poplave, a na terenu su aktivirana 872 pripadnika Hrvatske vojske, 300 vatrogasaca, 740 pripadnika Hrvatskog Crvenog križa, 50 HGSS-ovaca, 22 pripadnika DUZS-a, kao i sve raspoložive snage Hrvatskih voda.

Pomozite stradalima u Slavoniji pozivom na donatorski telefon 060 90 11, uplatom na žiroračun Crvenog križa IBAN: HR 6923400091511555516 s pozivom na broj 08* (SWIFT:PBZGHR2X) ili donacijom na www.hck.hr te uplatom Caritasu na račun IBAN HR05 2340 0091 1000 8034 0, poziv na broj 175!

U nastavku pratite kronologiju današnje borbe s poplavama u Slavoniji:

23.30 sati - Vatrogasci neprekidno rade na područjima pogođenim poplavama, pomažu lokalnom stanovništvu te sudjeluju u spašavanju životinja koje su ostale zarobljene u vodi - izvijestio je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković na sastanku u Županji kojem su prisustvovali svi županijski vatrogasni zapovjednici. Na poplavama je do sada sudjelovalo oko 5000 vatrogasaca, a odrađeno je više od 10 000 sati.

Hrvatska vatrogasna zajednica donirala je po 10000 kn dobrovoljnim vatrogasnim društvima na područjima pogođenim poplavama u Vukovarsko-srijemskoj županiji: Rašincima, Gunji i Rajevom Selu, a vatrogasnim zajednicama općina Drenovci i Vrbanja donirano je 30 kompleta osobne zaštitne opreme. Povlačenjem vode slat će se vatrogasna ispomoć, najprije s područja priobalja, Grada Zagreba i Zagrebačke županije, a potom i iz ostalih dijelova RH.

- U ovoj katastrofi koja će se još dugo osjećati na ovim prostorima vatrogasci su još jednom dokazali svoju spremnost - zaključio je zapovjednik Tucaković.

23.15 sati - Umirovljeni profesor Građevinskog fakulteta Franjo Verić u Dnevniku 3 HTV-a rekao je kako iskop šljunka ispod nasipa, ako se izvede na dobrom mjestu, ne mora nužno imati negativne posljedice jer može smanjiti pritisak.

Je li vađenje pijeska na nasipu koji je puknuo u ovim poplavama uzrok puknuća?

- Teško je utvrditi unaprijed bez istraživanja i dokaza - rekao je Verić.

Objasnio je kako nasipi najčešće pucaju zbog sloja gline ispod njih koji puca, nakon čega voda ispire zemlju ispod nasipa, što dovodi do deformacije i urušavanja nasipa.

Verić je rekao kako smatra da su nasipi u Hrvatskoj općenito u dobrom stanju, iako se zbog racionalizacije u nekim slučajevima ispitivanja ne vrše na svim mjestima.

23.00 sati - Sakupljena je nevjerojatna količina hrane i ostalih potrepština, rekao je izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt u Dnevniku 3 HTV-a. I dok hrane i pića ima više nego dovoljno, Markt je rekao kako je sada najveća potreba za gumenim čizmama, rukavicama, alatom i svime ostalim što je potrebno za krčenje poplavljenih područja.

Markt je također poručio onima koji traže svoje bližnje da mogu doći u svako društvo HCK-a i dati zahtjev za uspostavom kontakta.

Naglasio je da će žrtvama poplava najveći šok biti kada se vrate u domove koje su napustili.

- U tom cijelu Hrvatski Crveni križ čeka najveći posao - rekao je.

22.00 sati – Premijer Zoran Milanović i predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz obići će sutra, 23. svibnja 2014., poplavom pogođena područja u Slavoniji.

20.30 sati – Upozoravali smo da će nasip puknuti, a kad se to i dogodilo, pucanje se čulo kilometrima – rekli su za Dnevnik HTV-a mještani Račinovca koji tvrde kako se pijesak iz nasipa tri dana odvozio na deponij u Drenovce.

19.30 sati – Načelnik Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić izjavio je danas novinarima u Županji gdje se sastao Državni stožer za zaštitu i spašavanje, kako će radovi na omogućavanju povratka stanovnicima poplavljenih sela županjske Posavine, poglavito u najviše stradalu Gunju, Rajevo Selo i Račinovce trajati, najvjerojatnije, do jeseni.

To je bio njegov komentar na izjavu ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Anke Mrak Taritaš kako će se stanovnici u obnovljene kuće vratiti do zime. Perinić je najavio sanaciju pukotine na nasipu kod Rajeva Sela, rekavši kako bi nadležne službe za desetak dana mogle početi raditi na sanaciji terena na nekim područjima s kojih se voda povuče. Za početak radova na sanaciji terena, uklanjanju mulja što su pretpostavke za početak radova na obnovi infrastrukture i domova – podsjetio je Perinić, potrebne su snažne crpke koje će ispumpati vodu iz poplavljenog područja, a za to će zatražiti pomoć od tvrtki u zemljama EU koje imaju najmoćnije crpke.

19.15 satiHannes Swoboda, predsjednik grupe socijalista i demokrata (S&D) u Europskom parlamentu, proteklih dana boravio je u Republici Hrvatskoj i upoznao se s razmjerima štete uzrokovane katastrofalnim poplavama. Nakon povratka u Bruxelles, pozvao je Europsku komisiju na iskazivanje solidarnosti kao temeljne europske vrijednosti te aktiviranje Fonda solidarnosti Europske unije.

18.30 sati – Nakon što su se u medijima pojavile informacije o krivim prognozama Hrvatskih voda, čiji je predstavnik iz Vinkovaca, navodno, mještane sada poplavljenih sela, dva dana prije pucanja nasipa uvjeravao da se nemaju što brinuti jer se ništa neće dogoditi, priopćenjem su se oglasile Hrvatske vode i njihov direktor Ivica Plišić. Iz Hrvatskih voda poručuju kako su o svemu na vrijeme obavijestili župana.

– Hrvatske vode su na sastanku Županijskog stožera zaštite i spašavanja Vukovarsko-srijemske županije, 16. 5. 2014. u 21.00 sat, izvijestile župana Vukovarsko-srijemske županije Božu Galića o potrebi obavještavanja stanovništva uz nasip o mogućnosti prelijevanja te izdale preporuku o izvlačenju opreme i uređaja te preporuku da stanovništvo prenoći na višim etažama, a s obzirom na daljnji nagli porast vodostaja rijeke Save u Županji.

Na sastanku s članovima Županijskog stožera u subotu, dana 17. 5. 2014., u 5.30 sati, Hrvatske vode su, kako tvrde, prezentirale mjerodavnu prognozu da će vodostaj rijeke Save na branjenom području i dalje rasti tijekom cijeloga dana te da postoji realna mogućnost prelijevanja preko nasipa te su sva nadležna tijela i osobe pravovremeno upozoreni na poduzimanje odgovarajućih mjera i aktivnosti za zaštitu stanovništva sukladno svojim ovlaštenjima.

18.15 sati - Na stranici izbori.hr objavljene su upute za glasovanje osoba s poplavljenih područja.

18.00 sati – Svašta sam u životu gledao, svuda bio i svakakvu opasnost okusio, no kad sam ovo vidio, rekao sam samo: – Majko mila! – kaže Vinko Prizmić, prvi čovjek Hrvatske gorske službe spašavanja i jedan od sudionika borbe s milenijskom poplavom koja je zadesila mjesta u slavonskome dijelu Posavine, javlja Slobodna Dalmacija.

– U Rajevu Selu izvukli smo dosta ljudi, no u jedan dio sela zbog velike količine vode nikako nismo mogli ući. Naši su ljudi vidjeli čovjeka kako se drži za ogradu i doziva pomoć, no bio je daleko, nismo mu mogli prići... Bujica je bila jača... Taj je čovjek poslije postao prva potvrđena žrtva ove bujice u Hrvatskoj – s pijetetom priča Prizmić.

16.55 satiHrvatski Caritas do danas je za žrtve poplava u Slavoniji, BiH i Srbiji prikupio ukupno 2.026.262,72 kuna, izvijestila je ta organizacija. U akciji prikupljanja novčane pomoći za stradale u poplavama preko njihova računa hrvatski su građani i poslovni subjekti uplatili iznos od 1.766.262,72 kuna, od toga online uplatama 104.703 kn. Do sada je na donacijski telefon 060 9010 registrirano 41.600 poziva što uz iznos od 6,25 kn po pozivu odgovara iznosu od 260.000 kuna.

Hrvatski Caritas je iz vlastitih sredstava interventnog Fonda solidarnosti do sada uputio pomoć od 70.000 kuna Caritasu Đakovačko-osječke nadbiskupije, 30.000 kuna Caritasu Požeške biskupije, 100.000 kuna Caritasu biskupske konferencije Bosne i Hercegovine te 6.600 eura Caritasu Srbije.

16.50 sati – Najvažnija poruka bila bi da općinski stožeri rade svoj posao, županijski stožer svoj, a od jučer djeluje i državni stožer koji je oformljen s namjerom da realizira one stvari koje nadilaze razinu općinskih i županijskog stožera – rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić na konferenciji za novinare u Županji dodajući kako je sada najvažnije što preciznije odrediti ciljeve koji se moraju zajednički realizirati jer, kako je upozorio, stiže "gadno" razdoblje s visokim temperaturama te je moguća pojava zaraza na poplavljenim područjima.

16.40 sati – Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, Udruga specijalnih jedinica policije Krpelj -Vinkovci, Udruga veterana 3.GBR HV, Udruga veterana 5.GBR HV, Udruga dragovoljaca i veterana DR Vinkovci, Branitelji Vukovara, Vinkovaca, Nuštra, Jarmine... navijači Ultras–Vinkovci, mladost i domoljubi Slavonije, uputili su danas javni zahtjev Državnom stožeru za zaštitu i spašavanje, Županijskom stožeru za zaštitu od poplava, policiji i vojsci da im se omogući organizirano pružanje pomoći u poplavom stradalim selima i onima koji su ugroženi.

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general Dragutin Repinc, koji je jutros iz zraka osmatrao ugrožena i poplavljena područja u županjskoj Posavini, rekao je kako će pripadnici vojske u suradnji s Hrvatskim vodama pokušati danas djelomice zatvoriti otvor na razrušenom nasipu kod Rajeva Sela preko kojega voda istječe iz Save i razlijeva se po selima Posavine, osobito općine Drenovci.

16.00 sati – Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je kako je iz strateških robnih zaliha upućena pomoć vrijedna 2,7 milijuna kuna (ležajevi, meso, konzerve, dječja hrana...)

15.53 sati – Osobama koji su izgubile svoje osobne dokumente zbog poplava besplatno će se izdati novi, rekao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. – Vremenske prilike su trenutno povoljne, ali za vikend se očekuju nove oborine. Dunav raste, a savski nasip je stabilan – rekao je Ostojić i dodao kako je izvučeno više od 8000 grla stoke.

15.50 sati – Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina potvrdio je kako će poljoprivredni proizvođači na poplavljenim područjima dobiti pomoć za provedbu naknadne sjetve za 2014. te će im se nadoknaditi šteta od izgubljenog stočnog fonda.

15.50 sati – Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić rekao je kako Vlada otpisuje plaćanje zakupnine i koncesije na poljoprivredna zemljišta na poplavljenim područjima.

15.45 sati – HZZ će osigurati potpore za očuvanje radnih mjesta u tvrtkama pogođenim poplavama, najavio je ministar rada Mirando Mrsić i dodao kako je za javne radove zasad potrebno 975 osoba, a s burze ih se dosad prijavilo njih 3125.

15.45 sati – Potpredsjednica Vlade Vesna Pusić izjavila je kako je pokrenuta akcija za ustanovljavanje šteta te da imamo rok od 12 tjedana za prijavu za Fond solidarnosti

– Za sredstva iz Fonda solidarnosti kvalificiramo se ako šteta prelazi 256 milijuna eura. Ako ne, možemo podnijeti vezanu prijavu sa Srbijom – rekla je Pusić. Da bi se Srbija mogla prijaviti za potporu iz EU fondova, šteta mora prelaziti 176 milijuna eura.

15.35 sati – Ministar obrazovanja Željko Jovanović najavio je kako će se osigurati besplatni udžbenici za učenike s poplavljenog područja za sljedeću godinu.

15.30 sati – Premijer Zoran Milanović je na početku izvanredne sjednice Vlade zahvalio svima koji su pomogli građanima u mjestima poharanima poplavama na istoku Hrvatske.

– U daljnjoj suradnji s lokalnim i županijskim vlastima nastavljamo raditi posao koji je težak i koji je, objektivno, možda bio i pretežak za regionalnu vlast jer je, jednostavno, riječ o katastrofi – rekao je premijer. Proglašenjem katastrofe Hrvatska je preuzela svu političku i materijalnu odgovornost na poplavljenom području, rekao je premijer i naglasio kako će se obiteljske kuće i objekti namijenjeni za stanovanje na poplavljenom području obnoviti iz proračuna RH. OVDJE pročitajte kako će Hrvatska pomoći stradalima u poplavi.

15.20 sati – U budućnosti ćemo morati na primjeren način regulirati cijeli tok Save zajedno s pritokama. Slovenija, Hrvatska, BiH i Srbija morat će se ujediniti na tom projektu, inače ćemo se teško oduprijeti vodenoj stihiji – rekao je danas predsjednik Ivo Josipović u Slavonskom Brodu i dodao kako nije vrijeme za prepucavanje političara oko pucanja nasipa ili bilo čega drugoga. Cijelu izjavu predsjednika Josipovića pročitajte OVDJE.

14.49 sati Vlada će na izvanrednoj sjednici o poplavama u Županji, koja počinje u 15 sati, donijeti mjere za pomoć stanovnicima slavonskih krajeva opustošenih vodenom bujicom.

13.41 sati – Iz Ministarstva zdravlja upozoravaju građane da ne prikupljaju i na poplavljena područja ne šalju lijekove iz svojih kućnih zaliha. Više pročitajte OVDJE

13.38 sati – Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske Dragutin Repinac je istaknuo kako je sada prioritet obrana Soljana. U Drenovcima i Strošincima je situacija stabilna i nema opasnosti, pišu 24sata.

Foto: Robert Anić/PIXSELL

13.35 sati – Premijer i ministri su oko 12.30 sati s pet kombija krenuli na izvanrednu sjednicu Vlade posvećenu poplavama koja će se u 15 sati održati u Županji.

13.24 sati – Stanje s pljačkašima je takvo da im neće pasti na pamet da dođu pljačkati – kazao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić nakon sastanka Stožera za zaštitu i spašavanje i dodao da će se prema svima koji posegnu za tuđom imovinom na stradalim područjima primijeniti najstrože policijske ovlasti, piše HRT. Sa sastanka Stožera priopćeno je da u Rajevu Selu Sava još uvijek ulazi na područje županjske Posavine, ali smanjenim intenzitetom nego prije nekoliko dana, dok je na području Posavskih Podgajaca razine vode pala.

– Najvažnija je poruka s ovoga sastanka da općinski stožeri rade svoj posao, županijski stožer svoj, a od jučer djeluje i državni stožer koji je oformljen radi realizacije onih stvari koje nadilaze razinu općinskih i županijskog stožera – kazao je Ostojić i upozorio da stiže "gadno" razdoblje s visokim temperaturama i moguća je pojava zaraza. I dalje je strogo zabranjen ulazak u poplavljena područja onima koji nisu uključeni u obranu gdje se nastavlja akcija izvlačenja žive i uginule stoke. Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general Dragutin Repinc kazao je da će vojska zajedno s Hrvatskim vodama pokušati djelomice zatvoriti otvor na puknutom nasipu kod Rajeva Sela.

13.22 sati – Iz MORH-a su izvijestili da je u obrani od poplava danas angažirano 670 vojnika. "Hrvatska kopnena vojska u Županji angažirala je 98 pripadnika 1. mehanizirane bojne "Sokolovi" Gardijske oklopno-mehanizirane brigade sa 11 motornih vozila (m/v) i 1 sanitetskim vozilom. Angažirano je i 50 pripadnika bojne PZO sa 4 m/v, a u tijeku je izmještanje 20 pripadnika inženjerijske bojne u vojarnu Bosut u Vinkovcima sa 2 terenska motorna vozila. U Drenovcima je 51 pripadnik bojne PZO preuzeo dosadašnje aktivnosti 86 pripadnika 1. mehanizirane bojne "Sokolovi", zajedno sa 6 m/v i 1 sanitetskim vozilom. Na području Gunje i Račinovaca 47 pripadnika Zapovjedništva za obuku i doktrinu HKoV-a sa 3 amfibijska vozila, 3 čamca, 4 terenska m/v i kombijem angažirano je na izvlačenju stoke. U Vrbanji je angažirano 35 pripadnika inženjerijske bojne sa sredstvima inženjerijske bojne, labudicom, kombinirkom, 2 samoistovarivača, 6 m/v i 3 čamca. U Posavskim Podgajcima angažirano je 100 pripadnika bojne "Gromovi" na aktivnostima punjenja vreća s pijeskom te nadzoru i popravku nasipa. U Soljanima je angažirano 85 pripadnika bojni Tigrovi i Gromovi, 5 m/v i 1 sanitetsko vozilo. Tijekom noći 10 pripadnika bilo je angažirano na ophodnji nasipa. U Babinoj Gredi angažirano je 5 pripadnika inženjerijske bojne, labudica, 1 utovarivač i 2 samoistovarivača. Tijekom jučerašnjeg dana bili su angažirani na aktivnosti utovara i odvoza šute i kamena na prilaznu cestu do nasipa (oko 280 m3). Zapovjedništvo za potporu angažiralo je danas ukupno 36 pripadnika sa 12 motornih vozila, od kojih 2 cisterne i 2 sanitetska vozila te 3 poljske kuhinje u Otoku, Cerni i Gradištu.

Dvije cisterne za dostavu pitke vode angažirane su u Okučanima i vojarni „Bosut“ Vinkovci. U Okučanima je tijekom jučerašnjeg dana dostavljeno 7000 litara vode, a za potrebe kuhanja na lokacijama Otok, Cerna i Gradište izdano je 3500 litara vode. U Cerni se u poljskoj kuhinji priprema 400 obroka, u Otoku 600 obroka, a u Gradištu također 600 obroka. Na sanitetskim osiguranjima ukupno je angažirano 8 pripadnika Vojno-zdravstvenog središta, odnosno dva sanitetska tima i jedan epidemiološki tim, koji su raspoređeni u sportskoj dvorani Cerna i vojarni „Bosut“ u Vinkovcima. Labudica, koja služi za potrebe prevoženja inženjerijskih strojeva i amfibije, tijekom prijepodneva je započela prijevoz elemenata pontonskog mosta iz vojarne Kamensko u Karlovcu na prostor Cerne.

Tijekom jučerašnjeg dana, za potrebe prijevoza humanitarne pomoći iz Zagreba u Nuštar, i to za prijevoz medicinskih kreveta i madraca, bila su angažirana dva m/v, jedno 10 tonsko m/v i jedno 5 tonsko m/v. Također je sa Zagrebačkog velesajma bilo angažirano jedno 5 tonsko m/v za prijevoz dječje hrane i kozmetike na relaciji Zagreb – Požega. U pružanju pomoći stanovnicima poplavom ugroženih područja i dalje sudjeluju pripadnici i helikopteri Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane. Tako je jedan helikopter Mi-8 MTV iz sastava Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a nastavio pružati zračnu potporu na području Slavonije. Tijekom jučerašnjeg dana, na prostoru Osijek – Županja prevezao je 25 vojnika i pratećeg osoblja angažiranog u zaštiti i sanaciji poplavljenih područja, pri čemu je ostvario 2,5 sati naleta. Polazna slavonska baza ove helikopterske posade su Vinkovci. Letačka posada do danas je u zračnoj potpori stanovništvu Slavonije ostvarila 13 sati naleta, pri čemu je prevezla 93 osobe.

Na području BiH djeluju dva helikoptera Mi-8 MTV, također iz ETH, a šestoga dana (srijeda, 21. svibnja) pružanja pomoći građanima BiH na područjima ugroženim od poplava djelovali su na prostoru Orašja, gdje su posade provele u zraku 10 sati i pri tome prevezle 11 osoba i 34 tone tereta. Redovno sudjeluju i u sanaciji i zaštiti nasipa. Od upućivanja u BiH, letačke posade HRZ-a i PZO-a do danas su izvele 169 letova s ostvarena 63 sata naleta, a prevezle su 261 osobu i 90 tona različitog materijala. Polazna je baza posada aerodrom Rajlovac pokraj Sarajeva", izvijestili su iz MORH-a.

12.35 sati – Predsjednik Hrvatskog crvenog križa prim.dr. Josip Jelić uputio je danas apel svim hrvatskim građanima u vezi s trenutačnim potrebama za donacijama. Zamolio je sve donatore da ne prestanu s donacijama, istaknuvši kako će pomoć ugroženim građanima biti potrebna još tjednima, možda i mjesecima. Međutim, kako vrijeme bude odmicalo, vrsta potrebne pomoći uvelike će se mijenjati. – Odjeće trenutačno imamo i previše, štoviše, nemamo je gdje smjestiti. S druge strane, uvijek nam treba vode, a najaktualnije su stvari za osobnu higijenu, poput britvica i pjene za brijanje te sredstava za dezinfekciju – kaže Jelić.

11.51 sati – Ministar obrazovanja Željko Jovanović obećao je djeci iz škola koje su stradale u poplavama da će dobiti sve što im treba za državnu maturu, besplatne udžbenike za iduću školsku godinu i da će te stradale škole dobiti svu potrebnu opremu na vrijeme.

11.30 sati – Brodsko-posavska županija ukinula je izvanredno stanje, no ostaju izvanredne obrane od poplave na vodnim objektima. Donesena je odluka o ukidanju privremene evakuacije u općini Bebrina i Slavonskom Brodu, dok škole i vrtići u Županiji počinju raditi u ponedjeljak, izvijestili su iz Stožera zaštite i spašavanja.

Davorin Piha iz Hrvatskih voda kazao je da vodostaj Save pokraj Slavonskog Broda opada jedan centimetar na sat, a jutros je iznosio 833 centimetara. "Zbog pojave tzv. 'bubrega' u dužini cijelog nasipa i dalje su organizirane redovite ophodnje dežurnih timova", pišu iz Stožera koji je zaključio da im više nije potrebna pomoć vojske. Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara kazao je da još uvijek u naselju "Josip Rimac" kraj nasipa dežura 50-ak ljudi, a radnici komunalci već raščišćavaju šetnicu u ulici Stjepana Radića. Od Vlade će zatražiti dodatni novac za obranu od komaraca jer prijeti njihova najezda.

Zbog proglašavanja opasnosti od epidemije stanovništvu su podijeljena dodatna dezinfekcijska sredstva i ponovno se naglašava potreba nabavke dodatnih sredstava za borbu protiv komaraca. Prema izvješću Veterinarske službe, dosad je prikupljeno 7835 kg životinjskih lešina koje se otpremaju posebnim kontejnerima.

11.13 sati – Policijska uprava vukovarsko-srijemska objavila je potragu za nestalim Franjom Šoltesom koji je zadnji put viđen neposredno prije nego što je u Rajevu Selu u subotu popustio savski nasip, a voda potopila selo. Više pročitajte OVDJE

10.58 sati – Sisački biskup Vlado Košić uputio je u četvrtak 22. svibnja pismo svim svećenicima, redovnicama i vjernicima biskupije u kojem ih poziva na u solidarnu pomoć stradalima u poplavama u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji te nedjelju, 25. svibnja, proglašava "Nedjeljom solidarnosti". Više pročitajte OVDJE

10.50 sati – U Brodsko-posavskoj županiji ukinute su izvanredne mjere obrane od poplave i proglašeno je stanje redovne obrane, odlučio je Stožer za obranu od poplave, pišu 24sata. Odlučeno je i da se kućama vrate svi oni koji su preventivno evakuirani, a od ponedjeljka s radom počinju osnovne i srednje škole.

9.50 sati – Saborski zastupnici odriču se 1500 kuna od plaće za pomoć poplavljenim područjima. Više pročitajte OVDJE

9.20 sati – Anka Mrak Taritaš: Sanaciju poplavljenih kuća platit ćemo i sa 200 milijuna kuna od legalizacije. Više pročitajte OVDJE

8.43 sati – Iz Zagreba krenuo konvoj pomoći poplavljenoj Slavoniji. Više OVDJE

8.20 sati – Iz Crvenog križa mole građane da više ne donose rabljenu odjeću i obuću, uz iznimku robe za djecu i novorođenčad, gumenih čizama i donjeg rublja. Kako pomoći žrtvama poplava, pročitajte OVDJE

7.51 sati – Vodostaj Save pokraj Županje jutros je 1014 centimetara, što znači da je u posljednja 24 sata opao za 26 centimetara – centimetar na sat, što je za branitelje na nasipima presporo jer već je šesta neprospavana noć iza njih. I noćas su u Vrbanji i Soljanima stotine mladih i vojnika punili vreće i odvozili na ugrožena mjesta, a to je trenutačno u Posavskim Podgajcima, u Soljanima, okolici Drenovaca, a na oprezu su i branitelji nasipa pokraj Županje, Bošnjaka i naselja Topola, uz sam savski nasip kraj Bošnjaka. Danas u Županji zasjeda hrvatska vlada i donosi odluke važne za sadašnje teško stanje u poplavljenim područjima, a najavljen je dolazak i visoke povjerenice za humanitarna pitanja EU Kristaline Georgieve u Županju.

7.30 sati – Već danima mještani Posavskih Podgajaca uz pomoć vojske i volontera iz svih krajeva Slavonije vrećama pijeska osiguravaju nasip kako bujica ne bi prodrla u cijelo selo. Za sada je pod vodom do metar i pol dubine sjeveroistočni dio sela, a razlivenu vodu pokušavaju preusmjeriti prema obližnjoj šumi kako bi spasili svoje kuće. Iz sela su evakuirane starije osobe, žene i djeca, a ostali su samo oni koji se mogu boriti s poplavom koja dolazi iz obližnjeg Rajeva Sela koje je gotovo potpuno potopljeno. Dobro je, kažu mještani, što su vatrogasci nedavno educirani o izradi nasipa.

7.28 sati – Strahote koje se događaju zadnjih dana u selima županjske Posavine ipak imaju i dobru stranu jer, kako kažu šumari, poplave dobro dođu "žednom" hrastu lužnjaku koji već desetljećima osjeća nedostatak vlage u tlu i zbog toga se suši pa se i smanjuje kvaliteta ovog čuvenog drveta. – Naravno, tragedija je što su toliki domovi, gospodarstva i imanja poplavljena, ali voda donosi korist hrastu lužnjaku kojemu su potrebne izuzetno velike količine vode. Zato je dobro što se nasipima bujica preusmjerava prema spačvanskim šumama koje mogu popiti enormne količine vode pa i puno veće od ovih koje sada plave županjsku Posavinu. To su velike površine, oko 40.000 hektara pod hrastom lužnjakom i veliki je problem sušenje koje je započelo još početkom prošlog stoljeća. Zato ni sva voda koja se sada izlila ne bi bila dovoljna da zadovolji potrebe spačvanskog bazena u kojemu su višestoljetna stabla koje troše velike količine vode – kaže Zlatko Cegledi, voditelj Uprave šuma Vinkovci, Hrvatskih šuma. Do danas se u Hrvatskoj osušilo, prema nekim procjenama, četiri milijuna prostornih metara hrasta lužnjaka.

Foto: Ivica Galović/PIXSELL

7.25 sati – Ispred zgrade Ine danas će krenuti konvoj humanitarne pomoći za Slavoniju.

7.15 sati – Prekjučer je Vlada proglasila katastrofu za područje Vukovarsko-srijemske županije, dok je jučer ministar zdravlja Rajko Ostojić proglasio opasnost od epidemije. Šteta u poplavljenim područjima iznosi i do 100 milijuna kuna. U Županji je formiran državni Stožer za zaštitu i spašavanje, kojemu su na raspolaganju i helikopteri i bespilotne letjelice, a i dalje se računa, bez obzira na to što formalno više za to nemaju ovlasti, pomoć lokalnih vlasti i stanovnika. Policija i vojska i dalje će nadzirati i čuvati poplavljena područja.

– Vlada je ocijenila da zbog zakona i određenih propusta lokalnih vlasti, vjerojatno zbog situacije koja nadilazi njihove mogućnosti, mora uzeti stvari u svoje ruke. Sve mjere koje ćemo usvojiti odnosit će se na pomoć i mjere otklanjanja posljedica poplava i izravnu pomoć ljudima – izjavio je jučer premijer Zoran Milanović. Vlada će danas u Županji održati izvanrednu sjednicu o poplavama.

Oružane snage od subote su podijelile 5150 obroka i dostavile više od 35.000 litara vode evakuiranima u Cerni, Gradištu i Otoku, a Crveni križ izvijestio je da su dosad građani na žiroračun i putem donatorskog telefona uplatili 17,6 milijuna kuna za unesrećene u Hrvatskoj, BiH i Srbiji.

Žrtva poplave u Rajevu Selu Ruža Sirotković jučer je pokopana na groblju u Gradištu pokraj Županje. Nju je u subotu pokušao spasiti sin Pero, ali ništa nije mogao učiniti protiv petmetarskog vala koji je nadirao u selo. Vlada je jučer izvijestila da je poplavama zahvaćeno i minski sumnjivo područje u općini Nijemci. Dosad je s ugroženih područja županjske Posavine evakuirano oko 11 tisuća stanovnika.

Usporedno s borbom s poplavom diljem Hrvatske traje i skupljanje pomoći za stanovnike ugroženih područja.

>>UŽIVO Dosad evakuirano 11.000 ljudi. Policija i vojska strogo kontroliraju ulaz u poplavljena područja

>>Maturantima su ispiti sada u drugom planu, sada je važno – pomoći

>>Državni stožer preuzeo obranu: Uz 15 šatora i bespilotna letjelica, ali trebat će i pomoć mještana

Komentara 98

DA
Dagobert
08:15 22.05.2014.

Ajme!! Nakon poplave dolaze politicari mahom skoro euro milionasi. Sad trebaju sve dobro sagledati i ispitati teren gdje es moze od donacija nesto staviti u svoj Dzep. Nije lako financirati Lovove na Slonove, Tigrove ... itd. Oprostite a skupe Slikelike !! ma skoro zaboravih. Nakon poplave dolaze vam ljudski mulj. Bacite Blato na to grozno politicko jato. To su lesinari. Jadni narode koliko dugo i tesko trpis.

Avatar Joja
Joja
08:33 22.05.2014.

Novce salju Srbiji a dolaze predavat u Zupanju, neka idu u Obrenovac svojima pa neka svojima laprdaju

AN
AnkaAnka
12:31 22.05.2014.

Joja, slažem se. Oni šalju novce u Srbiju, a po RH se samo promoviraju za EU izbore. Jel srbija platila odštetu RH? Domovinski rat nije bio tako davno, a već se zaboravilo. Sad će se ljudi pozivati na solidarnost u nesreći, a što je rat bio? PC igrica? Ubijali su ljude, djecu, silovali, srušili i uništili sve što su mogli.Bože, jesmo mi Hrvati lud narod.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije