Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zadnji dan prikupljanja

Stanić: Referenduma će biti i autoceste ostaju u vlasništvu građana

autoceste
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/7
25.10.2014.
u 12:53

Stanić je kazao da su uvjereni kako s današnjim danom imaju dovoljno potpisa za zahtjev za raspisivanjerm referenduma

 - Referenduma će biti i autoceste ostaju u vlasništvu građana, kazao je danas jedan od predstavnika inicijative 'Ne damo naše autoceste', Mijat Stanić koji je to izjavio na štandu inicijative na zagrebačkom Trgu bana Jelačića jer je danas zadnji dan za prikupljanje potpisa kojima se traži raspisivanje referenduma protiv monetizacije autocesta.

Stanić je naglasio kako je siguran da će ova inicijativa uspjeti jer su građani poslušali poziv inicijative pa su danas redovi na štandovima za prikupljanje potpisa gotovo isti kao i prvog dana. Inače, prikupljanje potpisa traje do večeras u ponoć.

Stanić je kazao da su uvjereni kako s današnjim danom imaju dovoljno potpisa za zahtjev za raspisivanjerm referenduma te da je u proteklih 15 dana dinamika skupljanja potpisa bila 30.000 do 40.000 potpisa dnevno.

- Nakon ove naše akcije mogu poručiti da dođu li na red vode i šume, mi ćemo se i tome suprotstaviti na isti način, znači suradnjom sindikata i udruga civilnog društva jer smo ovu zajedničku akciju položili s odličnim, kazao je Stanić.

Stanić je uvjeren da će se referendum protiv monetizacije autocesta održati na dan predsjedničkih izbora kako trošak samog referenduma ne bi iznosio niti jednu lipu. Pritom je Vladi poručio da nakon ovakvog izjašnjavanje građana treba pripremiti druge načine rješavanja duga autocesta, ali i to da nakon što je inicijativa imala rok od 15 dana za prikupljanje potpisa, isti vremenski rok od 15 dana daju i Vladi za provjeru potpisa.

Sindikalist Ozren Matijašević kazao je pak da u ovom trenutku još ne mogu reći konkretan broj dosad prikupljenih potpisa jer potpise su ovih dana samo skupljali, a ne i prebrojavali, no prikupljali su ih na oko 1500 lokacija u Hrvatskoj.

I on je također uvjeren da će prikupljenih potpisa imati i više no što je potrebno, no Matijašević je upozorio da su proteklih 15 dana bili suočeni s onemogućavanjem građana da se izjasne.

- U malim lokalnim zajednicama, stranke Kukuriku koalicije služile su se jeftinim trikovima da nas onemoguće. Biser nad biserima dogodio se u Makarskoj gdje nam je od 15 dana dozvoljeno da potpise skupljamo samo dva dana. No zahvaljujući upornosti jedne makarske aktivistice, potpisi su se ipak skupljali 15 dana. Za razliku od toga, većina trgovačkih lanaca dozvolila je prikupljanje potpisa unutar i ispred svojih centara, jedino nam Kaufland to nije dozvolio, kazao je Matijašević.

I on je prozvao aktualnu političku vlast koja se kako je kazao 'svim silama trudi provesti svoju štetnu odluku te je konstantno onemogućavala ovu akciju'.

- Ne mogu razumjeti građane koji nasjedaju na takve spinove vlasti. Zašto građani ovoj vlasti i dalje vjeruju, kada ona nema nikakav kredibilitet i štetna je po nas, kazao je Matijašević.

Na pitanje na koji broj prikupljenih potpisa se odnosi njegova sigurnost da će taj broj potpisa i imati, Matijašević je uzvratio: 'što god ministar Bauk u svojoj kuhinji zakuhao, mi ćemo ispuniti.'

I treći predstavnik inicijative Teodor Celakoski okomio se na ponašanje Vlade. Kazao je kako je Vlada nažalost opet odlučila manipulirati javnost.

- U svojim računicama koje iznose, Vlada se osvrće samo na idućih 6,7 godina i nju zanimaju samo kamate, a mi smo dali izračun zarade koncesionara na našim cestama u idućih 40 godina, što znači da Vlada manipulira javnost i ne iznosi konačne izračune. Zabrinjava da sadašnja vlada urušava model koji je napravila Račanova Vlada prema kojem su se autoceste mogle same otplaćivati i još bi se nešto i zaradilo. Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić je rekao da je sve ovo što mi radimo, ova naša akcija protuustavna, no to govori o diletantskom stavu ove vlasti. Građani imaju pravo na referendumsko izjašnjavanje i zapravo je protuustavno to što govori ministar, kazao je Celakoski.

>> Lovrinčević protiv Hajdaša: Nakon što otplati kredit, HAC-u ostaje čista dobit

Komentara 38

LK
L@k@konjic@
13:15 25.10.2014.

Ne moze se protiv naroda!!! Samo naprijed!!!

Avatar kruc1979
kruc1979
13:45 25.10.2014.

Dokle god imamo novaca za 428 općina nema razloga prodavati autoceste.

ZG
zorbas.grk
13:00 25.10.2014.

jednim udarcem 2 muhe, ceste ostaju tamo gdje jesu a riješimo se jednog bezidejnog zagorca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije