Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izvoz znanja

'Štampar' će pomoći u izgradnji sustava javnog zdravstva u Bocvani

Andrija Štampar,javno zdravstvo,Bocvana
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/3
17.12.2014.
u 18:12

Naime, ''Štampar'' namjerava postati konzultant Sveučilišta i Ministarstva zdravlja Bocvane u koju će nakon potpisivanja ugovora u veljači ili ožujku 2015. slati svoje stručnjake i na taj način izvoziti znanje.

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" danas je primio izaslanstvo Republike Bocvane predvođeno rektorom Sveučilišta u Bocvani Thabom Fakom s kojim je dogovorio suradnju u uspostavi sustava javnog zdravstva.

Naime, ''Štampar'' namjerava postati konzultant Sveučilišta i Ministarstva zdravlja Bocvane u koju će nakon potpisivanja ugovora u veljači ili ožujku 2015. slati svoje stručnjake i na taj način izvoziti znanje. Naglasio je to ravnatelj Instituta Zvonimir Šostar koji je pojasnio da se ta bogata afrička zemlja s dohotkom po glavi stanovnika oko 19.000 dolara suočava s ogromnim javnozdravstvenim problemima, uključujući brojku od 18 posto HIV-pozitivnog stanovništva. 

- Željni su znanja i nemaju dovoljno ljudskih resursa da pokriju sve potrebe svojeg zdravstvenog sustava - kazao je Šostar. Izaslanstvo iz Bocvane izrazilo je želju za suradnjom i s drugim hrvatskim ustanovama i tvrtkama s područja forenzičkih znanosti, ortopedije i sportske medicine, pedijatrije, te znanosti i visokog obrazovanja. Stoga se sastalo i s glavnim ravnateljem policije Vladom Dominićem i ravnateljem Centra za forenzična ispitivanja "Ivan Vučetić" Gordanom Mršićem. 

Suradnji između dvaju zemalja pridružit će se i liječnik i forenzičar Dragan Primorac koji planira okupiti oko 20 ljudi i uspostaviti centar za kriminalistička vještačenja u Bocvani koji bi trebao postati vodeći takav centar u Africi.

>>Dragan Primorac promovirao knjigu iz forenzike i na afričkom kontinentu

>>Grad nabavlja dva mamografa za domove zdravlja

Komentara 3

Avatar airbizz
airbizz
20:17 17.12.2014.

to je prava misija,a ne slanje vojnih trupa po svijetu i podržavanje tuđih interesa.

Avatar damtiga
damtiga
01:43 18.12.2014.

Bocvana je jedna od rijetkih država u Africi koja ima jasnu budućnost. Radi li se tu o misiji pomaganja, nisam siguran, ali dobro je da je Hrvatska prisutna na tom "tržištu".

Avatar Neron
Neron
09:44 18.12.2014.

Moram priznati, vrlo je osvježavajuće vidjeti rekotra iz Bocvane u kožnoj jakni i običnoj košulji - tako se štedi, a ne odlaskom na skijanje sa službenim vozačem. I mala ispravka, BDP po glavi stanovnika Bocvane iznosi oko 7300 dolara (naš je 12.000 i nešto).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije