Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iscipelareni iz zemlje

SSSH performansom s ostavljenim cipelama upozorio na odlazak mladih

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/18
28.04.2016.
u 14:20

Na transparentima se moglo pročitati "Od 2005. do 2014. godine iselilo se više od 111.000 osoba", "2015. iz Hrvatske se iselio grad veličine Varaždina", "U Hrvatskoj su mladi na tržištu JADA", "Tko radi boji se gladi"... Jedan kreativac se našalio na temu kultnog filma "Kum" i ironično poručio - "Otišao sam jer sam dobio ponudu koju nisam mogao odbiti, 32 godine".

Aktivisti Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i okupljeni građani poredali su u četvrtak dvjestotinjak pari cipela u dva reda u zagrebačkom parku Zrinjevac, kako bi simbolično ukazali na teško stanje mladih u Hrvatskoj koji iz ekonomskih razloga "stoje u redovima kako bi otišli drugdje".

Sindikalci su performansom na dan kada se obilježava Dan zaštite na radu željeli upozoriti vladajuće da odlazak treba biti izbor, a ne nužda. Dok je glumac Žarko Savić čitao Ujevićevu "Svakidašnju jadikovku", aktivisti su čitali imena ljudi, mladih iz svojih obitelji i prijatelja, koji su otišli iz Hrvatske jer tu nisu mogli ekonomski opstati.

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Na transparentima se moglo pročitati "Od 2005. do 2014. godine iselilo se više od 111.000 osoba", "2015. iz Hrvatske se iselio grad veličine Varaždina", "U Hrvatskoj su mladi na tržištu JADA", "Tko radi boji se gladi"... Jedan kreativac se našalio na temu kultnog filma "Kum" i ironično poručio - "Otišao sam jer sam dobio ponudu koju nisam mogao odbiti, 32 godine".

Nezadovoljni stanjem, mladi su napisali na letke: "Ovdje nema reda ni pravde, samo nepotizam i korupcija, znanje je na marginama društva, da mogu vratiti vrijeme nikada se ne bih vratio iz SAD-a, - neurokirurg", "Već pet mjeseci nisan dobia plaću, nikoga nije briga za to. ODLAZIM", "Za tjedan dana rada pokrijem sve mjesečne troškove, ali u Irskoj"...

Izvršna tajnica SSSH-a Dijana Šobota rekla je da, suprotno uvriježenom mišljenju, nezaposlenost nije glavni već tek treći razlog odlaska, nakon malih plaća i loših uvjeta rada. "Zbog plaća i uvjeta rada posebice odlaze visokoobrazovani, a puno ih odlazi odmah nakon škole ili fakulteta, prije nego što uopće dođu do burze rada. To je, nažalost, vjerojatno put bez povratka. A Vlada ni da trepne okom, dapače, svojim reformama širom im otvara vrata da odu", kazala je.

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

SSSH je stoga pozvao građane da dođu na Zrinjevac i donesu cipele onih koji više nisu u Hrvatskoj, "onih koje su vlastodršci i besramno bogati iscipelarili iz zemlje", pojasnila je Šobota poručivši kako im je dosta "cipelarenja i gaženja prava onih koji žive od rada".

"Poručujemo odgovornima da bez radne i socijalne sigurnosti, održivog radnog mjesta ili potpore za pokretanje vlastitog posla, stambene politike, povoljnih kredita, cjenovno i teritorijalno dostupnih društvenih servisa - jaslica, vrtića, škola, domova za skrb o starima i nemoćnima, ne može postojati pravedna zemlja", kazala je.

"Prosvjed ostavljenih cipela" trajat će do 18 sati, do kada građani mogu donijeti cipele na Zrinjevac. Cipele će sindikalci kasnije donirati beskućnicima i izbjeglicama.

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

>> Kulturnjaci 2016. crnom ceradom prekrili Kožarićevo "Prizemljeno sunce" u Bogovićevoj

Komentara 5

TE
texas
15:55 28.04.2016.

moje selo na prvoj crti,nisu nam mogli ništa 91. 25 godina poslje jbt nema pola sela. netko napravio bolji poso od srba. alal im vera!!!!

NO
nonasur
09:09 29.04.2016.

Ovo je ključni problem Hrvatske. No, ni HDZ ni SDP nije briga, niti znaju kako bi to riješili. Zapravo, oni su uzrok toga. HDZ = SDP!

NE
Nepokolebljiv
14:41 28.04.2016.

Uvijek ista "Rent a Propalica" aktivisticka lica!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije