Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oluja u Osijeku

'Ovakvo nevrijeme nije zapamćeno u povijesti. Komadi lima letjeli su bolničkim krugom'

KBC Osijek
Foto: KBC Osijek
1/25
27.06.2016.
u 22:38

Vjetar je lomio i rušio drveće koje se ispriječilo potom na cesti, a jedan je automobil ostao zaglavljen i gotovo potpuno potopljen na podvožnjaku u Trpimirovoj ulici

Snažno nevrijeme pogodilo je osječki kraj i u ponedjeljak popodne, drugi dan zaredom. Potpuni mrak prekrio je Osijek oko 18 sati, a onda se spustio jak pljusak.

Vjetar je lomio i rušio drveće koje se ispriječilo potom na cesti, a jedan je automobil ostao zaglavljen i gotovo potpuno potopljen na podvožnjaku u Trpimirovoj ulici pa je policija zaustavila promet. Vatrogasci su u nedjelju popodne, podsjetimo, imali čak 36 intervencija na terenu, a pune ruke posla ponovno su imali, tako, i 24 sata kasnije.

Bez krova je ostala Klinika za pedijatriju KBC-a Osijek, zbog nevremena koje je grad zahvatilo u ponedjeljak popodne. - Komadi lima od 50 kvadrata letjeli su bolničkim krugom, rušena su drveća stara 30 godina, ovakvo nevrijeme nije zapamćeno u povijesti naše bolnice - očajan je bio dr. Vlatko Kopić, ravnatelj KBC-a Osijek. Oštećeni su krovovi gotovo svih klinika i odjela, no najgore je stradala Pedijatrija. Maleni bolesnici hitno su evakuirani. Porazbijani su prozori na bolničkim sobama, stradali su zidovi, instalacije jer se voda s krova slijevala u sobe

- Deset centimetara vode bilo je u sobama, svi su bili na nogama, liječnici, medicinske sestre, spremačice, izbacivali vodu, gasili struju, nosili bolesnike. Nestalo je u dijelovima bolnice i struje, a najviše nas je, nakon svega, strah instalacija, da i one ne popuste - opisuje dr. Kopić. Šteta se već sada procjenjuje na pet milijuna kuna, a sanirat će se, prognozira on, najmanje tri mjeseca. Stradali su, naime, i aparati i računala.

Foto: KBC Osijek

Priskočili su im u pomoć odmah i vatrogasci koji su po krovu Pedijatrije razastrli PVC foliju. - Nitko nije stradao, hvala dragom Bogu! Niti u jednom trenutku funkcioniranje bolnice nije bilo upitno - ističe dr. Kopić. A čim su se uspjeli bar malo uhvatiti u koštac sa stravom u vlastitoj "kući", počeli su im pristizati ozlijeđeni građani. - Stižu nam bolesnici koji su se ozlijedili pri padovima ili je nešto palo na njih - zaključuje ravnatelj.

Vjetar brzine 17 metara u sekundi rušio je doslovce sve pred sobom. Čupao je krovove, ali i stabla, doslovce iz korijena. Jedno je drvo palo na kuću u prigradskom naselju Tenja, a barikade od srušenih stabala bile su na cestama gotovo na svakom koraku. Oštećeno je tako i par automobila na Vijencu Ivana Meštrovića. Gotovo 20 topola na Pampasu je prepolovljeno. U obližnjim Petrijevcima 15-ak minuta nije bilo ni signala na mobitelima i kučnim telefonima. Zvuk vatrogasnih sirena odjekivao je po cijelom gradu i okolici. Hitnu pomoć građana zatražili su i volonteri Azila za napuštene pse. - Ljudi, u azilu je alarmantno stanje! Popucalo nam je drveće, pokidalo ograde od bokseva, tko god može pomoći, neka dođe što prije. Pogotovo nam je potrebna pomoć muških koji mogu iznositi popucala debla i grane - zavapili su volonteri Udruge Pobjede.

Dvije osobe ostale zarobljene na prtenom putu

Oko 22 sata voditelj dežurne smjene u Županijskom centru 112 Osijek Boris Zugor poslao je priopćenje vezano uz nevrijeme koje je pogodilo Osijek i okolicu: "Na ušću Dunava kod Aljmaša dvije osobe su ostale na prtenom putu preko kojeg su pala dva stabla te nisu mogli proći. S obzirom da je voda narasla vatrogasci nisu bili u mogućnosti doći do njih. Obaviještena je granična policija Erdut koja s čamcima pomaže izvlačenju tih ljudi.

Na pružnom prijelazu Brijest – Osijek dolazi do kvara rampe zbog loma branika i kratkog spoja na elektronici zbog oborina. Kvar je brzo otklonjen. U ulici Josipa Juraja Strossmayera u Osijeku zbog olujnog vjetra dolazi do kidanja i kvarova na više semafora. U centralnom Domu zdravlja Osijek i Domu zdravlja u donjem gradu zbog velikih količina oborina podrumske prostorije se pune vodom te JPVP Osijek izlazi na tehničku intervenciju ispumpavanja vode. Uslijed jakog vjetra i veće količine kiše u pojedinim dijelovima grada i mjestima dolazi do prekida u opskrbi s električnom energijom zbog srušenih bandera i pokidanih kablova. U gradu su poplavljeni podrumi, podvožnjaci i neke ceste, srušeno je više stabala, ulice su pune lišća, granja i vode. Sve žurne službe rade na otklanjanju kvarova", stoji u izvješću voditelja dežurne smjene u Županijskom centru 112 Osijek Borisa Zugora.

Područje Vukovarsko-srijemske županije je u vremenu od 16.45 pa do 17.40 sati zahvatio jako nevrijeme praćeno većom količinom kiše i vjetra. Nevrijeme je rezultiralo i brojnim problemima pa je tako došlo i do kvara na dalekovodu radi kojega su neka naselja u županiji ostala bez električne energije.

Javna vatrogasna postrojba Vukovar imala je tri tehničke intervencije uklanjanja granja s prometnica i automobila dok vatrogasci iz Iloka imali jednu takvu intervenciju. Prema navodima iz centra 112 ekipe HEP-a su na terenu kako bi što prije otklonile kvarove na električnim vodovima. Isto tako navode i kako tijekom današnjeg nevremena nisu zabilježeni slučajevi padanja leda kako je to bilo jučer. Naime, u nekim naseljima padao je led koji je dobrim dijelom oštetio usjeve i vrtove.

>>U Zagrebu pljuštalo uz grmljavinu, u Osijeku pao i led

Ključne riječi

Komentara 27

Avatar Dameanu
Dameanu
21:03 27.06.2016.

Pa kakav je to materijal da ga malo jaci vjetar rasturi? Fuseraj!

VI
veliki_izdajnik
22:37 27.06.2016.

Jeli "UDBA" kriva i za ovo?

HA
hajduk1966
22:06 27.06.2016.

Izvodjaca za vrat

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije