Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tužba za genocid

Srpski tim u Haagu: Zabranite Hrvatskoj proslavu pobjede u Oluji

Foto: Tomislav Krasnec
28.03.2014.
u 20:26

Pravni tim od ICJ-a traže da se proglasi nenadležnim za događaje prije 27. travnja 1992. jer Srbija tada nije postojala kao država

Na Međunardnom sudu pravde pravni tim Srbije danas je iznosio završne riječi u tužbi za genocid koju je Srbija podnijela protiv Hrvatske.

Srbija sud traži da osudi Hrvatsku za genocid nad hrvatskim Srbima u Oluji, naredi joj plaćanje žrtvama i zabrani proslavu državnog blagdana kojim se obilježava pobjeda u toj akciji u kolovozu 1995. Srpski zastupnici su od Hrvatske zatražili kažnjavanje počinitelja genocida, stvaranje uvjeta za povratak izbjeglih Srba i poštivanje nihovih ljudskih i građanskih prava.

Pravni tim od ICJ-a traže da se proglasi nenadležnim za događaje prije 27. travnja 1992. jer Srbija tada nije postojala kao država. Ako se sud ipak proglasi nadležnim i za te i za kasnije događaje, tužbu treba odbaciti u cijelosti jer nije utemeljena ni na pravu ni na činjenicama, smatraju.

 - Srbija nije htjela pred ovaj sud, ali kad smo već tu, došli smo s dobro utemeljenom protutužbom za genocid koji je osmislio Franjo Tuđman, rekao je šef srbijanskog pravnog tima Saša Obradović govoreći o srbijanskoj protutužbi iz 2010.

Srpski zastupnici su navodni genocid nad hrvatskim Srbima u Oluji usporedili s nacističkim genocidom nad Židovima ili turskim nad Armencima optužujući Tuđmana da je želio proširiti "lebensraum" za Hrvate.

Usmena rasprava završava u utorak kada će završnu riječ iznijeti hrvatski pravni tim.

>> 'Ni Hrvatska ni Srbija nisu počinile genocid, ali je bilo etničkog čišćenja'

>> Već se sada može reći da Hrvatska tužba za genocid neće uspjeti

>> Srpski pravni tim: Da je poživio, Tuđman bi u Haagu bio optužen za genocid

Komentara 37

Avatar BuzzLightyear
BuzzLightyear
20:35 28.03.2014.

05.08 je već ostao glavni praznik u Hrvata i zauvijek će to ostati.

ĆA
ćaćaća
21:10 28.03.2014.

evo ovakvima vesnica i cijela hr vlada pomaže približavanju eu..koga smo mi doveli na vlast jadna nam majka..

Avatar ANALFABETAFOB
ANALFABETAFOB
21:14 28.03.2014.

da sam vam ja premijer...trajni prekid svih odnosa sa srbima, uvođenje viza za prijelaz granice i obavezno dokazivanje količine dovolje po osobi novca po svakom danu...Hrvatska bi im bila dalje od australije ! ...sa ovakvim spodobama se ne razgovara nitii pod kojim uvjetima !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije