Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Srpska gimnazija

U elitnoj školi uče se ćirilica, srpski, etičke vrijednosti...

15.04.2015., Zagreb - Srpska pravoslavna opca gimnazija Kantakuzina Katarina Brankovic ove godine obiljezava 10 godina djelovanja. Porfirije Peric,mitropolit zagrebacko-ljubljanski.  Photo: Borna Filic/PIXSELL
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/2
21.04.2015.
u 19:15

Gimnaziju su pohađali i nepravoslavci Albanci, Mađari, Moldavci

Na obroncima Svetog Duha, jednoga od elitnijih zagrebačkih naselja, smjestila se, također elitna, Srpska pravoslavna gimnazija "Kantakuzina Katarina Branković", koja će danas u Hrvatskom narodnom kazalištu proslaviti svoju desetu obljetnicu.

– Obilježavamo i 200 godina prve škole pri Srpskoj pravoslavnoj općini – kaže ravnatelj Srpske pravoslavne gimnazije protojerej stavrofor o. Slobodan Lalić objašnjavajući da gimnazija radi prema programu prema kojemu rade i ostale opće gimnazije u Hrvatskoj, sa specifičnošću modela za nacionalne manjine, pa učenici uče i ćirilicu, srpski jezik uz hrvatski, prošireno gradivo iz povijesti i zemljopisa te da je posebno važno to što je škola po okriljem Crkve pa stavlja naglasak na duhovnost i etičke vrijednosti. Premda je većina učenika srpske nacionalnosti, ima i nepravoslavnih pa je bilo i Albanaca, Mađara, Moldavaca.

– Svijet danas ne pruža toplu dobrodošlicu mladom čovjeku jer imperativi tržišta i svođenje na materijalne vrijednosti zanemaruju čovjekovu potrebu za duhovnošću i znanjem. Financijska moć, kao vrhunski simbol sreće, daje prividan osjećaj zadovoljstva, bez trajno uspostavljene harmonije. Najranjiviji su adolescenti – kaže ravnatelj Lalić objašnjavajući kako je njima u školi cilj „interaktivno spoznavanje i učenje ne samo konkretnog gradiva, nego i usvajanje zdravog i izgrađujućeg pogleda na svijet i ljude oko sebe, koji je i najvažniji uvjet sazrijevanja mladog čovjeka".

– Upravo u tom smislu izvorno kršćansko poimanje odgoja podrazumijeva hod k savršenijem, izgrađivanje i hranjenje dobrim naukom prožetim ljubavlju. Tako obrazovan čovjek nije samo onaj koji vlada znanjem iz raznih oblasti jer „znanje nadima, a ljubav izgrađuje", već onaj koji se odvažio obnavljati i oblikovati obraz Božji u sebi, prema kojem je stvoren – kaže Slobodan Lalić dodajući kako je tim profesora slobodan učenicima prenositi svoje znanje za životne sfere u kojima se može primjenjivati, a imaju i zbornicu s najljepšim pogledom u gradu.

– Prednost je naše gimnazije u kadru, mladosti, entuzijazmu, interdisciplinarnosti i sklonosti inovacijama – kaže o. Slobodan Lalić. To se potvrdilo i za našeg posjeta gimnaziji u pratnji zagrebačko-ljubljanskog mitropolita Porfirija, kojemu su maturanti iznijeli široku lepezu planova za svoj studij, od kemijskog inženjerstva i fizike preko prava i filozofije do poljoprivrede i medicine.

>> Braniteljske udruge tvrde da se Domovinski rat u razredima na srpskom jeziku izučava površno

Komentara 21

TO
tolitol
19:40 21.04.2015.

Posve krivi, rekao bih čak obmanjujući naziv. Trebalo bi pisati "u srpskoj manjinskoj školi uče se ćirilica, srpski jezik itd." To naravno ne znači da škola nije kvalitetna, ali ta kvaliteta proizlazi valjda iz relevantnosti školskog programa, a ne zato što se u njoj poučava srpski jezik i ćirilica koji, ruku na srce, teško da ikoga mogu pripremiti za izazove globaliziranog svijeta. Radi se naprosto o sadržajima koji su relevantni srpskoj manjini. I nikom drugom.

DU
Deleted user
20:24 21.04.2015.

Budimo iskreni, ovo je njima ne utješna nagrada nego mrvica. Snivali su Veliku Srbiju gdje će gazdovati svim okolnim slavenskim i jednom neslavenskom narodu, nije njih tada zanimalo ni k od kulturne autonomije i/ili suživota nego čista hegemonija. Međutim, rado Srbin ide u vojnike i još radije bude poražen u ratu i sad su u poziciji u Hrvatskoj koja se numerički izražava s 6 pa pet nula na 2 pa pet nula i u nadi da učvrste osipajuće stanje, e sada se potegnulo i za ovakvim pristupom. Da je njima netko 90-te rekao da će imati srpsku gimnaziju usred ZG, odgurnuli bi ga u jarak! Njima je bio ideal "popiti kafu" kad silaze s tenka na Trgu B. Jelačića...

VE
velikazmija
20:28 21.04.2015.

to je svugdje u svijetu DOPUNSKA ŠKOLA BILO KOJE MANJINE ZA KOJU VLADA INTERES DA SE OSNUJE kadrove plaća generalni konzulat te manjine- u ovom slučaju srbija-njeno veleposlanstvo u HRVATSKOJ-

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije