Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Štednja

Srezane cijene i broj pretraga kod privatnika

'11.09.2012., Zagreb - U KBC-u Rebro Ministar zdravlja Rajko Ostojic pustio je u rad novi PET/CT uredjaj.   Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL'
'Tomislav Miletic/PIXSELL'
Autor
Sonja Hoffman
23.04.2013.
u 11:13

Ugovori HZZO-a: Privatnicima samo pretrage za koje je gužva, i to za 30 posto nižu cijenu

Nakon što su 31. ožujka privatnicima istekli ugovori s HZZO-om, doznajemo, prije sklapanja novih ugovora Zavod će u srijedu sve cijene pretraga spustiti 30 posto.

Privatnici gube

Tako će, primjerice, snimanje magnetskom rezonancijom koje je dosad Zavod privatniku plaćao 995 kuna, odsad plaćati oko 690, a CT umjesto 477 - 334 kune. Iako će sklapanjem okvirnih ugovora i smanjenjem cijena svi privatnici izgubiti na iznosima ugovora, jedan od najvećih gubitnika bit će poliklinika Medikol. Naime, HZZO planira cijenu skupe PET/CT pretrage sa 6358 kuna spustiti na 5100. Uza sniženje cijena MR i CT pretraga te ugovaranjem isključivo onog broja pretraga koji na nekom području, prema zdravstvenoj mreži, nedostaje u sustavu, neslužbeno doznajemo iz Ministarstva zdravlja, ova će privatna poliklinika umjesto 119 milijuna kuna, koliko je iznosio ugovor za 2012., ove godine dobiti 60 posto tog iznosa.

U ugovoru koji je Medikolu ponudio HZZO, broj PET/CT snimanja je umjesto paušalnog, po kojem je poliklinika 2012. mogla odraditi 11.400 snimanja, snižen na oko 4000. Riječ je o tome da je Medikolu ponuđen broj snimanja koje je obavio prošle godine (6780), ali umanjen za 2000, koliko će ih se sada godišnje raditi novim PET/CT aparatom u KBC-u Zagreb. Ministar Ostojić ne bježi od ugovora s privatnicima, ali tek kad se, kaže, popune kapaciteti javnog zdravstva

Medikol odbio ponudu

Medikol je ponudu odbio, a u tijeku su pregovori o cijeni snimanja. Vlasnik Medikola Ivan Rajković razmišlja da potpuno raskine suradnju s HZZO-om. Time bi, jer jedan uređaj na Rebru nije dovoljan, oko 4000 pacijenata bilo prisiljeno snimanje platiti privatno, a cijena mu je tada oko 1000 eura.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije