Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Incijativa

Srđ je naš pozdravlja najave Dobrovića da će struka odlučiti o potrebi Plomina C

Slaven Dobrović
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
12.02.2016.
u 11:44

"Inicijativa SJN pozdravlja najave ministra zaštite okoliša i prirode Dobrovića, o mijenjanju postupka izrade i odobravanja studija utjecaja na okoliš, kao i najave odustajanja od prljavih i zastarjelih projekata izgradnje novih termoelektrana na uvozni ugljen, poput TE Ploče i TE Plomin kojima su se i građani suprostavili", priopćili su u petak iz te inicijative.

Inicijativa Srđ je naš (SJN) pozdravlja najave ministra zaštite okoliša i prirode Slavena Dobrovića da će struka odrediti treba li uopće termoelektrana Plomin C u okviru hrvatskog energetskog sustava, te ističe da su se i građani usprotivili gradnji termoelektrana na ugljen.

"Inicijativa SJN pozdravlja najave ministra zaštite okoliša i prirode  Dobrovića, o mijenjanju postupka izrade i odobravanja studija utjecaja na okoliš, kao i najave odustajanja od prljavih i zastarjelih projekata izgradnje novih termoelektrana na uvozni ugljen, poput TE Ploče i TE Plomin kojima su se i građani suprostavili", priopćili su u petak iz te inicijative.

Ističu da su upravo studije utjecaja na okoliš izrađivane za projekte HE Ombla, golf resort na Srđu i apartmansko naselje Duba Stonska u Malostonskom zaljevu bile primjer nevjerodostojnih i nestručnih studija izrađivanih po naputcima zainteresiranih naručitelja, koji su ih i financirali. Te su studije, tvrde, usprkos svim manjkavostima, znanstvenoj neutemeljenosti i nevjerodostojnosti dobivale pozitivna mišljenja i rješenja od strane nadležnih tijela.

U SNJ-u napominju kako su sudskim putem zatražili preispitivanje tih "nezakonito provedenih postupaka", kao i na temelju njih izdanih Rješenjâ o prihvatljivosti utjecaja na okoliš. Spremni su, kažu, ministru Dobroviću ukazati na propuste i nezakonitosti koje su se u vezi sa spomenutim projektima dogodile u vrijeme njegovih prethodnika, kao i na pravomoćne sudske presude koje pokazuju da su predstavnici državnih vlasti i resornog ministarstva postupali nezakonito. Od ministra očekuju da preispita ove slučajeve.

Ministar Dobrović ovoga je tjedna najavio da će struka odrediti treba li termoelektrana Plomin C biti u okviru hrvatskog energetskog sustava, a da će se konačna odluka donijeti zajedno s partnerima. "Plomin je pitanje energetske strategije, koju treba napraviti jer je 2009. godina bila davno u pogledu energetske politike. Znamo da je Europa napravila također zaokret u energetici, postavljaju se visoki ciljevi. Rekao bih samo to da će struka biti ta koja će definirati treba li Plomin C biti u okviru hrvatskog energetskog sustava, a konačnu odluku ćemo donijeti zajedno s našim partnerima", rekao je Dobrović. 

>> Budućnost energetike: Plomin 3, 100 milijardi kuna uvoza ili 25 posto skuplja struja?

Komentara 5

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
12:09 12.02.2016.

Koliko je meni poznato, energetska struka je rekla da je projekt prihvatljiv, financijska struka je rekla da je projekt prihvatljiv, prostorno-planska struka je rekla da je projekt prihvatljiv i okolišna struka je rekla da je projekt prihvatljiv. Dakle, projekt je prihvatljiv. Ostaju samo operativne struke koje će implementirati projekt: građevinari, strojari, električari itd. Zar to ne znači da je struka već odlučila? Kako se onda došlo do koncepta Plomina 3 kakav sad postoji, nije valjda da su ga isprojektirale sekretarice u nekom ministarstvu? Što tu struka još ima tražiti, pa koliko puta struka mora analizirati neki projekt, valjda 30 godina dok tehnologija ne zastari. I koja je sad to točno struka koja će o nečemu odlučivati opet: politolozi, sociolozi, krajobrazni arhitekti, zaštitnici životinja, ili diplomirani paraziti?

SO
Somelier
12:18 12.02.2016.

"građani" a u stvari iz stoje lobiji koji u praksi pojma nemaju kako danas izgleda jedna termoelektrana. Blok C bi ionako zamijenio Blok A što znači da bi se stari zagađivać srušio a na njegovo mjesto bi došla nova tehnologijaja sa minimalnim ispuštanjem plinova zbog jakih filtera. Isti je slučaj TE Ploće. Oficir JNA protestira i zabranjuje gradnju. Koliko on ima pojma o termoelektrani. Vidimo kako mu ide sa izbjeglicama. On kaže da je dogovoreno da izbjeglice vlakom idu direktno iz Makedonije za Austriju a Srbi, Slovenci i Austrijanci nemaju pojma. Takovi ljudi nama govore o ekonomskoj isplativosti i o ekologiji. U Hrvatskoj šta god hoćeš pokrenuti, prvo je NE!

Avatar hdz1848
hdz1848
11:48 12.02.2016.

Ne trebamo mi gradit centrale. Njemačka je u zadnje 4 godine izgradila 8 termo-elektrana. Slovenija još jednu. Mi dok se dogovorimo, svi budu izgradili centrale. U EU bude viška struje. Tada bankari više ne daju kredite za nove centrale. A nama onda preostaje uvoz struje iz Njemačke. Tko to bude platio. Pa naša djeca koje budemo poslali u Njemačku da rade u tim centralama. Hrvatska ekonomija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije