Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vesna Pusić

Srbija predala podatke za samo 13 od preko 900 nestalih osoba

Davor Puklavec/PIXSELL
20.01.2014.
u 15:20

Početak suđenja pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu očekuje se u ožujku ove godine

Nakon četiri razgovora Vesne Pusić sa srbijanskim kolegom Ivanom Mrkićem i dva razgovora s vicepremijerom Srbije Aleksandrom Vučićem na tu temu, Srbija je predala podatke za samo 13 od preko 900 nestalih osoba o kojima Hrvatska traži podatke. Zbog toga, izjavila je potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica vanjskih poslova, Hrvatska ne može razgovarati o povlačenju tužbe za genocid protiv Srbije.

- Preduvjet da razgovaramo o povlačenju tužbe za genocid je da dobijemo podatke o nestalima. Nažalost, te podatke nismo dobili, odnosno dobili smo samo za 13 nestalih osoba od preko 900 koje tražimo. Očito su takve stvari teže kad se radi o potrebi da se mobilizira politička volja da se to napravi. Sada se čini vrlo izvjesnim da ti podaci neće biti osigurani, pa nećemo moći ni razgovarati o toj temi. Ići ćemo na sud - rekla je Pusić. Početak suđenja pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu očekuje se u ožujku ove godine. - Što god se bude događalo na tom sudu, važno je da smo svjesni da je to važna tema, ali tema koja se odnosi na prošlost. Posao koji radimo za sadašnje i buduće generacije je upravo, primjerice, posao gdje Srbija otvara svoje pregovore o članstvu u EU, a Hrvatska kao članica EU to pozdravlja i sudjeluje na ministarskoj razini u otvaranju pregovora sa Srbijom. To je nešto što je bilo potpuno nezamislivo u vremenu kad su se događale stvari koje su predmet sudova. To je ipak znak nekog napretka - zaključila je Vesna Pusić koja danas u Bruxellesu sudjeluje na sastanku Vijeća EU za vanjske poslove. Srbija sutra, na međuvladinoj konferenciji u Bruxellesu, otvara pregovore s EU, a u tom službenom početku sudjelovat će i ministrica Vesna Pusić. Početak pregovora je odlična vijest za Srbiju, smatra Pusić.

- Ali i odlična i važna vijest za cijelu regiju - dodala je.

>> Mrkić: Hrvatskoj bi bilo bolje da nije podnosila tužbu za genocid

Komentara 10

DU
Deleted user
15:39 20.01.2014.

Hoće ova vlada štititi ubojice Hrvata i zločine koje su srbi napravili kao što štite Perkovića

BA
balic
15:47 20.01.2014.

O kakvom povlacenju tuzbe ona prica... ajde ne lupaj bez veze .... Dosta je ucjenjivanja od strane srbije nek se ona i svi oni ne igraju i odlucuju preko glave i ledja gradjana ,jer ti isti gradjani bi im svimaa mogli izaci na ulice i posteno zivot zagorcati -politicki zivot..

DU
Deleted user
15:52 20.01.2014.

dali u Srbiji uopće postoji pravna država?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije