Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velike uštede

Srbija i Hrvatska potpisale sporazum o razmjeni satelitskih podataka

satelit GOCE
Foto: screenshot/Twitter
02.06.2016.
u 15:30

Podatke satelitskih sustava u Srbiji primaju postaje globalnog navigacijskog satelitskog sustava (GNSS), a obrađuje ih Aktivna geodetska referentna osnova Srbije (AGROS) kontrolni centar Republičkog geodetskog zavoda

Srbija i Hrvatska potpisale su u četvrtak sporazum o razmjeni podataka satelitskih sustava koji, uz preciznu navigaciju i automatsko upravljanje građevinskim i poljoprivrednim strojevima, omogućuju velike uštede.

Sporazum o razmjeni podataka satelitskih sustava potpisali su ravnatelj Republičkog geodetskog zavoda Srbije Borko Drašković i ravnatelj Državne geodetske uprave Hrvatske Danko Markovinović, priopćeno je danas u Beogradu.

Temeljem tog sporazuma građevinska poduzeća, poljoprivredni proizvodjači, znanstvene institucije, republička i tijela lokalne samouprave, te drugi korisnici obrađenih podataka navigacijskih satelitskih sustava imat će na raspolaganju podatke većeg stupnja pouzdanosti pozicioniranja u graničnom području Srbije i Hrvatske.

Podatke satelitskih sustava u Srbiji primaju postaje globalnog navigacijskog satelitskog sustava (GNSS), a obrađuje ih Aktivna geodetska referentna osnova Srbije (AGROS) kontrolni centar Republičkog geodetskog zavoda. 

Sporazum omogućuje da taj centar ubuduće obrađuje i podatke koje primaju postaje GNSS Valpovo i Županja u Hrvatskoj, dok će kontrolni centar CROPOS mreže Državne geodetske uprave Hrvatske preuzimati podatke s postaja u Somboru i Šidu.

Mrežu AGROS na teritoriju Srbiji čini 30 stalno operativnih referentnih postaja raspoređenih na rastojanju od oko 70 kilometara, podatke primaju iz globalnog satelitskog sustava, a obrađeni podaci distribiraju se iz kontrolnog centra Republičkog geodetskog zavoda.

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
17:24 02.06.2016.

Dali bi se to moglo nadziraii preko google earth?

MX
Mister X
17:30 02.06.2016.

Kada se radi o tome da " svoje građane" Balkana mogu u svakom trenutku locirati i kontrolirati. nadzirati .. Onda su brača na vrhu jako složna... Nema¨ono čekaj dok položiš za EU onda si tek naš pajdaš !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije